Velős kérdés - paprika vagy borsó?
Sült paprika bacon-nel, velőkrémmel vagy tojásos, borsós, velős rakottas
Tudom, sokan viszolyognak tőle, de egyik kedvenc alapanyagom a sertésvelő. Míg megtisztítom - langyos vízben megmosom és lehártyázom - nekem sem túl szimpatikus, de közben arra gondolok, hogy milyen finom is lesz, ha elkészül :)
Nemrég tettem fel egy lángos receptet, amit többek között velővel is megbolondítottam, de még nem fogytam ki az ötletekből. A nagymamámnál jobban senki sem tudja rántottan elkészíteni, sőt, tartármártásban is verhetetlen, így ezeket meghagyom neki. A következőeket azoknak is ajánlom, akik soha nem készítettek sertésvelős ételt, higgyétek el, pillanatok alatt a kedvenceitekké fog válni!
Bacon-be göngyölt, velőkrémmel töltött paprika szezámos salátával
Hozzávalók 4 főre:
6 csípős zöld paprika
25 dkg sertésvelő
1 közepes fej hagyma
10 dkg mascarpone
10 dkg ementáli
Só, bors
12 szelet bacon
3 ek olaj
Fél fej saláta
20 dkg koktélparadicsom
1 kígyóuborka
2 paprika
2 ek szezámmag
2 ek szezámolaj
A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, rátesszük az alaposan megmosott sertésvelőt. Addig pirítjuk kevergetve, míg teljesen eltűnik a rózsaszínsége. Kihűtjük a hagymás pépet, belekeverjük a mascarponét, belereszeljük a sajtot. A paprikák csumáját kiszedjük, hosszában az egyik oldalán végigvágjuk, kiszedjük a magokat és minél több eret.
Kiskanállal beletöltjük a krémet, darabonként 2 szelet baconnel betekerjük, a végeit is eltakarva.
Forró sütőben a bacon pirulásáig sütjük. A salátát összetépkedjük, a paradicsomokat félbe-, az uborkát és a paprikát 2 cm-es kockákra vágjuk. Az összes zöldséget összekeverjük a szezámolajjal, megsózzuk, szezámmaggal megszórva tálaljuk.
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg sertésvelő
3 tojás
1 fej hagyma
30 dkg zöldborsó
20 dkg gomba
15 dkg zsíros sajt
Só, bors
Olaj
Petrezselyem
2,5 dkg vaj+a kenéshez
A velőt megmossuk, 2 percre lobogó vízbe tesszük, majd kivéve lehúzzuk a hártyáját. Felverjük a tojásokat. A hagymát apróra vágjuk, 2 ek olajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a velőt és a tojást, majd 15 percig kevergetve sütjük.
Egy másik serpenyőben 2,5 dkg vajat olvasztunk, rátesszük a borsót és a felszeletelt gombát. Egy marék petrezselymet apróra vágunk, a borsóhoz adjuk, sózzuk, borsozzuk. 20 percig pároljuk, kicsit kihűtjük. A sajtot durvára reszeljük, összekeverjük a borsós keverékkel. Egy keskeny magas falú jénait kivajazunk, a borsós keverék felét belesimítjuk. Rákanalazzuk a tojásos velőt, a tetejére tesszük a borsó másik felét. A maradék sajtot a tetejére tesszük, majd 180 fokos sütőbe toljuk fél órára.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!