Szovjet kaják
Van, amit az oroszok is jól csinálnak! A vodka mellett... :D
Párom nagyon sokat járt fiatalabb korában a volt Szovjetunióban, munkája kapcsán beutazta szinte az egész területet. Rengeteget szokott mesélni, főként a volt kollégákkal töltött görbe estékről. Egyszer megkért, hogy főzzek neki olyan savanyú levest, amit akkor sokszor ettek, macskajajra tökéletes volt :)
Szóval nekiálltam szoljanka-receptet keresni, egyáltalán nem volt könnyű dolgom. Ahány ház, annyi szokás, mondják, erre sincs egy egységes recept. Így a sok alapanyagból kiválasztottam a nekem szimpatikusakat és nekiugrottam. Nagyon jó lett az eredmény, de ez az a fajta étel, amit minimum 6 főre lehet csak elkészíteni (inkább nyolcra - de fagyasztható).
A témához tartozó másik fogás a gyerekkoromat idézi.
Anyukám az átlaghoz képest kísérletező kedvű volt az ételek terén. Így esett, hogy talált valahol egy krumplis szakácskönyvet, abban pedig egy tatár pirog nevű receptet. Nem tudom, van-e valóban bármi köze a tatárokhoz, viszont mi imádtuk.
Valamelyik nap előkerestem ezt a receptkönyvet és a szoljankával együtt egy kis nosztalgiaebédet rittyentettem a Drágámnak, még vodkát is ittunk előtte:)
Szoljanka
Hozzávalók 6 főre:
25 dkg sertés vagy marhahús
10 dkg füstölt sonka
1 közepes fej hagyma
1 pár virsli
1 répa
1 fehérrépa
10 dkg savanyú káposzta
8 dkg ecetes uborka
1 paradicsom
1,5 dl tejföl
Fél citrom leve
Olaj
1,5 l húsleves
Citrom, tejföl a tálaláshoz
A húst egycentis kockákra, a hagymát apróra vágjuk. Két ek olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, rádobjuk a húst, kifehéredés után felöntjük a levessel. Beledobjuk a kockára vágott paradicsomot, az apróra szeletelt füstölt sonkát, a vékony karikákra vágott répákat és a kissé összevágott savanyú káposztát. 10 perc után hozzáadjuk a felszeletelt vágott uborkát és virslit. Ezután a tejfölt elkeverjük egy kis levessel, visszaöntjük bele. A citrommal savanyítjuk.
Ízlés szerint adhatunk még hozzá gombát, kapribogyót, ezerféle változat létezik, tálaláskor tejföllel, citrommal díszítjük.
Tatár pirog
Hozzávalók 4 főre:
30 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1 dl tej
2 tojás
5 dkg zsír
Só, bors
1 mk cukor
25 dkg sertés tarja
Fél dl olaj
1 kis fej hagyma
20 dkg burgonya
Só, bors
3 dl húsleves
1 kk vaj
(Tejföl a tálaláshoz)
A langyos tejbe keverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. Ekkor a liszthez öntjük, hozzáadunk egy tojást. Sózzuk, borsozzuk, összegyúrjuk. Hozzáöntjük az olvasztott zsírt, ezzel is összegyúrjuk. Nedves konyharuhával letakarva meleg helyen fél órát kelesztjük.
Közben a húst 1,5-2 cm-es kockákra vágjuk, a krumplit szintén, a hagymát durvára szeleteljük. Az olajon először sárgára pirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, 15 percig kevergetve pirítjuk, időnként egy kis vizet aláöntünk. Végül beleszórjuk a burgonyakockákat, még öt percig puhítjuk.
A tésztát négy darabba vágjuk, 20 cm-es köröket nyújtunk belőlük. Elosztjuk rajtuk a tölteléket, három oldalukat egymásra hajtjuk, alaposan összenyomkodjuk (nekem így is kinyílik sokszor). A maradék egy tojást felverjük, megkenjük a batyukat.
Vajazott tepsibe tesszük, 180 fokos sütőbe toljuk. Fél óra után kivesszük, megöntözzük a pirogokat a húslevessel, majd még fél órát sütjük.
Ízlés szerint tejföllel vagy salátával kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!