2015. máj 22.

Az elronthatatlan, krémes majonéz

írta: Hajós Ágnes
Az elronthatatlan, krémes majonéz

5 perc alatt elkészülő, tökéletes majonéz, neked is sikerülni fog!

A konyhaművészet világában rengeteg dolog túl van misztifikálva. Eleve sokan képzelik, hogy bizonyos ételek csak akkor készülnek el, ha bizonyos, roppant fontosnak tartott momentumokat szigorúan betartunk, de ez a legtöbb esetben nem igaz. Itt van rögtön egy példa:

A kenyeret, zsemlét, bármilyen kelt tésztát én ugyan nem dagasztom fél óráig, de még 10 percig se. Pont addig, amíg összeáll. Mégis ilyen szépséges gyökérkenyér, barna, magos kenyér és pl. ez a zsemle lesz a végeredmény.

Ugyanez a helyzet a majonézzel. Sokáig a legdrágábbat vettem, mert annak a gazdag íze és krémessége volt nálam az etalon. Aztán jött egy ínséges időszak, és a legolcsóbbra szorultam, hááát... no comment. Így megtanultam itthon keverni és jó pár év tapasztalata alapján mondhatom, ez egyáltalán nem nehéz, sem bonyolult. Viszont prémium minőség a legolcsóbb bolti majonéz árárért, vagy annyiért se.

Nyugodtan álljatok neki, az eredményt garantálom!

 

Majonéz

DSC_0482s2

Hozzávalók kb. 15 dkg-hoz:

1 nagyobb tojássárga

1 csapott mk mustár

Fél mk só

1 dl étolaj

Kb. 5 csepp citromlé

 

A tojássárgát, sót, mustárt egy kerek aljú tálba teszünk. Habverővel keverni kezdjük, de ne túl gyorsan, másodpercenként kb. 2-3-szor, nem olyan gyorsan, mintha habot szeretnénk verni! Végig próbáljuk ezt a tempót tartani, akkor nem lesz baj.

Mikor egynemű lett, kicsit tovább keverjük, hogy éppen elkezdjen világosodni.

DSC_0461

Ekkor hozzáöntünk mokkáskanálnyi olajat, simára keverjük benne. Amint teljesen eloszlik, mehet hozzá a következő adag. Mindig csak addig keverjük, míg egynemű lesz.

DSC_0462

Mikor az olaj kb. negyede elfogyott, lehet kicsit többet, először 1, majd 2 tk-nyi olajat hozzáadva folytatni.

DSC_0463

A vége felé látszik, hogy szép, krémes állagú lesz a majonézünk.

DSC_0466

Mikor minden olaj elfogyott, pár csepp citromlét még hozzáadunk, de kóstoljuk közben.

Megjegyzések:

  • Az elkészült majonéz színe függni fog a mustár és a tojássárga színétől.
  • Minél jobb minőségű az olaj, annál kevésbé fogjuk érezni a majonézben. Mondjuk, salátaöntetekben egyáltalán nem lehet érezni a különbséget.
  • A végén már ne sózzuk, ha sótlannak tartjuk, mert nem fog feloldódni. Inkább tegyünk több sót az ételbe, amihez keverjük.

DSC_0468s

DSC_0473s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

tojás majonéz