Tartármártás az én konyhámban
Népszerű alapmártás, a hidegtálkészítés alapja
Mivel többen követelitek rajtam a hidegtálakon felkínált ételeim receptjét, gondoltam, kezdjük az alap tartármártással. Ezt senkinek sem kell bemutatni :)
Gyerekkori emlékeimben a élénken él, ahogy anyukámmal rántott sajt vagy rántott hal mellé együtt kevergetjük. Igen, ezt kivételesen már gyerekkoromban megtanultam! (Meg a tükörtojást, aztán 20 éves koromig kb. ennyi volt a tudományom).
Szóval: a legegyszerűbb receptje a tartárnak a tejföl és majonéz 2:1 arányú keveréke némi sóval és borssal. Nálam is sokáig ez volt, sőt, néha kefirrel a tejföl helyett, de nem voltam sosem elájulva tőle. Aztán a nagymamám és egy kedves (azóta sajnos eltávozott) szakács ismerősöm receptjét keverve azt hiszem, kitaláltam a tutit. Én már mindig ezt használom és sosem volt rá panasz :)
Tartármártás
Hozzávalók 25 dkg-hoz (kb. 2,5 dl):
5 púpozott ek zsíros tejföl
3 púpozott ek majonéz (receptem itt)
1 tk mustár
10 csepp citromlé
1 csapott tk porcukor
2 ek apróra vágott petrezselyem
2 ek ecetes vagy kovászos uborka-lé
Fél mk só
Fél mk őrölt fehér bors
A hozzávalókat összekeverjük, ízlés szerint utánaízesítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!