Egyszerűen előkelő saláta: a Waldorf
A híres recept története és az én változatom
A Waldorf-saláta receptjét sokan egy szakácsnak tulajdonítják, de a helyzet kicsit más.
Az 1800-as -as évek végén a New York-i (akkor még "simán") Waldorf hotel főpincérének fejéből pattant ki a saláta ötlete. Oscar Tschirky közel 50 éven keresztül volt a hotel szíve, több, azóta a Waldorf szállodában jellegzetes ételt ő insiprált.
Az eredeti recept egyszerűen így szól: Végy két friss almát, hámozd meg, darabold kb. egycentis kockákra. Tedd ugyanezt a szárzellerrel és keverd össze az almával. Vigyázz, nehogy az alma magja is belekerüljön! Jófajta majonézzel tálald.
Forrás: Wikipedia, The old foodie
Tehát nem volt túl fantáziadús, a dió csak egy évtizeddel később került bele, sőt, a sima majonéz mellé is csak később került némi só, bors és citromlé. Újabban már több helyen felturbózzák, sült húst, szőlőt, stb. kevernek hozzá, salátaágyon tálalják.
Most az én receptem következik, kicsit eltér a szokásostól, de én így szeretem:
Waldorf-saláta
Hozzávalók 4 főre:
5 db szálszárzeller
4 alma
20 dkg dióbél
1 dl tejszín
8 ek majonéz (recept itt)
1 citrom leve
Só, bors
A diót késsel durvára vágjuk, száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, félretesszük hűlni.
A citrom levét egy tálba nyomjuk. Az almákat félbevágjuk, magházukat kivesszük (nem hámozzuk meg), kis hasábokra vágjuk. Azonnal megforgatjuk a citromlében, hogy meg ne barnuljanak, hozzákeverjük a félcentisre felszeletelt zellert is.
A tejszínt kikeverjük a majonézzel, 1 csapott kk sóval és pár tekerésnyi borssal. A kihűlt dióval együtt (1 maréknyit félreteszünk díszíteni) az almás zellerhez keverjük.
Azonnal tálalhatjuk, de kis állás nem árt neki. A maradék dióval díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!