Szerelmem, a vaddisznómáj
Amilyen ritka, olyan finom csemege - bundás vaddisznómáj rizottóval, ropogós hagymával
Először kb. 5 éve ettem vaddisznómájat és teljesen beleszerettem. Amúgy is imádom a belsőségeket, főleg a májat, de ez nagyon belopta magát a szívembe. Azóta könyörgök a vadászó ismerőseimnek, hogy gondoljanak rám, ha röfi kerül a kezükbe, de valahogy mindig lecsúsztam róla.
Ezért odáig fajultam, hogy a kedvenc közösségi oldalamon egy ismeretlent (akivel azért volt közös ismerősünk) kezdtem el "zaklatni" - és megkönyörült rajtam! Egy hét múlva egy hatalmas adagot kaptam, két malacka is puskacső elé került :) Persze sajnálom az állatokat, de csak a lakoma lebegett a szemem előtt...
Egy részét elraktam a mélyhűtőbe, a másikból pedig egy ilyen ünnepi ebédet rittyentettem:
Vaddisznómáj krémsajtos bundában céklás rizottóval, lyoni hagymával
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg vaddisznómáj
10 dkg krémsajt
1 tojás
1,5 dl tej
Kb. 20 dkg liszt
Só, bors
1 nagyobb cékla
1 dl vörösbor
20 dkg rizottó rizs
Kb. 1 alaplé
5 dkg vaj
15 dkg kolozsvári szalonna
1 közepes fej hagyma
1 kis ág rozmaring
10 dkg könnyen olvadó sajt (ez esetben ementáli)
2 nagy hagyma
3 ek liszt
Bő olaj a sütéshez
Petrezselyem a díszítéshez
A rizottóhoz a céklát alufóliába csomagoljuk, 200 fokos sütőben puhára sütjük. Mikor langyos, meghámozzuk, centis kockákra vágjuk. A hagymát apróra szeljük, a szalonnát felkockázzuk. Egy lábasba tesszük a vaj felét, rádobjuk a szalonnát, kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a rizst, egy percig kevergetjük, majd felöntjük a borral. Mikor a rizs beszívta, rákanalazunk egy-két merőkanállal a húsléből, elkeverjük. Rátesszük a fedőt, alacsony lángon főzzük, míg a rizs beszívja a nedvességet. Ekkor megint jöhet az alaplé, addig folytatjuk, míg a rizs megpuhul, a rizottó állaga pedig krémes lesz. A főzési idő kb. felénél belekeverjük a céklakockákat és a rozmaring lecsipegetett leveleit.
Mikor kész, megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk. Elzárjuk a lángot, belekeverjük a maradék vajat és a lereszelt sajtot, félretesszük.
A hagymát vékonyan felkarikázzuk, összeforgatjuk a liszttel. A bő olajat felforrósítjuk, maréknyi adagonként kisütjük a hagymát. Papírtörlőn kicsit lecsepegtetjük, ezt is félretesszük.
A krémsajtot a tojással, tejjel, nagy csipet sóval és borssal simára keverünk. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy jó sűrű palacsintatészta állaga legyen. A májakat egy centi vastag szeletekre vágjuk, alaposan megszurkáljuk villával, megborsozzuk. Először megforgatjuk lisztben, majd a masszába mártjuk. Alaposan megforgatjuk, majd közepesen forró, bő olajban kisütjük.
Vigyázni kell, nehogy megkeményedjen, de ha túl vastagra vágjuk, véres marad középen. Kivéve sózzuk.
Tálaláskor egy adag rizottót tányérra szedünk, a tetejére teszünk egy-két májat félbevágva, erre jön a lyoni hagyma, majd egy kevés durvára vágott petrezselyem.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!