Karfiolsaláta dióval, naranccsal
Egyszerű alapanyagokból nagyszerű, akár ünnepi saláta
Nagyon szeretem a majonézes salátákat, van fent több receptem is a blogon. Egyszerűek, laktatóak és ha a majonézt is otthon készíted (pl. így), akkor akár egy fogyókúrába is beilleszthetőek.
De ha nem ez a cél, akkor bármilyen sült mellé, vagy ropogós pirítóssal fogyasztva a legjobbak :)
Most az egyik multiban az akción fellelkesülve vettem egy nagy fej karfiolt. Leves vagy főzelék helyett valami újat szerettem volna, a neten megakadt a szemem egy narancsos karfiolsaláta címen és megtetszett az ötlet. A receptet már én találtam ki, fel is lesz véve az állandó repertoárba, mert nagy sikere volt :)
Narancsos karfiolsaláta dióval
Hozzávalók 4 főre:
1 nagy fej karfiol
2 narancs
4 tojás
10 dkg dióbél
4 ek majonéz
4 ek görög joghurt
3 ek zsíros tejföl
Só, bors
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
A karfiolról levágjuk a rózsákat, falatnyi „virágokra” szedjük. Lobogó, sós vízbe dobjuk, addig főzzük, míg kissé megpuhul, de még harapható marad (5-8 perc, újraforrástól számítva). Leszűrjük.
A tojásokat is keményre főzzük, 8 darabba vágjuk. A diót durvára vágjuk, száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. A narancsok sárga héját abba a tálba reszeljük, amiben majd az öntetet keverjük, a fehér héját levágjuk (kidobjuk), a húsát összekockázzuk. Minden összetevőből pár darabot félreteszünk a díszítéshez.
A majonézt simára keverjük a joghurttal, tejföllel, összezúzott fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel és a narancshéjjal. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Egy tálba tesszük a (kihűlt) karfiolt, tojást, diót és a narancsot, óvatosan összeforgatjuk az öntettel. Kidíszítjük a félretett hozzávalókkal, kb. egy órát hűtőben érleljük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!