Erdély
Két kedvenc ételem és egy vicces bevezető...
Nos, ennek a bejegyzésnek a bevezetőjét teljesen meg kell változtatnom. Kitörölhetném, de akkor egy vallomással kevesebb lenne...
Szóval: A sztrapacska nem erdélyi étel, hanem felvidéki. Azért gondoltam, mert a juhtúróról ez ugrott be és örültem, hogy tudok valamit, ami összeköt a gyökereimmel. Hát nem ez, az biztos... :)
A salátának valóban semmi köze Erdélyhez, de itthon nemrég ezen a néven futottam vele össze, el is hittem. És miután többen kijavítottak, eszembe is jutott, hogy a franciasalátáról se hallottak még soha a franciák, a párizsiról nem is beszélve... :D
Azért próbáljátok ki mindkét receptet, mert nagyon finomak. A tudatlanságomat meg kérlek, nézzétek el...
Itt az első szöveg, az eleje mindenképpen igaz:
"Nagyon vonz ez a vidék. Soha nem voltam még ott, de mindenképpen el szeretnék jutni. Gyönyörűnek tartom a tájat, tetszik az ott élő emberek mentalitása. Igazából 1/8 részben Erdélyből származom, némrég kezdtem el érdeklődni az ottani ételek iránt is. Van két fogás, amit sűrűn elkészítek, nagy sikerem is van vele. Sajnos nem tudom, hogy valójában jól készítem-e a sztrapacskát, sőt, a salátának nem tudom, hogy van-e egyáltalán köze Erdélyhez. Az ízviláguk alapján beleillenek az ottani konyhaművészetbe, szerintem próbáljátok ki!"
Sztrapacska, ahogy én szoktam
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg krumpli
Kb. 25 dkg liszt
20 dkg füstölt szalonna
1 tojás
20 dkg juhtúró
2 dl tejföl
Só, bors
A szalonnát csíkokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. A krumplit meghámozzuk, finomra reszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a kihűlt szalonnazsírból egy evőkanálnyit, valamint annyi lisztet, hogy nokedlitészta-állaga legyen. Sózzuk, borsozzuk. Lobogó forró vízbe evőkanállal galuskákat szaggatunk. Mikor feljönnek, közepesre vesszük a lángot és még 3 percig főzzük. A maradék szalonnazsírt egy tűzálló tálba öntjük, erre szedjük a kész galuskákat, majd rámorzsoljuk a juhtúrót, hozzáadjuk a szalonnát is. Összeforgatjuk, majd a tejfölt a tetejére kanalazzuk. 200 fokos sütőben 20 percig sütjük, míg itt-ott megpirul, a tejföl is megszilárdul.
Erdélyi saláta
Hozzávalók:
20 dkg savanyú káposzta
15 dkg ecetes uborka
20 dkg krumpli
1 db marinált paprika
1 paradicsom
1 lilahagyma
4 db virsli
1 csokor petrezselyem
1 ek tejföl
3 ek majonéz (receptem itt)
1 kk mustár
3 csepp folyékony édesítő
1 nagy csipet só
A káposztát lecsepegtetjük, kisebb darabokra vágjuk. Az uborkát és a virslit vékony karikákra vágjuk. A krumplit megfőzzük héjában, majd vékony karikákra vágjuk. A marinált paprikát és a paradicsomot kétcentis kockákra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük az előzőeket. A petrezselymet apróra vágjuk, összekeverjük a tejföllel, majonézzel, mustárral, édesítővel és a sóval. Alaposan kikeverjük, majd a salátára öntjük és összeforgatjuk. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!