Reggeli burger - nem diétás, de nagyon finom
Hokkaido zsemle és egy laktató szendvics tükörtojással és minden jóval
A reggeli a legfontosabb étkezés - ez egy nagyon is laktató változat :)
Szokásomhoz híven hétvégén valami extra kényeztetőt készítettem reggelire. Egyre morcosabb az idő, ha már napsütés nincs, legalább az étellel hozzunk valami melegséget a reggelbe.
A múltkori bejegyzésemben mutattam a Hokkaido-kalácsot, melynek a tésztája tökéletesen alkalmas, hogy édeskés ízű zsemlét készítsünk belőle. A méretét mi szabályozzuk, ha több részre osztjuk, gyerekeknek egy étkezésre tökéletesen elég.
A lejjebb bemutatott reggeli burgerhez azonban csak hatfelé osztottam a tésztát, nagyméretű bucikat sütöttem és egy igazi emberes reggelit készítettem. Fogyókúrázók ne olvassák tovább... :D
Hokkaido zsemle
Hozzávalók:
A Hokkaido-kalács összetevői fele mennyiségben, csoki nélkül
A leírt módon összegyúrjuk, kelesztjük a tésztát. 6-8 egyforma részre vágjuk (én úgy szoktam, hogy lemérem a tésztát, ez alapján szintén mérlegen lemérem a zsömlének valókat). Zsemlealakúra formázzuk a darabkákat, 20X30-as tepsibe, egymástól kis távolságra, sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. Ismét kelesztjük, míg megemelkednek, összeérnek. Ekkor lekenjük a tetejüket a tojássárgával, 220 fokos sütőben barnára sütjük. Rácson kihűtjük.
Brutál reggeli burger
(sokáig gondolkodtam, de nem tudtam nőiesebb nevet adni neki)
Hozzávalók 4 főre:
4 db Hokkaido-zsemle
4 szelet füstölt-főtt tartja
4 szelet bacon
4 db tojás
1 nagy paradicsom
4 levél saláta
1 kisebb lilahagyma
4 szelet cheddar sajt
Worcestershire-szósz
Tabasco
Majonéz (elhagyható)
A zsemléket kettévágjuk, vágott felüket egy nagy, száraz serpenyőben megpirítjuk, melegen tartjuk. Ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a bacont, majd a tarját, ezt is félretesszük. Olajat öntünk a helyükre, mérsékeljük a lángot, beleütjük a tojásokat (ne folyjanak egybe). Mikor alul megszilárdult, lapáttal óvatosan megfordítjuk a tükörtojásokat. A tetejükre teszünk egy-egy szelet sajtot.
Közben összeállítjuk a szendvicseket: egy-egy zsemle aljára teszünk ízlés szerint majonézt, Worcestershire-szószt, Tabasco-t. Rá egy salátalevelet, erre egy szelet kettőbe tört bacon-t, majd a sajtos tojást. Erre jön a tarja, majd egy szelet paradicsom és lilahagyma. A zsemle felső részének a vágott felére is tehetünk a szószokból, végül befedjük vele a szendvicset. Azonnal fogyasszuk!
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!