2015. jan 12.

Különleges fogás a mélyhűtőből

írta: Hajós Ágnes
Különleges fogás a mélyhűtőből

 Kedvencem, a vaddisznómáj egy ízletes raguban

Nemrég említettem, hogy kaptam egy hatalmas adag vaddisznómájat, aminek egy részét megőriztem későbbi fogyasztásra.

Mivel megint brutálisan megtelt a fagyasztó egy-két adagnyi alapanyaggal, elkezdtem kiüríteni. Jöhetett a következő adag máj, ismét elengedhettem a fantáziámat, még a maradék krumplipürét is felhasználtam.

 

Vörösboros, sült paprikás vaddisznómájragu burgonyakrokettel

 DSC_2947s

Hozzávalók 4 főre:

45 dkg vaddisznómáj

1 paprika (lehet kevés csípős is)

1 kápia paprika

1 paradicsom

1 nagy hagyma

1 dl vörösbor

1 dl tejszín

Kevés liszt

1 ek zsír

Só, bors

A kroketthez:

30 dkg krumplipüré

1 tojás

Kb. 25 dkg liszt

A bundázáshoz:

2 tojás

2 szikkadt zsemle

Bő olaj a sütéshez

 

A krumplipürét elkeverjük a tojással, sózzuk, borsozzuk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapjunk. Szintén liszt segítségével 3 cm vastagságú rudakat sodrunk, 5 cm-enként elvágjuk. A zsemléket késes robotgépben morzsává aprítjuk vagy egyszerűen lereszeljük. A kroketteket először a tojásban, majd a zsemlemorzsában forgatjuk meg, végül bő, forró olajban kisütjük.

A hagymát vékony szeletekre, a paprikákat és a májat csíkokra, a paradicsomot szeletekre vágjuk (a zöldségekből pár darabot félreteszünk a tálaláshoz). A zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, hozzádobjuk a paprikát. Pár perc kevergetés után hozzáadjuk a bort majd a paradicsomszeleteket, végül a májat. Alaposan megborsozzuk, közepesre vesszük a lángot, csak addig főzzük a ragut, míg a máj már nem véres. Ha a szaft túl híg, kis lisztszórással, óvatos, de alapos keveréssel besűrítjük. Végül megkóstoljuk, sózzuk, ha kell, még borsozzuk.

Tálaláskor néhány krokettet tányérra szedünk, mellékanalazunk a raguból. Ezt a maradék zöldségekkel díszítjük.

DSC_2946s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

paradicsom paprika tejszín vörösbor vaddisznómáj