Nyáreleji "dobjuk össze" zöldséggel, sajttal
Édesburgonyás, sajtos egytálétel spárgával, savanyú hagymával
A múltkor ismét hűtőkiürítést kellett végeznem, szükség volt a helyre, meg a szavatossági idők is lassan lejártak. Találtam egy halom sajtot, kevés bacont, némi spárgát és batátát, gondoltam, ennyi elég is lesz a boldogságomhoz. Így is lett, az édesburgonya sajttal még mindig szuper kombináció, a spárga pedig egy friss, nyárias ízt kölcsönzött az összeállításnak.
Extra sajttal és spárgával rakott batáta ecetes hagymával
Hozzávalók 4 főre:
4 édesburgonya
Fél kg szeletelt bacon
5 dkg vaj
40 dkg spárga
1 nagy maréknyi friss zsályalevél
Összesen fél kg sajt (trappista vagy edami, füstölt, camembert)
2 ek olívaolaj
Só, bors
5 nagy hagyma
2 ek 20%-os ecet
2 édesítő tabletta
1 kk só
A hagymát vékony félkarikákra vágjuk. Az ecetből, édesítőből, sóból és kb. 2 dl vízből salátalevet készítünk (ezt mindenki igazíthatja saját ízléséhez). Beletesszük a hagymát, legalább egy órára hűtőbe tesszük, de egy éjszakára is ott maradhat.
Az édesburgonyákat vastagabb hasábokra szeljük (hámozás után), a spárgák alsó harmadát levágjuk, a szár alsó 5 cm-ét zöldséghámozóval megtisztítjuk. Mindkettőt külön-külön előfőzzük 5 perc alatt, forró, lobogó sós vízben. Kiemeljük, félretesszük.
Egy akkora tepsit, amiben minden hozzávaló elfér, beteszünk a sütőbe, és bekapcsoljuk, maximumra állítjuk. Mikor elérte, kivesszük a tepsit, alágyújtunk, beledobjuk a vajat, rádobjuk a nagyobb darabokra vágott bacon-t és a zsályaleveleket. Amikor megsültek, hozzátesszük a zöldségeket, ráöntjük az olajat, kicsit megsózzuk, megborsozzuk, összeforgatjuk. Ráreszeljük, -szeleteljük a sajtokat, én erre is tekertem egy adag borsot. Betoljuk a sütőbe pár percre, míg a sajt megolvad.
A hagymasalátával fogyasztjuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!