2015. aug 27.

Ketchup - ez a tuti recept!

írta: Hajós Ágnes
Ketchup - ez a tuti recept!

Saját kísérletezés, finnyás gyereken tesztelve

A nagy paradicsom-eltevés közepette fogalmazódott meg bennem, hogy kellene ketchup-öt is befőzni.

A  lényegesebb fűszerekkel nagyjából tisztában voltam és tudtam, hogy a savanyú és édes ízeket kell majd a saját ízlésre igazítani. Többféle receptet is áttanulmányoztam, végül óvatos fűszerezéssel fejeztem be.

Azt gondolom, hogy sikerült azt a fajta békebeli ketchup zamatot és állagot elérni, amit még a 80-as években (az én gyerekkoromban), a nyújtott nyakú csavaros üvegekben megismertem és -szerettem. Akkor még nem nyomták tele zselésítővel meg Na-glutamáttal, ez tök természetes lesz.

És ami a lényeg: Zotya tesztelte a legvégén és azt mondta, hogy ez jobb, mint a bolti (ennél nagyobb bók nincs, modern kor gyermekének az az etalon...) :)

 

Ketchup

 DSC_1397s

Hozzávalók kb. 2 l-hez:

3 kg lucullus paradicsom

1-1 nagy fej lila és vöröshagyma

3 nagy gerezd fokhagyma

1 kicsi babérlevél

2 szár zeller

1 kápia

3 tk só

6-8 tekerésnyi bors

5 ek cukor

1 ek kacsazsír

2 ek Worcestershire-mártás

2 tk 20%-os ecet

Na Benzoát

 

A paradicsomokat félbevágjuk, csumájukat kivesszük, nagyobb falatnyira daraboljuk.

Közben egy akkora fazékban, amiben minden kényelmesen elfér, megolvasztjuk, majd karamellizáljuk a cukrot a zsíron. Mikor aranybarna, rádobjuk a durvára vágott hagymát és egy tk sót, mérsékeljük a lángot. A hagyma levet fog ereszteni, ekkor összeforgatjuk az újra felolvadt karamellel, beledobjuk a durvára vágott fokhagymát és a felkarikázott paprikát, kettőt keverünk rajta, majd mehet rá a paradicsom, a kettő-háromba vágott zeller és babérlevél.

Időnként megkeverve addig főzzük, míg a paradicsom megpuhul, a héja összepöndörödik. Kihalásszuk a zellert és a babért, csak az ízük kell. Az egész masszát paradicsompasszírozón átnyomjuk, a visszamaradt sűrűt alaposan összeturmixoljuk és ezt ismét átpasszírozzuk, mehet a többihez.

Ekkor visszatesszük a gázra, az előzőnél sűrűbben kevergetve addig főzzük-sűrítjük, míg a kellő állagot el nem érjük. Elzárjuk a gázt, kihűtjük, így jobban fogjuk érezni a kész termék ízét.

Mikor hideg, hozzáadjuk az ecetet és a Worcestershire-szószt, alaposan elkeverjük és megkóstoljuk. Ha kell, itt igazíthatunk a són és a cukron, esetleg még egy kevés ecetet tehetünk bele, saját ízlés szerint.

Újra felforraljuk, de nem főzzük, hanem azonnal csírátlanított üvegekbe töltjük. A tetejére teszünk pár csipet Na-Benzoátot, alaposan rácsavarjuk az üveg tetejét és két napra szárazdunsztba tesszük.

DSC_1411s

A képen látható tepsis krumpli elkészítése és fűszerezése itt található.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

paradicsom kechup