2013. jan 10.

Gyorskaja I.- Gyros

írta: Hajós Ágnes
Gyorskaja I.- Gyros

Görög-török "street food", ahogy nálunk készül

Ismét sorozatot indítok, amelyben három olyan utcán árult ételt próbálok reprodukálni, amiket nagyon szeretek. Meg az első étel kivételével nem is nagyon lehet ezekhez hozzájutni nálunk. Még talán Fish and chips-et lehet találni itt-ott, de a Kanadában árult Poutine-t még nem láttam sehol. Kezdjük talán az itthon kapható kedvencemmel:

 

Gyros

DSC_0647s

A Wikipedia szerint ez egy forgatásos eljárással készült húsétel, amely valószínűleg az Oszmán Birodalomból származik. Ennyit a tudományos részről.

Tudtommal nálunk pulykahúsból készítik, és szupertitkos a pác receptje, én nem nagyon tudtam még senkiből kihúzni. Azt hiszem, a következőekben sikerül olyan gyrosreceptet kikísérleteznem, amilyet itt Siófokon, a kedvenc helyemen árulnak.

Íme a recept:

Hozzávalók 4 főre:

4 pita (recept itt)

50 dkg pulykacomb-filé

Só, bors

1-1 tk római kömény, curry

4 ek olívaolaj

Negyed (lila)káposzta

2 nagy paradicsom

3 nagyobb ecetes uborka

1 fej hagyma

1 kk cukor

 

A fehér szószhoz:

6 ek görög joghut

1 kk tahini (recept lejjebb)

Só, bors

Petrezselyem

 

A csípős szószhoz:

1 ek darált erős paprika

2 kk víz

A paradicsomot felkockázzuk, a káposztát és a hagymát vékonyra szeljük, az uborkát is felkarikázzuk.

A fehér szószhoz minden hozzávalót simára keverünk, ha túl sűrű, hígíthatjuk vízzel.

A csípős szószhoz elkeverjük az összetevőket.

A pulykacombot nagyon vékony csíkokra vágjuk. Az olívaolajat összekeverjük a mozsárban megtört római köménnyel, curryvel, sóval, borssal és  alaposan belemasszírozzuk a húscsíkokba. Száraz, forró serpenyőben percek alatt megsütjük, a végén rászórjuk a cukrot, a átforgatjuk a hússal, míg a karamelltől enyhén barnás színt kap. Tálalhatjuk is.

Mikróban pillanatok alatt megmelegítjük a pitákat, tetejüket levágjuk, belsejüket óvatosan kitágítjuk. Sorban belepakoljuk a húsokat és a zöldségeket, majd ráöntjük a szószokat.

DSC_0644s

DSC_0652s

 

Tahini:

Hozzávalók:

25 dkg szezámmag

Legalább 1,5 dl olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

 

A szezámmagot száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. Késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát és egy nagy csipet sót. Felöntjük először 1 dl olajjal, majd elkezdjük aprítani. Közben folyamatosan adagoljuk hozzá az olajat. Akkor jó, ha sűrű mártásszerűen folyós az állaga. Ízlés szerint pótolhatjuk a sót.

DSC_6043

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

joghurt uborka curry pita pulykacomb lilakáposzta petrezselyem tahini rómi kömény