Sütőben sült zöldségek, nem is kell a hús!
Burgonyák, cékla, brokkoli, spárga - forrón, fűszeresen
Szerintem túl sok magyarázatot nem kell adnom a címre. Ismét meleg van, a piac tele zöldségekkel, nekem meg sok kedvem nincs különleges ételeket kreálni. Sőt, igazából csak magamnak kellene valami egészséges, fogyókúrás, gyors kaja, a többieknek majd előveszek valamit a mélyhűtőből :)
Mindkét étel ezen gondolatok között született. Persze egy főre ezeket sem lehet készíteni, de biztos lesz a környéken valaki, aki besegít :)
Sütőben sült rozmaringos-vajas burgonyák
Hozzávalók 2 főre:
2 édesburgonya
4 nagyobb újburgonya
2 szál rozmaring
7 dkg vaj
Só
Az édesburgonyákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, az újburgonyákat (hámozás nélkül) hosszában félbe vágjuk. 2 dkg vajat elkenünk egy tepsi alján, vágott felükkel felfelé belefektetjük a krumplikat. Mindegyiket megsózzuk, elosztjuk a tetejükön a maradék vajat. Ráfektetjük a rozmaringágakat, majd 200 fokos sütőbe toljuk. Kb. fél óra alatt megsütjük, közben 2-3-szor meglocsoljuk az aljában összegyűlt vajjal.
Sütőben sült fűszeres zöldségek joghurtos mártogatóval
Hozzávalók 4 főre:
2 nagyobb cékla
1 csomag (500 g) zöld spárga
1 fej brokkoli
4 ek olívaolaj
Só, bors
2 ág rozmaring
2 ág kakukkfű
1 kis doboz joghurt
1 kis doboz tejföl
1 csokor petrezselyem
1 nagy szál újhagyma (zöld része is!)
2 gerezd fokhagyma
Só, bors
A joghurtot és a tejfölt összekeverjük a durvára vágott újhagymával, petrezselyemmel és átnyomott fokhagymával. Kicsit sózzuk és borsozzuk, fogyasztásig hűtőben tartjuk.
A céklákat megtisztítjuk, 8-9 darabba vágjuk, lobogó sós vízben 10 percig előfőzzük. A spárgák szárának alsó, fás harmadát levágjuk, további 5 cm-en pedig zöldséghámozóval megtisztítjuk. Egy tepsibe tesszük a lecsepegtetett céklával és a rózsáira szedett brokkolival együtt, rálocsoljuk az olívaolajat, rászórjuk a rozmaring és a kakukkfű leveleit. Sózzuk, borsozzuk, majd az egészet összeforgatjuk (a legjobb kézzel).
180 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük (légkeverésesben kevesebb idő is elég).
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!