2014. nov 22.

Szerelmem, a vaddisznómáj

írta: Hajós Ágnes
Szerelmem, a vaddisznómáj

Amilyen ritka, olyan finom csemege - bundás vaddisznómáj rizottóval, ropogós hagymával

Először kb. 5 éve ettem vaddisznómájat és teljesen beleszerettem. Amúgy is imádom a belsőségeket, főleg a májat, de ez nagyon belopta magát a szívembe. Azóta könyörgök a vadászó ismerőseimnek, hogy gondoljanak rám, ha röfi kerül a kezükbe, de valahogy mindig lecsúsztam róla.

Ezért odáig fajultam, hogy a kedvenc közösségi oldalamon egy ismeretlent (akivel azért volt közös ismerősünk) kezdtem el "zaklatni" - és megkönyörült rajtam! Egy hét múlva egy hatalmas adagot kaptam, két malacka is puskacső elé került :) Persze sajnálom az állatokat, de csak a lakoma lebegett a szemem előtt...

Egy részét elraktam a mélyhűtőbe, a másikból pedig egy ilyen ünnepi ebédet rittyentettem:

Vaddisznómáj krémsajtos bundában céklás rizottóval, lyoni hagymával

 DSC_2425s

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg vaddisznómáj

10 dkg krémsajt

1 tojás

1,5 dl tej

Kb. 20 dkg liszt

Só, bors

 

1 nagyobb cékla

1 dl vörösbor

20 dkg rizottó rizs

Kb. 1 alaplé

5 dkg vaj

15 dkg kolozsvári szalonna

1 közepes fej hagyma

1 kis ág rozmaring

10 dkg könnyen olvadó sajt (ez esetben ementáli)

 

2 nagy hagyma

3 ek liszt

Bő olaj a sütéshez

Petrezselyem a díszítéshez

 

A rizottóhoz a céklát alufóliába csomagoljuk, 200 fokos sütőben puhára sütjük. Mikor langyos, meghámozzuk, centis kockákra vágjuk. A hagymát apróra szeljük, a szalonnát felkockázzuk. Egy lábasba tesszük a vaj felét, rádobjuk a szalonnát, kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a rizst, egy percig kevergetjük, majd felöntjük a borral. Mikor a rizs beszívta, rákanalazunk egy-két merőkanállal a húsléből, elkeverjük. Rátesszük a fedőt, alacsony lángon főzzük, míg a rizs beszívja a nedvességet. Ekkor megint jöhet az alaplé, addig folytatjuk, míg a rizs megpuhul, a rizottó állaga pedig krémes lesz. A főzési idő kb. felénél belekeverjük a céklakockákat és a rozmaring lecsipegetett leveleit.

Mikor kész, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Elzárjuk a lángot, belekeverjük a maradék vajat és a lereszelt sajtot, félretesszük.

A hagymát vékonyan felkarikázzuk, összeforgatjuk a liszttel. A bő olajat felforrósítjuk, maréknyi adagonként kisütjük a hagymát. Papírtörlőn kicsit lecsepegtetjük, ezt is félretesszük.

A krémsajtot a tojással, tejjel, nagy csipet sóval és borssal simára keverünk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy jó sűrű palacsintatészta állaga legyen. A májakat egy centi vastag szeletekre vágjuk, alaposan megszurkáljuk villával, megborsozzuk. Először megforgatjuk lisztben, majd a masszába mártjuk. Alaposan megforgatjuk, majd közepesen forró, bő olajban kisütjük.

Vigyázni kell, nehogy megkeményedjen, de ha túl vastagra vágjuk, véres marad középen. Kivéve sózzuk.

Tálaláskor egy adag rizottót tányérra szedünk, a tetejére teszünk egy-két májat félbevágva, erre jön a lyoni hagyma, majd egy kevés durvára vágott petrezselyem.

DSC_2423s

DSC_2420s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

hagyma sajt rizs vörösbor vaj cékla rozmaring szalonna petrezselyem krémsajt kolozsvári vaddisznómáj