Gombaszezon IV. - Gyűrűs tuskógomba
Rizottó, fehérboros csirkeragu és gazdag rántotta
A mai főszereplő a gyűrűs tuskógomba. Ezt szintén a fagyasztóból vettem elő, de az íze így is finom volt. Ha nem találtok ilyet sehol, természetesen más erdei gombával is lehet helyettesíteni, de nálam most ez került terítékre. Egyvalamire kell odafigyelni: max. 4 cm-es szárat hagyjunk neki a tisztításnál, a többire nincs szükség. Meg persze jól meg kell mosni, mert földes lehet ott is, ahol nem látjuk.
És a legfontosabb: min. 20 percet hőkezelni kell!
Gyűrűs tuskógomba
Fehérboros-gombás ragu csirkemájjal, sütőtökös rizottóval
Hozzávalók 4 főre:
A raguhoz:
80 dkg csirke felsőcomb
10 dkg csirkemáj
15 dkg gyűrűs tuskógomba
2,5 dl száraz fehérbor
2 ek liszt
Só, bors
1,5 dl főzőtejszín
1 ág rozmaring
1 ág kakukkfű
1 kis fej hagyma
olaj
A rizottóhoz:
25 dkg rizottó rizs
Fél japán sütőtök
1 l húsalaplé
1 kis fej lilahagyma
1 dl száraz fehérbor
Só, bors
10 dkg reszelt ementáli
5 dkg vaj
A csirkecombokat kicsontozzuk (jó lesz leveshez), leszedjük a bőrüket és hat darabba vágjuk. A hagymát felaprítjuk, olajon üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a háromba vágott gombákat, kevés vizet hozzáadva puhára pároljuk, majd elfőzzük a lé nagy részét. Rádobjuk a húst, felöntjük a borral. Pár percig főzzük, míg megpuhul. Beletesszük a falatokra vágott májat. A tejszínt összekeverjük a liszttel, majd egy evőkanállal a ragu levéből, belekeverjük az ételbe. Mikor besűrűsödött, lezárjuk a gázt, addigra a máj is megsül, de belül puha marad.
A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, 180 fokos sütőben puhára sütjük. Mikor kész, a héjából kikanalazzuk a húst, összeturmixoljuk. A lilahagymát apróra vágjuk, 2 dkg vajon megpirítjuk. Ráöntjük a rizst, addig kevergetjük, míg fehér nem lesz. Felöntjük a fehérborral, mikor elpárolgott az alkohol, elkezdjük felöntögetni a húslével. Mindig csak annyit adjunk hozzá, amennyit a rizs magába szív. Amikor megpuhult, beleszórjuk a sajtot és a maradék vajat, és addig kevergetjük, míg felolvad. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Azonnal tálalhatjuk is a raguval.
Delux rántotta erdei gombával
Hozzávalók 2 főre:
4 tojás
20 dkg gyűrűs tuskógomba (vagy más erdei gomba)
4 szelet bacon
Fél csokor petrezselyem
10 dkg füstölt sajt
Só, bors
Olaj
A tojásokat felverjük, a bacont csíkokra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk, a sajtot lereszeljük. A felhevített olajra tesszük a nagyobb darabokra vágott gombát, időnként vizet hozzáadva 20 percig pároljuk, a végén az összes levet elfőzzük, félretesszük. Mehet bele a bacon, kiolvasztjuk a zsírját, ráöntjük a tojást, rászórjuk a sajtot és a gombát és ízlés szerinti állagúra sütjük (én akkor szeretem, ha még nem szilárdul meg teljesen a tojás). Pirított zsemlével tálaljuk, aki szereti, sütés közben adhat hozzá egy kevés erős paprikát is.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!