2013. júl 04.

Sütőben sült zöldségek, nem is kell a hús!

írta: Hajós Ágnes
Sütőben sült zöldségek, nem is kell a hús!

Burgonyák, cékla, brokkoli, spárga - forrón, fűszeresen

Szerintem túl sok magyarázatot nem kell adnom a címre. Ismét meleg van, a piac tele zöldségekkel, nekem meg sok kedvem nincs különleges ételeket kreálni. Sőt, igazából csak magamnak kellene valami egészséges, fogyókúrás, gyors kaja, a többieknek majd előveszek valamit a mélyhűtőből :)

Mindkét étel ezen gondolatok között született. Persze egy főre ezeket sem lehet készíteni, de biztos lesz a környéken valaki, aki besegít :)

Sütőben sült rozmaringos-vajas burgonyák

 DSC_2300s

Hozzávalók 2 főre:

2 édesburgonya

4 nagyobb újburgonya

2 szál rozmaring

7 dkg vaj

 

Az édesburgonyákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, az újburgonyákat (hámozás nélkül) hosszában félbe vágjuk. 2 dkg vajat elkenünk egy tepsi alján, vágott felükkel felfelé belefektetjük a krumplikat. Mindegyiket megsózzuk, elosztjuk a tetejükön a maradék vajat. Ráfektetjük a rozmaringágakat, majd 200 fokos sütőbe toljuk. Kb. fél óra alatt megsütjük, közben 2-3-szor meglocsoljuk az aljában összegyűlt vajjal.

DSC_2298s

 

Sütőben sült fűszeres zöldségek joghurtos mártogatóval

 DSC_2402s

Hozzávalók 4 főre:

2 nagyobb cékla

1 csomag (500 g) zöld spárga

1 fej brokkoli

4 ek olívaolaj

Só, bors

2 ág rozmaring

2 ág kakukkfű

 

1 kis doboz joghurt

1 kis doboz tejföl

1 csokor petrezselyem

1 nagy szál újhagyma (zöld része is!)

2 gerezd fokhagyma

Só, bors

 A joghurtot és a tejfölt összekeverjük a durvára vágott újhagymával, petrezselyemmel és átnyomott fokhagymával. Kicsit sózzuk és borsozzuk, fogyasztásig hűtőben tartjuk.

DSC_2411s

A céklákat megtisztítjuk, 8-9 darabba vágjuk, lobogó sós vízben 10 percig előfőzzük.  A spárgák szárának alsó, fás harmadát levágjuk, további 5 cm-en pedig zöldséghámozóval megtisztítjuk. Egy tepsibe tesszük a lecsepegtetett céklával és a rózsáira szedett brokkolival együtt, rálocsoljuk az olívaolajat, rászórjuk a rozmaring és a kakukkfű leveleit. Sózzuk, borsozzuk, majd az egészet összeforgatjuk (a legjobb kézzel).

180 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük (légkeverésesben kevesebb idő is elég).

DSC_2408s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

burgonya spárga cékla brokkoli édesburgonya