2014. júl 20.

Aszalt paradicsom

írta: Hajós Ágnes
Aszalt paradicsom

Aszalt paradicsom készítése otthon, egyszerűen

Idén sikerült óriási mennyiségű paradicsomot termesztenem. Természetesen fogok paradicsomlét elrakni, ami tökéletes alapja lesz a sűrűn elkészülő bolognai spagettinek és különféle paradicsomleveseknek.

Emellett magamra is gondolok, már tavaly is készítettem egy hatalmas adag aszalt paradicsomot, aminek maradékai olívaolajban eltéve figyelnek a hűtőben (Persze sokan nem hűtik, mondván az olívaolaj a tetején nem engedi megromlani, de biztos, ami biztos. Kis helyen is elfér.)

DSC_3675s

A boltban valami horror áron lehet kapni, viszont az otthoni elkészítés nem igényel nagy költségráfordítást, csak óriási türelmet. Akinek légkeveréses, hőfokszabályozós sütője van, annak könnyebb a dolga, de én még mindig a nagymamám "kinőtt" sütőjét használom, többet kellett vele játszanom. Az olaszok persze sütő helyett kiteszik a tűző napra. Ha tudjuk, hogy 2-3 napig nem lesz eső, akkor mi is megpróbálhatjuk, de nekem a darazsak elrontották a játékomat...

Nem írok mennyiséget, mert nem lehet. A fűszereket, sót, olajat úgy adagoljuk, hogy nagyjából jusson mindenhova, de nem kell precíznek lenni. A pár óra alatt, míg szárad, majd az olívaolajban ül, tökéletesen összeérnek az ízek.

Tehát, szükségünk van:

Nagyobb tojás méretű paradicsomokra (koktélparadicsomot lehet használni, de abból a méretesebbeket keressük, különben szárítás közben semmi sem marad belőle). Szerintem 1 kg legalább kell, abból nagyjából két marknyi mennyiség lesz.

Extra szűz olívaolaj

Kakukkfű-, rozmaringágacskák

Néhány gerezd fokhagyma

Só, bors

A paradicsomokat félbevágjuk, zöld szárukat kimetsszük. Kevés olívaolajat szétkenünk egy tepsi alján, erre fektetjük őket vágási felülettel felfelé. Rácsipegetjük a kakukkfű- és rozmaringleveleket, elosztjuk az apróra vágott fokhagymagerezdeket. Megsózzuk, borsozzuk, a tetejüket is meglocsoljuk a némi olívaolajjal.

DSC_3645s

60 fokos sütőbe toljuk (ha van, légkeverésesbe, de nem feltétel), és addig szárítjuk, míg a kellő állagot fel nem veszi. Ez legalább 4 óra, de sütőtől függően akár sokkal több is lehet.

DSC_3672s

Nekem hagyományos sütőm van, ebben is el lehet készíteni. Egyetlen dologra van szükség, az a sütőhőmérő, amit pár száz forintért be lehet szerezni. Nekem sokat segít máskor is. Szóval, begyújtjuk a sütőt, mikor eléri a hőmérséklet a 70 fokot, leállítjuk. Mikor ismét szinte kihűl, újra begyújtjuk. És így tovább. Igen, elég macerás, de mikor van egy-két szabad napunk, a mindennapi teendőink mellett simán belefér. És mondom, töredéke így az ára a boltinak.

Mikor összeesnek, de nem csontszárazak, műanyag vagy üveg tartóba tesszük, felöntjük annyi olívaolajjal, ami ellepi. Aztán következő nyárig bármikor rájárhatunk. A lényeg, hogy mindig ellepje az olaj, ha csökkenne a mennyisége fogyasztás közben, önthetünk rá.

DSC_3673s

Receptjeim aszalt paradicsommal:

Spenótos gnocchi paradicsomos parmezánmártással

Paradicsomraguval töltött csirkemell tzatzikivel

Aszalt paradicsomos, rozmaringos kenyér

Diós bundában sült padlizsán rukkolapesto-s tésztakosárral és aszalt paradicsomos krémmel

Merlot törköllyel és zöldségekkel sült birkacomb rozmaringos szalvétagombóccal

Padlizsános halragu pesto-s nudlival

Kacsamájpástétom gorgonzolával és konyakos erdeigyümölcs-lekvárral

Mediterrán kacsacomb vörös pesto-s szélesmetélttel

Rizottó újhagymával, aszalt paradicsommal

Kecskesajtos, aszalt paradicsomos földimogyoró-krémes virágok ropogós paprikával és bacon-nel

Vörös pesto - Pesto rosso

Gránátalmás-vörösboros libacomb sült paprikás hercegnőburgonyával, vörös pesto-s mozzarellával

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

paradicsom olívaolaj kakukkfű rozmaring aszalt paradicsom