2015. júl 14.

Hamburger húsgolyókkal, salátával, grillezve

írta: Hajós Ágnes
Hamburger húsgolyókkal, salátával, grillezve

Paradicsomszószos óriásszendvics faszénen sütve

Nemrég, a grilles versenyen elereszthettem a fantáziámat. Többféle témában kellett ételeket alkotni, az egyik a hamburger volt. Az első pályaművem az erdőlakó burger volt, sokféle különleges alapanyaggal.

A másik olaszos alapokra épült, marinara szósszal, húsgolyókkal és friss salátával tálaltam. Mi nagyon szerettük, nekem ez volt a kedvencem mind közül :)

Ciabatta burger húsgolyókkal és mozzarellával, édeskömény-reteksalátával

 DSC_5028s

Hozzávalók 4 főre:

A zsemlékhez:

25 dkg liszt

1 ek olaj

1 tk só

2 dl víz

1 dkg élesztő

 

Fél kg darált marhahús

1 nagy hagyma

2 gerezd fokhagyma

Só, bors

1 adag marinara szósz (recept lejjebb)

15 dkg mini mozzarella

6-8 nagy levél spenót

4 ek mascarpone

2 édeskömény

2 csomag hónapos retek

Olívaolaj, balzsamecet

1 kisebb padlizsán

1 kis csokor bazsalikom

 

A marinara szószhoz:

1 nagy hagyma

1 közepes répa reszelve

2 ek szintén reszelt zeller

0,5 l passzírozott paradicsom

Só, bor, kevés cukor

1-1 ek szárított bazsalikom és oregánó

2 gerezd fokhagyma

1 ek olívaolaj

 

A szószhoz az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a répát és a zellert. Felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk, kevés cukrot adunk hozzá. Beleszórjuk a szárított fűszereket is. Addig főzzük, míg a zöldségek szinte teljesen szétfőnek. Közben többször pótoljuk az elfogyó nedvességet vízzel, végül teljesen sűrítsük be. Nyomjuk bele a fokhagymát, pár percig még rotyogtassuk, végül zárjuk el. Kóstoljuk meg, sót, borsot, cukrot állítsuk be ízlés szerint. Felhasználásig félretesszük, hűtőben egy hétig simán eláll.

A ciabattához valókat úgy nagyjából fakanállal összekeverjük, másnapig lefedve kelni hagyjuk.

Másnap erősen lisztezett deszkára borítjuk, egyszer-kétszer átforgatjuk. Lisztezett teniszlabdányi darabokat tépünk belőle, sütőpapíros tepsin kör alakúra egyengetjük. 220 fokos sütőben gyorsan megsütjük, kivéve vízzel megspricceljük.

A hagymát apróra vágjuk, egy ek olajon sárgára pirítjuk. Hozzákeverjük a marhahúshoz, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát. Diónyi gombócokat formálunk, négyet-ötöt egy pálcára nyomkodunk. Olajozott grillrácson minden oldalukat megsütjük, óvatosan lehúzzuk a pálcáról.

A spenótleveleket nagyobb darabokra tépkedjük, összeforgatjuk némi olajjal és balzsamecettel.

Az édesköményt és a retket cikkekre vágjuk, a padlizsánt centisre szeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, beolajozzuk a rácsot, megsütjük a zöldségeket.

Tálalás előtt a zsemléket kettévágjuk, vágott felüket a grillen megpirítjuk. Az alsó részükre jön egy ek mascarpone, rá pár spenótlevél. Ráteszünk pár db húsgolyót, közéjük tépkedjük a mozzarellát. A tetejükre ültetünk a sült padlizsánból, erre kanalazzuk a marinara szószt, végül rátesszük a tetejét és rögzítjük.

A retket, a bazsalikomleveleket és az édesköményt összeforgatjuk kevés balzsamecettel, a hamburgerrel tálaljuk.

DSC_5030s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

spenót paradicsom padlizsán édeskömény mozzarella darált marhahús