Marhatagine aszalt szilvával, pirított hagymával
Gyomor és szívmelengető étel keleti beütéssel
Mindig vannak aktuális kedvenceim, most éppen Mautner Zsófi receptjeit bújom legtöbbet. Tetszik, hogy szereti a keleti konyhát, az édes-sós ételek hazáját és olyan ételeket mutat be, amikről még soha nem hallottam.
Nemrég láttam a tv-műsorában a mostani receptet, szerelem volt első látásra :) Az aszalt szilva és a karamellizált hagyma valami fantasztikusan kiegészíti a marhahúst. A köretről pedig annyit, hogy a kuszkusz csak nevében egzotikus, az elkészítése pofonegyszerű. Ízre leginkább a pirított darához hasonlít, hiszen nagyjából ugyanaz.
Aki a marhapörköltet szereti, és a különlegességektől sem riad vissza, ezt a receptet biztos imádni fogja!
Mivel sikerült ismét egy hadseregnyi adagot főznöm, a nagyját kis adagokban lefagyasztottam, szóval még sokáig élvezhetem :D
Megj.: az eredeti receptben szerepel mandula is, én véletlenül kihagytam. De így is nagyon finom volt.
Marokkói marharagu aszalt szilvával és karamellizált hagymával
Hozzávalók 6 főre:
1 kg marhalábszár
6 nagy fej hagyma
10 dkg aszalt szilva
1 ek pirospaprika
3 dl passzírozott paradicsom
1 tk római kömény
1 tk koriander
1 tk kurkuma
8 ek olívaolaj
1 tk fahéj
Só, bors
20 dkg kuszkusz
A marhahúst 3-4 centis kockákra vágjuk, a nagyobb inakat kivágjuk.
2 fej hagymát durvára vágunk, egy nagyobb lábasban 4 ek olívaolajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a köményt, kurkumát, fahéjat és a koriandert, pár percig kevergetjük, majd mehet hozzá a pirospaprika. Felöntjük a paradicsomlével, addig forraljuk, míg kissé besűrűsödik.
Hozzáadjuk a húskockákat, takarékra vesszük a lángot. Rájuk szórunk kb. 2 tk sót és szép adag frissen őrölt borsot, fedő alatt alacsony lángon többször megkeverve megvárjuk, míg levet ereszt. Ebben a lében főzzük lassan kb. 3 órát, többször ellenőrizzük, megkeverjük, ha kell, pótoljuk a nedvességet.
Közben a maradék hagymát durvára szeleteljük, a másik 4 ek olívaolajon szintén takarékon sütni kezdjük. Ezt is többször megkeverjük, míg világosbarna, puha, szinte krémes lesz. Megszórjuk a cukorral, megvárjuk, míg egy árnyalattal barnábbra vált, félretesszük.
A kuszkuszt közben egy tálba szórjuk, 2 tk sót szórunk rá, összeforgatjuk. Felöntjük dupla mennyiségű, lobogó, forró vízzel, lefedve állni hagyjuk 10-15 percig, majd villával átkeverve fellazítjuk, melegen tartjuk.
Mikor a hús puha, ellenőrizzük a sót és borsot, belekeverjük a hagymát és az aszalt szilvát, keveset félreteszünk a díszítéshez.
Tálaláskor egy adag kuszkuszt tányérra szedünk, rákanalazunk a raguból, a maradék aszalt szilvával és hagymával díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!