Hamburger húsgolyókkal, salátával, grillezve
Paradicsomszószos óriásszendvics faszénen sütve
Nemrég, a grilles versenyen elereszthettem a fantáziámat. Többféle témában kellett ételeket alkotni, az egyik a hamburger volt. Az első pályaművem az erdőlakó burger volt, sokféle különleges alapanyaggal.
A másik olaszos alapokra épült, marinara szósszal, húsgolyókkal és friss salátával tálaltam. Mi nagyon szerettük, nekem ez volt a kedvencem mind közül :)
Ciabatta burger húsgolyókkal és mozzarellával, édeskömény-reteksalátával
Hozzávalók 4 főre:
A zsemlékhez:
25 dkg liszt
1 ek olaj
1 tk só
2 dl víz
1 dkg élesztő
Fél kg darált marhahús
1 nagy hagyma
2 gerezd fokhagyma
Só, bors
1 adag marinara szósz (recept lejjebb)
15 dkg mini mozzarella
6-8 nagy levél spenót
4 ek mascarpone
2 édeskömény
2 csomag hónapos retek
Olívaolaj, balzsamecet
1 kisebb padlizsán
1 kis csokor bazsalikom
A marinara szószhoz:
1 nagy hagyma
1 közepes répa reszelve
2 ek szintén reszelt zeller
0,5 l passzírozott paradicsom
Só, bor, kevés cukor
1-1 ek szárított bazsalikom és oregánó
2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
A szószhoz az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a répát és a zellert. Felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk, kevés cukrot adunk hozzá. Beleszórjuk a szárított fűszereket is. Addig főzzük, míg a zöldségek szinte teljesen szétfőnek. Közben többször pótoljuk az elfogyó nedvességet vízzel, végül teljesen sűrítsük be. Nyomjuk bele a fokhagymát, pár percig még rotyogtassuk, végül zárjuk el. Kóstoljuk meg, sót, borsot, cukrot állítsuk be ízlés szerint. Felhasználásig félretesszük, hűtőben egy hétig simán eláll.
A ciabattához valókat úgy nagyjából fakanállal összekeverjük, másnapig lefedve kelni hagyjuk.
Másnap erősen lisztezett deszkára borítjuk, egyszer-kétszer átforgatjuk. Lisztezett teniszlabdányi darabokat tépünk belőle, sütőpapíros tepsin kör alakúra egyengetjük. 220 fokos sütőben gyorsan megsütjük, kivéve vízzel megspricceljük.
A hagymát apróra vágjuk, egy ek olajon sárgára pirítjuk. Hozzákeverjük a marhahúshoz, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát. Diónyi gombócokat formálunk, négyet-ötöt egy pálcára nyomkodunk. Olajozott grillrácson minden oldalukat megsütjük, óvatosan lehúzzuk a pálcáról.
A spenótleveleket nagyobb darabokra tépkedjük, összeforgatjuk némi olajjal és balzsamecettel.
Az édesköményt és a retket cikkekre vágjuk, a padlizsánt centisre szeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, beolajozzuk a rácsot, megsütjük a zöldségeket.
Tálalás előtt a zsemléket kettévágjuk, vágott felüket a grillen megpirítjuk. Az alsó részükre jön egy ek mascarpone, rá pár spenótlevél. Ráteszünk pár db húsgolyót, közéjük tépkedjük a mozzarellát. A tetejükre ültetünk a sült padlizsánból, erre kanalazzuk a marinara szószt, végül rátesszük a tetejét és rögzítjük.
A retket, a bazsalikomleveleket és az édesköményt összeforgatjuk kevés balzsamecettel, a hamburgerrel tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!