Gyorskaja I.- Gyros
Görög-török "street food", ahogy nálunk készül
Ismét sorozatot indítok, amelyben három olyan utcán árult ételt próbálok reprodukálni, amiket nagyon szeretek. Meg az első étel kivételével nem is nagyon lehet ezekhez hozzájutni nálunk. Még talán Fish and chips-et lehet találni itt-ott, de a Kanadában árult Poutine-t még nem láttam sehol. Kezdjük talán az itthon kapható kedvencemmel:
Gyros
A Wikipedia szerint ez egy forgatásos eljárással készült húsétel, amely valószínűleg az Oszmán Birodalomból származik. Ennyit a tudományos részről.
Tudtommal nálunk pulykahúsból készítik, és szupertitkos a pác receptje, én nem nagyon tudtam még senkiből kihúzni. Azt hiszem, a következőekben sikerül olyan gyrosreceptet kikísérleteznem, amilyet itt Siófokon, a kedvenc helyemen árulnak.
Íme a recept:
Hozzávalók 4 főre:
4 pita (recept itt)
50 dkg pulykacomb-filé
Só, bors
1-1 tk római kömény, curry
4 ek olívaolaj
Só
Negyed (lila)káposzta
2 nagy paradicsom
3 nagyobb ecetes uborka
1 fej hagyma
1 kk cukor
A fehér szószhoz:
6 ek görög joghut
1 kk tahini (recept lejjebb)
Só, bors
Petrezselyem
A csípős szószhoz:
1 ek darált erős paprika
2 kk víz
A paradicsomot felkockázzuk, a káposztát és a hagymát vékonyra szeljük, az uborkát is felkarikázzuk.
A fehér szószhoz minden hozzávalót simára keverünk, ha túl sűrű, hígíthatjuk vízzel.
A csípős szószhoz elkeverjük az összetevőket.
A pulykacombot nagyon vékony csíkokra vágjuk. Az olívaolajat összekeverjük a mozsárban megtört római köménnyel, curryvel, sóval, borssal és alaposan belemasszírozzuk a húscsíkokba. Száraz, forró serpenyőben percek alatt megsütjük, a végén rászórjuk a cukrot, a átforgatjuk a hússal, míg a karamelltől enyhén barnás színt kap. Tálalhatjuk is.
Mikróban pillanatok alatt megmelegítjük a pitákat, tetejüket levágjuk, belsejüket óvatosan kitágítjuk. Sorban belepakoljuk a húsokat és a zöldségeket, majd ráöntjük a szószokat.
Tahini:
Hozzávalók:
25 dkg szezámmag
Legalább 1,5 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
Só
A szezámmagot száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. Késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és egy nagy csipet sót. Felöntjük először 1 dl olajjal, majd elkezdjük aprítani. Közben folyamatosan adagoljuk hozzá az olajat. Akkor jó, ha sűrű mártásszerűen folyós az állaga. Ízlés szerint pótolhatjuk a sót.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!