2015. aug 10.

Zöldfűszeres tart sok színes paradicsommal

írta: Hajós Ágnes
Zöldfűszeres tart sok színes paradicsommal

Isteni nyári pite bacon-nel, sajttal

Valamelyik nap a piacon egy néninél többféle paradicsomot találtam. Volt ott befőzni való, ökörszív és mindenféle színű koktélparadicsom, ez utóbbiból vettem is egy nagy zacsival.

Rögtön magam elé képzeltem, hogy milyen mutatós, igazi nyári étel készíthető. És a melegre való tekintettel nagyjából 10 perc előkészítést igényel, aztán a sütés idejére kimenekülünk a konyhából (télen meg majd kifejezetten jól fog esni a sütő mellett álldogálni és élvezni az illatokat :) )

 

Paradicsomos, bacon-ös pite

 DSC_0999s

Hozzávalók 4 főre:

1 csomag (fél kg) leveles tészta

2 dl zsíros tejszín

2 db L-es tojás

25 dkg, különböző fajta koktélparadicsom

4 szelet bacon

2 ek-nyi aprított, friss zöldfűszer (nálam bazsalikom, kakukkfű, zsálya és rozmaring)

Só, bors

10 dkg sajt

 

A leveles tésztát, ha fagyasztott, kiengedjük, fél cm vastagra nyújtjuk.

A bacon-t serpenyőben ropogósra sütjük, zsírját félretesszük, a szalonnát összetördeljük. A sajtot lereszeljük.

A kinyújtott tésztánál 10 cm-rel kisebb tűzálló tálba nyomkodjuk (én most 25x25-ösbe), a szélén levágjuk a túllógó részeket.

A tejszínt összekeverjük a tojásokkal, bacon-nel, zöldfűszerekkel, reszelt sajttal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a tésztába öntjük. Elosztjuk a tetején a félbevágott színes paradicsomokat.

DSC_0985s

180 fokos sütőben addig sütjük, míg a közepe már nem remeg.

DSC_0991s

Forrón vagy langyosan szeletelve tálaljuk.

DSC_0994s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

paradicsom sajt bacon leveles tészta