2012. aug 10.

Velős kérdés - paprika vagy borsó?

írta: Hajós Ágnes
Velős kérdés - paprika vagy borsó?

Sült paprika bacon-nel, velőkrémmel vagy tojásos, borsós, velős rakottas

Tudom, sokan viszolyognak tőle, de egyik kedvenc alapanyagom a sertésvelő. Míg megtisztítom - langyos vízben megmosom és lehártyázom - nekem sem túl szimpatikus, de közben arra gondolok, hogy milyen finom is lesz, ha elkészül :)

Nemrég tettem fel egy lángos receptet, amit többek között velővel  is megbolondítottam, de még nem fogytam ki az ötletekből. A nagymamámnál jobban senki sem tudja rántottan elkészíteni, sőt, tartármártásban is verhetetlen, így ezeket meghagyom neki. A következőeket azoknak is ajánlom, akik soha nem készítettek sertésvelős ételt, higgyétek el, pillanatok alatt a kedvenceitekké fog válni!

Bacon-be göngyölt, velőkrémmel töltött paprika szezámos salátával

DSC_6122s

Hozzávalók 4 főre:

6 csípős zöld paprika

25 dkg sertésvelő

1 közepes fej hagyma

10 dkg mascarpone

10 dkg ementáli

Só, bors

12 szelet bacon

3 ek olaj

Fél fej saláta

20 dkg koktélparadicsom

1 kígyóuborka

2 paprika

2 ek szezámmag

2 ek szezámolaj

 

A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, rátesszük az alaposan megmosott sertésvelőt. Addig pirítjuk kevergetve, míg teljesen eltűnik a rózsaszínsége. Kihűtjük a hagymás pépet, belekeverjük a mascarponét, belereszeljük a sajtot. A paprikák csumáját kiszedjük, hosszában az egyik oldalán végigvágjuk, kiszedjük a magokat és minél több eret.

DSC_6110s

Kiskanállal beletöltjük a krémet, darabonként 2 szelet baconnel betekerjük, a végeit is eltakarva.

DSC_6113s

 Forró sütőben a bacon pirulásáig sütjük. A salátát összetépkedjük, a paradicsomokat félbe-, az uborkát és a paprikát 2 cm-es kockákra vágjuk. Az összes zöldséget összekeverjük a szezámolajjal, megsózzuk, szezámmaggal megszórva tálaljuk.

DSC_6131s

Zöldborsóval és gombával rakott tojásos velő

O

 

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg sertésvelő

3 tojás

1 fej hagyma

30 dkg zöldborsó

20 dkg gomba

15 dkg zsíros sajt

Só, bors

Olaj

Petrezselyem

2,5 dkg vaj+a kenéshez

 

A velőt megmossuk, 2 percre lobogó vízbe tesszük, majd kivéve lehúzzuk a hártyáját. Felverjük a tojásokat. A hagymát apróra vágjuk, 2 ek olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a velőt és a tojást, majd 15 percig kevergetve sütjük.

Egy másik serpenyőben 2,5 dkg vajat olvasztunk, rátesszük a borsót és a felszeletelt gombát. Egy marék petrezselymet apróra vágunk, a borsóhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk. 20 percig pároljuk, kicsit kihűtjük. A sajtot durvára reszeljük, összekeverjük a borsós keverékkel. Egy keskeny magas falú jénait kivajazunk, a borsós keverék felét belesimítjuk. Rákanalazzuk a tojásos velőt, a tetejére tesszük a borsó másik felét. A maradék sajtot a tetejére tesszük, majd 180 fokos sütőbe toljuk fél órára.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

saláta gomba paprika sajt mascarpone zöldborsó szalonna bacon petrezselyem szezámmag ementáli szezámolaj sertésvelő