Leves és főétel vajbabbal
Bacon-be göngyölt zöldbab mártogatóssal és krémlevesben
Nem szoktam hosszú leírásokat közzétenni egy alapanyagról. A vajbab sem volt tervben, teljesen véletlenül úgy került a látókörömbe, hogy egy alkalommal jobban körülnéztem a helyi multi konzervrészlegén, és hívogatott a doboz. Szép sárga, hosszú babok voltak rajta, megindult a fantáziám, vettem párat.
Aztán otthon ért a meglepetés. Nagyjából ötcentis darabok voltak benne, teljesen puhán, fogyasztásra készen. Ehhez új tervek kellettek, de átformáltam a fejemben levő ötleteket és mondhatom, igazi finomságok születtek.
Baconbe göngyölt füstölt sajtos vajbab rozmaringos sült burgonyával és zöldfűszeres mártogatóssal
Hozzávalók 4 főre:
1 konzerv vajbab (vagy 30 dkg friss, végei lecsipkedve, 5 cm-es darabokra vágva)
10 szelet bacon
15 dkg füstölt sajt
1 kg kiflikrumpli
3 ág rozmaring
8 ek olívaolaj
Só
10 ek tejföl
A kiflikrumplikat keresztben bevagdossuk, hogy a héja éppen csak egyben tartsa. A rozmaringot durvára vágjuk, 6 ek olívaolajjal összekeverjük, rácsorgatjuk a vágott burgonyára. A tetejüket alaposan megsózzuk, 200 fokos sütőbe toljuk kb. 20 percre, vagy amíg a krumpli megpuhul.
A bacon-öket félbevágjuk, a sajtot 20 hasábra daraboljuk. Összefogunk a vajbabdarabkákból 6-8-at, közéjük teszünk 1-1 hasáb sajtot, körbetekerjük a félbevágott bacon-szeletekkel. Egy tűzálló tálat kikenünk 2 ek olívaolajjal, belefektetjük a tekercseket, 200 fokos sütőben rápirítjuk a szalonnát (mehet a krumpli mellé a sütőbe kb. 10-15 percre).
Tálaláskor a tejfölt simára keverjük a zöldfűszeres olajjal, kis tálkában a sült vajbab és burgonya mellé kínáljuk.
Vajbabkrémleves
Hozzávalók 4 főre:
1 konzerv vajbab (vagy 30 dkg friss, végei levágva, apróra darabolva)
1 db paradicsom
8 dl húslé
4 ek tejföl
Só, bors
1 szikkadt zsemle
A vajbab levét leöntjük, a paradicsomot kockákra vágjuk. Feltesszük őket főni a húslében. Felforraljuk, 5 perc után összeturmixoljuk. A tejfölt simára keverjük kevés levessel, majd hozzáöntjük a többihez. Ezután sózzuk, borsozzuk, jól átmelegítjük, de nem forraljuk. A zsemléből száraz serpenyőben pirított kockákat készítünk, ezzel kínáljuk a levest.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!