2013. feb 17.

Leves és főétel vajbabbal

írta: Hajós Ágnes
Leves és főétel vajbabbal

Bacon-be göngyölt zöldbab mártogatóssal és krémlevesben

Nem szoktam hosszú leírásokat közzétenni egy alapanyagról. A vajbab sem volt tervben, teljesen véletlenül úgy került a látókörömbe, hogy egy alkalommal jobban körülnéztem a helyi multi konzervrészlegén, és hívogatott a doboz. Szép sárga, hosszú babok voltak rajta, megindult a fantáziám, vettem párat.

Aztán otthon ért a meglepetés. Nagyjából ötcentis darabok voltak benne, teljesen puhán, fogyasztásra készen. Ehhez új tervek kellettek, de átformáltam a fejemben levő ötleteket és mondhatom, igazi finomságok születtek.

Baconbe göngyölt füstölt sajtos vajbab rozmaringos sült burgonyával és zöldfűszeres mártogatóssal

 DSC_1290s

 

Hozzávalók 4 főre:

1 konzerv vajbab (vagy 30 dkg friss, végei lecsipkedve, 5 cm-es darabokra vágva)

10 szelet bacon

15 dkg füstölt sajt

1 kg kiflikrumpli

3 ág rozmaring

8 ek olívaolaj

10 ek tejföl

6 ek zöldfűszeres tökmagolaj

 

A kiflikrumplikat keresztben bevagdossuk, hogy a héja éppen csak egyben tartsa. A rozmaringot durvára vágjuk, 6 ek olívaolajjal összekeverjük, rácsorgatjuk a vágott burgonyára. A tetejüket alaposan megsózzuk, 200 fokos sütőbe toljuk kb. 20 percre, vagy amíg a krumpli megpuhul.

A bacon-öket félbevágjuk, a sajtot 20 hasábra daraboljuk. Összefogunk a vajbabdarabkákból 6-8-at, közéjük teszünk 1-1 hasáb sajtot, körbetekerjük a félbevágott bacon-szeletekkel. Egy tűzálló tálat kikenünk 2 ek olívaolajjal, belefektetjük a tekercseket, 200 fokos sütőben rápirítjuk a szalonnát (mehet a krumpli mellé a sütőbe kb. 10-15 percre).

DSC_1284s.jpg

Tálaláskor a tejfölt simára keverjük a zöldfűszeres olajjal, kis tálkában a sült vajbab és burgonya mellé kínáljuk.

DSC_1288s.jpg

Vajbabkrémleves

 DSC_1293s.jpg

Hozzávalók 4 főre:

 1 konzerv vajbab (vagy 30 dkg friss, végei levágva, apróra darabolva)

1 db paradicsom

8 dl húslé

4 ek tejföl

Só, bors

1 szikkadt zsemle

 

A vajbab levét leöntjük, a paradicsomot kockákra vágjuk. Feltesszük őket főni a húslében. Felforraljuk, 5 perc után összeturmixoljuk. A tejfölt simára keverjük kevés levessel, majd hozzáöntjük a többihez. Ezután sózzuk, borsozzuk, jól átmelegítjük, de nem forraljuk. A zsemléből száraz serpenyőben pirított kockákat készítünk, ezzel kínáljuk a levest.

DSC_1296s.jpg

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

paradicsom tejföl vajbab bacon füstölt sajt