2015. ápr 26.

Egyedülállóan különleges hamburger + grillezési kisokos

írta: Hajós Ágnes
Egyedülállóan különleges hamburger + grillezési kisokos

Vadhúsos, erdei étel szabad tűzön - szép időben nem mindennapi ebéd

Nemrég egy versenyre elég sok, grillen készült ételt készítettem. Rájöttem, hogy a sültes receptek, sőt sok minden más is sikeresen elkészíthető grillrácson.

Ezért az elkövetkező időben több különleges ételt mutatok be, amihez begyújthatjátok a grillsütőt. De nem kell semmi extrára gondolni, nekem a létező legegyszerűbb kerti készülékem van, pár ezerért vettük a helyi multiban.

A tűzrakás sem ördöngösség, kb. 5 cm vastagon szórjunk faszenet a grilltérbe, locsoljuk meg kissé grillbegyújtóval (nem kell túlzásba esni!) és meggyújtjuk. Mint tudjuk, először viszonylag nagy lángon fog égni, aztán elcsendesül, ekkor igazgassuk meg, hogy a parázs mindenhol nagyjából egyformán legyen. Nem baj, ha van gyakorlott tűzgyújtó ember a közelben, de meg lehet tanulni, mindenki elkezdi valahol.

Azt, hogy az étel melyik részét milyen tűzerősségnél kell sütni, mindig benne lesz a leírásokban. Ha szép az idő, álljatok neki nyugodtan, ezzel feldobhatjátok a szokásos hétvégi ebédeket!

Erdőlakó burger kucsmagombás pitypangsalátával, cékla- és csicsókachipsszel

DSC_5035s 

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg vaddisznó lapocka vagy nyak (helyette fele marha + fel sertés darált hús)

2 ek mustár

2 borókabogyó

1 fej hagyma

3-4 db nagyobb cékla és csicsóka

4-5 marék pitypanglevél

1 csokor hónapos retek a levelével együtt

Olívaolaj

Balzsamecet

6-8 szelt jóféle ementáli sajt

40 dkg kucsmagomba

5 dkg retekcsíra

1-2 ek tökmagolaj

15 db aszalt paradicsom

2 nagy marék fekete olívabogyó, szeletelve

Fél l vörösbor

Fél l húsleves

Só, bors

3 szál újhagyma

Ibolya a díszítéshez

 

A zsemléhez:

1 adag hamburgerzsemle (recept itt)

A tetejére szezámmag helyett köménymag, durvára tört színes bors

 

A húst előző nap apróra kockázzuk, belemasszírozzuk a mustárt, a szinte porrá tört borókabogyót és 2 ek olajat. Lefedjük, másnapig hűtőben tartjuk.

A zsemlét reggel elkészítjük.

Az aszalt paradicsomot feldaraboljuk, az olívabogyóval egy lábasban feltesszük főni. Felváltva adagoljuk hozzá a bort és a húslevet, mindig elfőzzük, a végén egész kevés maradjon alatta

A chipshez a céklát és a csicsókát megtisztítjuk, uborkaszeletelőn legyaluljuk. Mindkét oldalukat megsózzuk, megkenjük olajjal. A grillrácson megsütjük, papírtörlőre szedjük. A kucsmagombát megszabadítjuk a szárától, sózva, borsozva szintén megpirítjuk a grillen, kihűtjük.

A retket felszeleteljük, leveleit és a pitypangleveleket megmossuk.

A húst nagyjából letörölgetjük, ledaráljuk. Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk. A buci méretétől függően szétosztjuk a húst, lapos pogácsákat formálunk belőle. Beolajozzuk a grillrácsot, nagy lángon gyorsan mindkét oldalukat megsütjük.

A salátához a pitypangleveleket, a retekcsírát és a kucsmagombát egy tálba tesszük, kevés tökmagolajjal és balzsamecettel összeforgatjuk.

A hamburgert összeállítjuk: a bucikat félbevágva megpirítjuk a rácson, az alsó felükre jöhet egy kanál tejföl. Erre tesszük a retekleveleket, rá a forró húst, majd a sajtot, az újhagymát, retekszeleteket, végül a ragut. A tetejét gyorsan rögzítjük, a chipsszel és a salátával tálaljuk.

DSC_5044ss

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

vaddisznó grill hamburger