2015. aug 07.

Mediterrán tökfőzelék töktócsnival

írta: Hajós Ágnes
Mediterrán tökfőzelék töktócsnival

Tökfőzelék egy kis csavarral és töklepénnyel

A tökfőzelék megint az az étel, amit vagy utál valaki, vagy nagyon szeret. Köztes állapot szerintem nincs. Apukám és a párom az a fajta, akibe beletömték az iskolában, egyikükkel sem lehet semmilyen körülmények között megetetni.

Én egy darabig szintén nem szerettem, de csak azért, mert apa sem... :) Aztán az iskolai nekem kifejezetten tetszett, és kamaszkoromra rájöttem, hogy egy nagy baromság ez az állandó finnyáskodás és felfedeztem az ízeket.

Azóta kifejezetten szeretem a tökfőzeléket és megfogadtam, hogy addig kísérletezek a változatokkal, míg a párom is megszereti. Állítólag ez a verzió már közel áll az általa is fogyaszthatóhoz, nekem viszont kifejezetten tetszik, és rajta kívül mindenki odáig volt tőle, aki megkóstolta :)

 

Mediterrán tökfőzelék töktócsnival

 DSC_1013s

Hozzávalók 4 főre:

Kb. 2-2,5 kg vajtök

2 nagy hagyma

1 nagy paradicsom

1 szárított paradicsom (olajban eltett, receptem itt)

1 kisebb kápia

2 gerezd fokhagyma

2 tk oregánó

1 nagy vagy 2 kis csokor zsenge kapor

Olívaolaj

Só, bors

1,5 dl zsíros tejföl

1 tojás

Kukoricaliszt

 

A tököt meghámozzuk, héját levágjuk, legyaluljuk, az 1/3-át összekeverjük 2 kk sóval.

Az egyik hagymát üvegesre pirítjuk egy lábasba, majd hozzáadjuk a kockára vágott sima és szárított paradicsomot és paprikát. Csipet sót hozzáadva addig kevergetjük, míg szinte pépesre szétfőnek. Hozzáadjuk a sózatlan tököt, megszórjuk az oregánóval, egy tk sóval és pár tekerésnyi borssal. Alacsony lángon, a saját levében puhára pároljuk. A végén az összes folyadékot elpárologtatjuk. A tök egynegyedét a tejföllel és egy kis gerezd összezúzott fokhagymával simára turmixoljuk, visszaöntjük a lábasba. Hozzáadjuk az apróra vágott kapor felét. Felmelegítjük, de már ne forraljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.

Közben a tócsnihoz a lesózott tököt kinyomkodjuk. A másik hagymát nagyon apróra vágjuk, egy olívaolajon szintén üvegesre pirítjuk, a tökhöz adjuk. Mehet hozzá szintén a reszelt fokhagyma, 1 tojás, pár tekerésnyi bors, a kapor másik fele és annyi liszt, hogy a massza sűrűn folyjon. Megkóstoljuk, ha kell még bele só, akkor pótoljuk. Állni hagyjuk kb. 20 percet.

Egy serpenyőben 1 cm vastagon olívaolajat forrósítunk, 1 ek-nyi masszát beleteszünk, a kanál hátával szétlapítjuk és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Addig folytatjuk, míg el nem fogy, papírtörlőn lecsepegtetjük.

DSC_1016s

A kész főzelékkel tálaljuk.

DSC_1011s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

paradicsom tejföl kapor aszalt paradicsom vajtök