2015. jan 24.

Főzelék brokkolival, paradicsommal, mogyoróval

írta: Hajós Ágnes
Főzelék brokkolival, paradicsommal, mogyoróval

 Izgalmas ízek egy lisztnélküli főzelékben

Most olyan étel következik, amit nálam ritkán láthattok: főzelék. Igazából szeretem a főzelékeket, csak a fogyókúrám idején egy elég nagy ellenszenv alakult ki bennem irántuk. Ugyanis attól, hogy sok a zöldség benne, még nem egészséges. Főleg, ha (mint a közétkeztetésben) agyonfőzik a belevalókat és ezután még liszttel, sőt, zsíros rántással besűrítik.

 Nemrég felfedeztem magamnak Főzelékes Feri blogját. Gyönyörűek a képei, izgalmasak a fűszer-zöldség párosításai, liszt nélkül alkot, imádom a receptjeit :) A most bemutatottat is nála találtam, itt.

Nem is lett olyan szép a fotóm, mint neki, kicsit változtattam is a recepten, de az étel tényleg nagyon finom, próbáljátok ki!

Curry-s, paradicsomos brokkolifőzelék mogyoróval

 DSC_1048s

Hozzávalók 4 főre:

1 nagyobb brokkoli

3 húsos paradicsom

Fél dl olívaolaj

1 tk currypor

Só, bors

6 dl zöldségalaplé

2 marék földimogyoró

1 csokor petrezselyem

2 gerezd fokhagyma

1 hagyma

4 dkg vaj

 

A brokkolit rózsáira szedjük, a megmaradt szárat vékonyan felszeleteljük (ezt félretesszük). Az olívaolajat összekeverjük a curry-vel és egy jó nagy csipet sóval, borssal, összeforgatjuk a brokkolival. Egy sütőpapíros tepsin elterítjük, 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

A paradicsomok héját lehúzzuk (úgy a legegyszerűbb, ha előtte 10 másodpercre forró vízbe tesszük), majd apró kockákra vágjuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, rádobjuk az apróra vágott hagymát, mikor üveges lett, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a paradicsomot, a szeletelt brokkoliszárat is. A brokkolirózsák felét félretesszük, a többit a paradicsomhoz adjuk, felöntjük az alaplével. Felforraljuk, 10 percig főzzük, majd a merülőmixert beletesszük és három-négyszer megnyomva nagyobb darabosra "mixeljük".

A mogyorót durvára, a petrezselymet apróra vágjuk.

Tálaláskor a főzeléket tányérba szedjük, a sült brokkolival tálaljuk. Végül megszórjuk a mogyoróval és a petrezselyemmel.

DSC_1051s1

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

paradicsom fokhagyma curry mogyoró brokkoli petrezselyem