2012. nov 21.

Szovjet kaják

írta: Hajós Ágnes
Szovjet kaják

 Van, amit az oroszok is jól csinálnak! A vodka mellett... :D

Párom nagyon sokat járt fiatalabb korában a volt Szovjetunióban, munkája kapcsán beutazta szinte az egész területet. Rengeteget szokott mesélni, főként a volt kollégákkal töltött görbe estékről. Egyszer megkért, hogy főzzek neki olyan savanyú levest, amit akkor sokszor ettek, macskajajra tökéletes volt :)

Szóval nekiálltam szoljanka-receptet keresni, egyáltalán nem volt könnyű dolgom. Ahány ház, annyi szokás, mondják, erre sincs egy egységes recept. Így a sok alapanyagból kiválasztottam a nekem szimpatikusakat és nekiugrottam. Nagyon jó lett az eredmény, de ez az a fajta étel, amit minimum 6 főre lehet csak elkészíteni (inkább nyolcra - de fagyasztható).

A témához tartozó másik fogás a gyerekkoromat idézi.

Anyukám az átlaghoz képest kísérletező kedvű volt az ételek terén. Így esett, hogy talált valahol egy krumplis szakácskönyvet, abban pedig egy tatár pirog nevű receptet. Nem tudom, van-e valóban bármi köze a tatárokhoz, viszont mi imádtuk.

Valamelyik nap előkerestem ezt a receptkönyvet és a szoljankával együtt egy kis nosztalgiaebédet rittyentettem a Drágámnak, még vodkát is ittunk előtte:)

Szoljanka

 DSC_0908s

Hozzávalók 6 főre:

25 dkg sertés vagy marhahús

10 dkg füstölt sonka

1 közepes fej hagyma

1 pár virsli

1 répa

1 fehérrépa

10 dkg savanyú káposzta

8 dkg ecetes uborka

1 paradicsom

1,5 dl tejföl

Fél citrom leve

Olaj

1,5 l húsleves

Citrom, tejföl a tálaláshoz

 

A húst egycentis kockákra, a hagymát apróra vágjuk. Két ek olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, rádobjuk a húst, kifehéredés után felöntjük a levessel. Beledobjuk a kockára vágott paradicsomot, az apróra szeletelt füstölt sonkát, a vékony karikákra vágott répákat és a kissé összevágott savanyú káposztát. 10 perc után hozzáadjuk a felszeletelt vágott uborkát és virslit. Ezután a tejfölt elkeverjük egy kis levessel, visszaöntjük bele. A citrommal savanyítjuk.

Ízlés szerint adhatunk még hozzá gombát, kapribogyót, ezerféle változat létezik, tálaláskor tejföllel, citrommal díszítjük.

DSC_0910s

 

Tatár pirog

 DSC_0913s

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg liszt

1,5 dkg élesztő

1 dl tej

2 tojás

5 dkg zsír

Só, bors

1 mk cukor

25 dkg sertés tarja

Fél dl olaj

1 kis fej hagyma

20 dkg burgonya

Só, bors

3 dl húsleves

1 kk vaj

(Tejföl a tálaláshoz)

 

A langyos tejbe keverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. Ekkor a liszthez öntjük, hozzáadunk egy tojást. Sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk. Hozzáöntjük az olvasztott zsírt, ezzel is összegyúrjuk. Nedves konyharuhával letakarva meleg helyen fél órát kelesztjük.

Közben a húst 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk, a krumplit szintén, a hagymát durvára szeleteljük. Az olajon először sárgára pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, 15 percig kevergetve pirítjuk, időnként egy kis vizet aláöntünk. Végül beleszórjuk a burgonyakockákat, még öt percig puhítjuk.

A tésztát négy darabba vágjuk, 20 cm-es köröket nyújtunk belőlük. Elosztjuk rajtuk a tölteléket, három oldalukat egymásra hajtjuk, alaposan összenyomkodjuk (nekem így is kinyílik sokszor). A maradék egy tojást felverjük, megkenjük a batyukat.

DSC_0907s

Vajazott tepsibe tesszük, 180 fokos sütőbe toljuk. Fél óra után kivesszük, megöntözzük a pirogokat a húslevessel, majd még fél órát sütjük.

Ízlés szerint tejföllel vagy salátával kínáljuk.

DSC_1709s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

répa marha citrom uborka sonka tejföl sertés tarja virsli