Enrique után szabadon
Enrique Sanchez andalúz szakács ötleteiből
Az a spanyol főzőkurzus! Azt hiszem, minden résztvevő nevében mondhatom, páratlan élmény volt. Három fogás volt, amivel nem igazán tudtam betelni. Mindhárom előételnek készült, de én azt gondolom, ezek AZOK az ételek, amivel az ember egy jól sikerült nap után megjutalmazza magát. Vagy egy rosszul sikerült után velük vigasztalódik. A lényeg: 4-5 főre szólnak, ha csak csipegetni akartok. De ha igazán át akarjátok magatokat adni az élvezetnek, talán 2 főre elég...
Minden alaprecepten változtattam a praktikusság vagy az egyszerűség érdekében, azonban ízükből így mit sem veszítettek. Legfőképpen ajánlom a fánkocskákat a kompóttal, bármilyen napot képes bearanyozni...
Mini tortillák surimivel és narancsos tartárral
Hozzávalók:
10 dkg surimirudacska
125 g liszt
Egy nagy hagyma negyede
1 gerezd fokhagyma
1 ek friss petrezselyem
¼ l víz
4 nagy ek majonéz
1 nagy hagyma fele
1 púpos kk kapribogyó
fél narancs leve
2 ek snidling
só
A tartárhoz a hozzávalókat összeturmixoljuk, 1 órára hűtőbe tesszük.
A liszthez adjuk a vizet apránként, míg csomómentes lesz. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a lereszelt fokhagymát, a petrezselymet és a pár mm vastagra szeletelt surimit. Megsózzuk. Egy serpenyőben 2 ujjnyi olajat hevítünk, majd kb. negyed merőkanálnyit beleöntünk a masszából. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha lyukacsos lesz.
Kolbászos fánkocskák málnás paradicsomkompóttal
Hozzávalók:
100 g chorizo (vagy bármilyen szárazkolbász)
300 g krémsajt (Philadelphia) vagy ricotta
150 g liszt
1 kiskanál porélesztő
1 tojás
Víz
Petrezselyem és őrölt kömény
Olaj, só és bors
4 paradicsom
75 g málna
Pár csepp citromlé
4 ek cukor
1 kis ág rozmaring
Elkészítjük a panírt. Először összekeverjük a lisztet az élesztővel, sózzuk és borsozzuk, aztán adagokban hozzáadjuk a vizet folyamatosan kevergetve, amíg sűrű palacsintatészta állaga lesz. Ekkor hozzáadjuk a tojást, egy kk köményt, jól elkeverjük és 15 percig állni hagyjuk szobahőmérsékleten.
Lehúzzuk a kolbász héját és apró kockákra vágjuk. Majd összekeverjük a krémsajttal és egy ek aprított petrezselyemmel. Két evőkanál segítségével kis fánkocskákat formázunk belőle, amit megmártunk a panírban és forró olajban aranybarnára sütünk. Papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegjen róla az olaj.
A kompóthoz eltávolítjuk a paradicsom kocsányát és egy csillag alakú bevágást ejtünk a paradicsom alján. 20 másodpercre forró vízbe rakjuk, kicsit lehűtjük, hogy ne égesse meg a kezünket. Lehúzzuk a héját, nagyobb kockákra vágjuk, majd egy lábasban felrakjuk a tűzre 4 evőkanál cukorral és egy rozmaringággal együtt. 15 percig közepes lángon főzzük, de ne essen teljesen össze. Ezután lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a málnát, egy-két csepp citromlevet és összekeverjük.
A kompótot a fánkocskák tetejére halmozzuk, úgy kínáljuk.
Hozzávalók:
Fél kg paradicsom
125 g fehér kenyérbél
1 gerezd fokhagyma
1 ek fehérborecet
Fél dl extra szűz olívaolaj
Egy csipet só
Feltétnek:
1 mozzarella vagy
főtt fürjtojások
pirított bacon vagy füstölt sonka
A paradicsomot nagyobb kockára vágjuk, a kenyérbelet apróra tépkedjük. A többi hozzávalóval együtt egy tálba tesszük és botmixerrel pürésítjük. Addig mixeljük, míg olyan sűrű lesz, hogy „megáll benne a kiskanál” :)
Ekkor szűrőn átpasszírozzuk, tálkákba töltjük.
A tojásokat kettévágva, a pirított szalonnával vagy sonkával tálaljuk.
Más verzióban a mozzarellát kettétépjük, majd apróra szaggatva a salmorejo tetejére tesszük. Olívaolajjal megcsorgatva tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!