2015. aug 28.

Tökéletes tepsis krumpli - készítsd a fűszert házilag!

írta: Hajós Ágnes
Tökéletes tepsis krumpli - készítsd a fűszert házilag!

Házi sültkrumpli-fűszersó, többet nem veszel boltit!

Nemrég több ismerősömmel is arról beszélgettünk, hogy szörnyű, hogy az emberek mennyi félkész, zacskós ételt vesznek. Egész sorok vannak ezekből a hiperekben, kezdve a pörköltszaftos tésztával (csak vizet kell hozzáadni) a távol keleti tésztás "leves"-ig, amiben inkább csak tészta van, lé alig, azt is valami agyonvegyszerezett porkeverékből kell előállítani.

Az egyik legjobb barátnőm pár hete meg azon akadt ki, hogy az egyébként tök jól főző anyukája képes pénzt kiadni sültkrumpli-fűszerért. Hát, jót röhögtem a dolgon, de nem hagyott nyugodni a gondolat...

Igazából én is szerettem régen a "country burgonya" vagy "fűszeres sült krumpli" vagy "steak-burgonya" fantázianevű műkajákat, hiányzik is az ízük... a feladat tehát adva volt: reprodukció! Megnéztem a helyi multiban a zacsikon a feliratokat, és kutyultam egy tök egyszerű fűszerkeveréket.

Kicsit féltem, hogy a szokásos ízfokozó hiányában milyen lesz a végeredmény, de bizton állíthatom, tökéletes! Bármilyen fura, bizony, cukor kell bele, de egyáltalán nem lesz édes, csak a többi ízt hozza elő, meg ropogós lesz tőle. A só viszont direkt kevés, azt a végén mindenki ízlése szerint pótolhatja. Jó falatozást!

A képen látható ketchup receptje itt található.

 

A tökéletes tepsis krumpli

 DSC_1402s

 

Hozzávalók 4 főre:

70 dkg krumpli

 

A fűszermasszához:

4 nagy gerezd fokhagyma

2 tk pirospaprika

4 tk kristálycukor

2 tk só

5 tekerésnyi bors

 

Fél dl olaj

 

A krumplikat meghámozzuk (újkrumplinál ehagyható), vastag hasábokra vágjuk. Bő, lobogó vízbe szórjuk, az újraforrástól számított 5 percig főzzük, leszűrjük.

A fűszerkeverékhez egy mozsárban pépesre törjük a feldarabolt fokhagymát a sóval, hozzáadjuk a többi hozzávalót és egynemű-morzsásra keverjük. Fokozatosan hozzákeverjük az olajat, de nem baj, ha nem oszlik el tökéletesen.

Egy akkora tepsibe, amiben az egész kényelmesen elfér, szilikonos sütőpapírt terítünk. A krumplit óvatosan összeforgatjuk a fűszermasszával, elterítjük a sütőpapíron. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 20-30 perc alatt készre sütjük. Közben kétszer-háromszor lapáttal megforgatjuk, hogy mindenhol egyenletes legyen a színe.

Köretként, vagy magában ízlés szerinti szósszal tálaljuk. A képen saját készítésű ketchup-pel, recept itt.

DSC_1405s

DSC_1411s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

krumpli fokhagyma