Különleges fogás a mélyhűtőből
Kedvencem, a vaddisznómáj egy ízletes raguban
Nemrég említettem, hogy kaptam egy hatalmas adag vaddisznómájat, aminek egy részét megőriztem későbbi fogyasztásra.
Mivel megint brutálisan megtelt a fagyasztó egy-két adagnyi alapanyaggal, elkezdtem kiüríteni. Jöhetett a következő adag máj, ismét elengedhettem a fantáziámat, még a maradék krumplipürét is felhasználtam.
Vörösboros, sült paprikás vaddisznómájragu burgonyakrokettel
Hozzávalók 4 főre:
45 dkg vaddisznómáj
1 paprika (lehet kevés csípős is)
1 kápia paprika
1 paradicsom
1 nagy hagyma
1 dl vörösbor
1 dl tejszín
Kevés liszt
1 ek zsír
Só, bors
A kroketthez:
30 dkg krumplipüré
1 tojás
Kb. 25 dkg liszt
A bundázáshoz:
2 tojás
2 szikkadt zsemle
Bő olaj a sütéshez
A krumplipürét elkeverjük a tojással, sózzuk, borsozzuk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapjunk. Szintén liszt segítségével 3 cm vastagságú rudakat sodrunk, 5 cm-enként elvágjuk. A zsemléket késes robotgépben morzsává aprítjuk vagy egyszerűen lereszeljük. A kroketteket először a tojásban, majd a zsemlemorzsában forgatjuk meg, végül bő, forró olajban kisütjük.
A hagymát vékony szeletekre, a paprikákat és a májat csíkokra, a paradicsomot szeletekre vágjuk (a zöldségekből pár darabot félreteszünk a tálaláshoz). A zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, hozzádobjuk a paprikát. Pár perc kevergetés után hozzáadjuk a bort majd a paradicsomszeleteket, végül a májat. Alaposan megborsozzuk, közepesre vesszük a lángot, csak addig főzzük a ragut, míg a máj már nem véres. Ha a szaft túl híg, kis lisztszórással, óvatos, de alapos keveréssel besűrítjük. Végül megkóstoljuk, sózzuk, ha kell, még borsozzuk.
Tálaláskor néhány krokettet tányérra szedünk, mellékanalazunk a raguból. Ezt a maradék zöldségekkel díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!