2012. nov 25.

Gombaszezon IV. - Gyűrűs tuskógomba

írta: Hajós Ágnes
Gombaszezon IV. - Gyűrűs tuskógomba

Rizottó, fehérboros csirkeragu és gazdag rántotta

A mai főszereplő a gyűrűs tuskógomba. Ezt szintén a fagyasztóból vettem elő, de az íze így is finom volt. Ha nem találtok ilyet sehol, természetesen más erdei gombával is lehet helyettesíteni, de nálam most ez került terítékre. Egyvalamire kell odafigyelni: max. 4 cm-es szárat hagyjunk neki a tisztításnál, a többire nincs szükség. Meg persze jól meg kell mosni, mert földes lehet ott is, ahol nem látjuk.

És a legfontosabb: min. 20 percet hőkezelni kell!

Gyűrűs tuskógomba

O

Fehérboros-gombás ragu csirkemájjal, sütőtökös rizottóval

 

DSC_1101s

 Hozzávalók 4 főre:

A raguhoz:

80 dkg csirke felsőcomb

10 dkg csirkemáj

15 dkg gyűrűs tuskógomba

2,5 dl száraz fehérbor

2 ek liszt

Só, bors

1,5 dl főzőtejszín

1 ág rozmaring

1 ág kakukkfű

1 kis fej hagyma

olaj

 

A rizottóhoz:

25 dkg rizottó rizs

Fél japán sütőtök

1 l húsalaplé

1 kis fej lilahagyma

1 dl száraz fehérbor

Só, bors

10 dkg reszelt ementáli

5 dkg vaj

 

A csirkecombokat kicsontozzuk (jó lesz leveshez), leszedjük a bőrüket és hat darabba vágjuk. A hagymát felaprítjuk, olajon üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a háromba vágott gombákat, kevés vizet hozzáadva puhára pároljuk, majd elfőzzük a lé nagy részét. Rádobjuk a húst, felöntjük a borral. Pár percig főzzük, míg megpuhul. Beletesszük a falatokra vágott májat. A tejszínt összekeverjük a liszttel, majd egy evőkanállal a ragu levéből, belekeverjük az ételbe. Mikor besűrűsödött, lezárjuk a gázt, addigra a máj is megsül, de belül puha marad.

A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, 180 fokos sütőben puhára sütjük. Mikor kész, a héjából kikanalazzuk a húst, összeturmixoljuk. A lilahagymát apróra vágjuk, 2 dkg vajon megpirítjuk. Ráöntjük a rizst, addig kevergetjük, míg fehér nem lesz. Felöntjük a fehérborral, mikor elpárolgott az alkohol, elkezdjük felöntögetni a húslével. Mindig csak annyit adjunk hozzá, amennyit a rizs magába szív. Amikor megpuhult, beleszórjuk a sajtot és a maradék vajat, és addig kevergetjük, míg felolvad. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Azonnal tálalhatjuk is a raguval.

DSC_1099s

Delux rántotta erdei gombával

 

DSC_1090s

Hozzávalók 2 főre:

4 tojás

20 dkg gyűrűs tuskógomba (vagy más erdei gomba)

4 szelet bacon

Fél csokor petrezselyem

10 dkg füstölt sajt

Só, bors

Olaj

 

A tojásokat felverjük, a bacont csíkokra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk, a sajtot lereszeljük. A felhevített olajra tesszük a nagyobb darabokra vágott gombát, időnként vizet hozzáadva 20 percig pároljuk, a végén az összes levet elfőzzük, félretesszük. Mehet bele a bacon, kiolvasztjuk a zsírját, ráöntjük a tojást, rászórjuk a sajtot és a gombát és ízlés szerinti állagúra sütjük (én akkor szeretem, ha még nem szilárdul meg teljesen a tojás). Pirított zsemlével tálaljuk, aki szereti, sütés közben adhat hozzá egy kevés erős paprikát is.

DSC_1092sss

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

bor sütőtök gomba sajt tejszín rizottó csirkemáj fehérbor csirkecomb vaj kakukkfű rántotta rozmaring bacon lilahagyma füstölt sajt ementáli