Egyedülállóan különleges hamburger + grillezési kisokos
Vadhúsos, erdei étel szabad tűzön - szép időben nem mindennapi ebéd
Nemrég egy versenyre elég sok, grillen készült ételt készítettem. Rájöttem, hogy a sültes receptek, sőt sok minden más is sikeresen elkészíthető grillrácson.
Ezért az elkövetkező időben több különleges ételt mutatok be, amihez begyújthatjátok a grillsütőt. De nem kell semmi extrára gondolni, nekem a létező legegyszerűbb kerti készülékem van, pár ezerért vettük a helyi multiban.
A tűzrakás sem ördöngösség, kb. 5 cm vastagon szórjunk faszenet a grilltérbe, locsoljuk meg kissé grillbegyújtóval (nem kell túlzásba esni!) és meggyújtjuk. Mint tudjuk, először viszonylag nagy lángon fog égni, aztán elcsendesül, ekkor igazgassuk meg, hogy a parázs mindenhol nagyjából egyformán legyen. Nem baj, ha van gyakorlott tűzgyújtó ember a közelben, de meg lehet tanulni, mindenki elkezdi valahol.
Azt, hogy az étel melyik részét milyen tűzerősségnél kell sütni, mindig benne lesz a leírásokban. Ha szép az idő, álljatok neki nyugodtan, ezzel feldobhatjátok a szokásos hétvégi ebédeket!
Erdőlakó burger kucsmagombás pitypangsalátával, cékla- és csicsókachipsszel
Hozzávalók 4 főre:
70 dkg vaddisznó lapocka vagy nyak (helyette fele marha + fel sertés darált hús)
2 ek mustár
2 borókabogyó
1 fej hagyma
3-4 db nagyobb cékla és csicsóka
4-5 marék pitypanglevél
1 csokor hónapos retek a levelével együtt
Olívaolaj
Balzsamecet
6-8 szelt jóféle ementáli sajt
40 dkg kucsmagomba
5 dkg retekcsíra
1-2 ek tökmagolaj
15 db aszalt paradicsom
2 nagy marék fekete olívabogyó, szeletelve
Fél l vörösbor
Fél l húsleves
Só, bors
3 szál újhagyma
Ibolya a díszítéshez
A zsemléhez:
1 adag hamburgerzsemle (recept itt)
A tetejére szezámmag helyett köménymag, durvára tört színes bors
A húst előző nap apróra kockázzuk, belemasszírozzuk a mustárt, a szinte porrá tört borókabogyót és 2 ek olajat. Lefedjük, másnapig hűtőben tartjuk.
A zsemlét reggel elkészítjük.
Az aszalt paradicsomot feldaraboljuk, az olívabogyóval egy lábasban feltesszük főni. Felváltva adagoljuk hozzá a bort és a húslevet, mindig elfőzzük, a végén egész kevés maradjon alatta
A chipshez a céklát és a csicsókát megtisztítjuk, uborkaszeletelőn legyaluljuk. Mindkét oldalukat megsózzuk, megkenjük olajjal. A grillrácson megsütjük, papírtörlőre szedjük. A kucsmagombát megszabadítjuk a szárától, sózva, borsozva szintén megpirítjuk a grillen, kihűtjük.
A retket felszeleteljük, leveleit és a pitypangleveleket megmossuk.
A húst nagyjából letörölgetjük, ledaráljuk. Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk. A buci méretétől függően szétosztjuk a húst, lapos pogácsákat formálunk belőle. Beolajozzuk a grillrácsot, nagy lángon gyorsan mindkét oldalukat megsütjük.
A salátához a pitypangleveleket, a retekcsírát és a kucsmagombát egy tálba tesszük, kevés tökmagolajjal és balzsamecettel összeforgatjuk.
A hamburgert összeállítjuk: a bucikat félbevágva megpirítjuk a rácson, az alsó felükre jöhet egy kanál tejföl. Erre tesszük a retekleveleket, rá a forró húst, majd a sajtot, az újhagymát, retekszeleteket, végül a ragut. A tetejét gyorsan rögzítjük, a chipsszel és a salátával tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!