A falafel nem csak pitában finom, itt egy laktató saláta
Saláta gazdagon extra finom öntettel
Először Egyiptomban ettem falafelt, vagyis csicseriborsó-fasírtot. Nagyon ízlett (mondjuk ott nekem minden), itthon is el akartam készíteni. A gyros büfék ugyan itthon is kínálják, de szégyenszemre valami mirelit vacakot kaptam, ott ahol arab a tulaj.... Ízetlen volt, még azt sem tudta az emberke megmondani, hogy eredetileg ami a fűszerezése.
Azért nem éreztem magam annyira elveszettnek, az alap dolgokkal tisztában voltam, egyedül az állaga jelentett gondot. Az egész ugyanis elég lágy, de utánaolvastam, és egyszerű a megoldás, a receptben megtalálható. Aki akarja, lehet a kis golyókat némi zöldséggel pitában tálalni, de én most egy mutatós és nem utolsó sorban finom salátát készítettem vele. Próbáljátok ki!
Saláta falafellel, mogyorós-citromos öntettel
Hozzávalók 4 főre:
A gombócokhoz:
1 konzerv csicseriborsó
1 tojás
1 hagyma
2 ek szezámmag (vagy 1 ek tahini)
1 gerezd fokhagyma
1 mk római kömény
1 mk koriandermag
1/2 csomag petrezselyem
Só, bors
Zsemlemorzsa
1 fej lollo rosso saláta
2 avokádó
1 marék apró szemű paradicsom
1 édesburgonya
Az öntethez:
1 tojás
6 dkg fehér cheddar sajt
1 dl földimogyoró-olaj
Negyed citrom leve
Csipet só, bors
A falafelhez az átöblített, lecsepegtetett csicseriborsót a nagyobb darabokra vágott hagymával, fokhagymával, tojással, szezámmaggal (vagy tahinivel) pürésítjük. A római köményt a korianderrel mozsárban összetörjük, a sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemmel a masszához keverjük. Ha túl lágy lenne, félretesszük fél-egy órára letakarva a hűtőbe, addigra kicsit besűrűsödik.
Vizes kézzel mogyorónál kicsit nagyobb golyókat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, nagyon forró olajban pillanatok alatt kisütjük (ha nem elég forró az olaj, széteshet a golyó). Félretesszük, nem kell, hogy tűzforró maradjon.
Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, lobogó sós vízben kb. 5 perc alatt megfőzzük, kivéve hűlni hagyjuk.
Az öntethez valókat a botmixer poharába tesszük, simára mixeljük, felhasználásig hűtőben hagyjuk.
A salátát leveleire tépkedjük, az avokádót hámozás után felcsíkozzuk, a paradicsomot kis karikákra vágjuk. Tálra rendezzük, elosztjuk rajtuk a batátakockákat, a csicseriborsó-golyókat, végül meglocsoljuk az öntettel.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!