Hokkaido-kalács
Ellenállhatatlan foszlós kalács pofonegyszerűen
A mostani recepthez sok hozzáfűznivalóm nincs. Megláttam Maxnál, itt az elkészítést és lelki szemeim előtt megjelentek a gyerekeim, ahogy rávetik magukat.
Elkészítettem (egyáltalán nem volt bonyolult) és valóra is vált a látomásom: estére készült el, és olyan gyorsan "megkóstolta" a kis siserehad, hogy a másnapi fotózásra éppenhogy maradt valami mutatóba.
Van egy másik pozitívum is benne: a tésztája annyira finom, hogy másnap zsemléket készítettem belőle, majd a zsemle segítségével egy kicsit sem kalóriaszegény, viszont annál kényeztetőbb reggelit (itt).
Szóval jöjjön A kalács:
Hokkaido-kalács
Hozzávalók:
60 dkg liszt
3 ek porcukor
3 dkg élesztő
2 dl tejszín
2 dl tej
1 tojás
1 tk só
15 dkg csoki
Kenéshez 1 tojás sárgája
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, egy ek cukorral elkevert tejbe, megvárjuk, míg felfut. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, maradék cukrot, tejszínt, tojást, sót, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket. Alaposan összegyúrjuk, egy órát langyos helyen kelesztjük.
Mikor megkelt, lisztezett deszkán egy cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. Megszórjuk az összetört csokival. Feltekerjük, 8 részre vágjuk. Egy sütőpapírral kibélelt kalácsformába sorakoztatunk 4-4 rolnit, a vágott felük oldalt legyen. Ismét kb. fél órát kelesztjük, míg szépen összeérnek.
A tetejüket lekenjük a tojássárgával, 220 fokos sütőben addig sütjük, míg a tetejük sötétbarna lesz.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!