2015. dec 08.

Karfiolsaláta dióval, naranccsal

írta: Hajós Ágnes
Karfiolsaláta dióval, naranccsal

Egyszerű alapanyagokból nagyszerű, akár ünnepi saláta

Nagyon szeretem a majonézes salátákat, van fent több receptem is a blogon. Egyszerűek, laktatóak és ha a majonézt is otthon készíted (pl. így), akkor akár egy fogyókúrába is beilleszthetőek.

De ha nem ez a cél, akkor bármilyen sült mellé, vagy ropogós pirítóssal fogyasztva a legjobbak :)

Most az egyik multiban az akción fellelkesülve vettem egy nagy fej karfiolt. Leves vagy főzelék helyett valami újat szerettem volna, a neten megakadt a szemem egy narancsos karfiolsaláta címen és megtetszett az ötlet. A receptet már én találtam ki, fel is lesz véve az állandó repertoárba, mert nagy sikere volt :)

 

Narancsos karfiolsaláta dióval

DSC_2630s

Hozzávalók 4 főre:

1 nagy fej karfiol

2 narancs

4 tojás

10 dkg dióbél

4 ek majonéz

4 ek görög joghurt

3 ek zsíros tejföl

Só, bors

1 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem

 

A karfiolról levágjuk a rózsákat, falatnyi „virágokra” szedjük. Lobogó, sós vízbe dobjuk, addig főzzük, míg kissé megpuhul, de még harapható marad (5-8 perc, újraforrástól számítva). Leszűrjük.

A tojásokat is keményre főzzük, 8 darabba vágjuk. A diót durvára vágjuk, száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. A narancsok sárga héját abba a tálba reszeljük, amiben majd az öntetet keverjük, a fehér héját levágjuk (kidobjuk), a húsát összekockázzuk. Minden összetevőből pár darabot félreteszünk a díszítéshez.

A majonézt simára keverjük a joghurttal, tejföllel, összezúzott fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel és a narancshéjjal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Egy tálba tesszük a (kihűlt) karfiolt, tojást, diót és a narancsot, óvatosan összeforgatjuk az öntettel. Kidíszítjük a félretett hozzávalókkal, kb. egy órát hűtőben érleljük.

DSC_2633s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

tojás dió joghurt narancs tejföl majonéz karfiol