2016. feb 11.

Padlizsános, tojásos lecsó, télen is imádjuk

írta: Hajós Ágnes
Padlizsános, tojásos lecsó, télen is imádjuk

Igazi nyár a télben, ezért éri meg nyáron szorgoskodni :)

Nyáron, ha van időm, befőzök, elteszek mindenféle finomságot. Baracklekvár, paradicsomlé, erős pista, felezett barack és persze a lecsó.

A lecsó igazából az egyik legegyszerűbb. Nagymamám utasítása szerint készítem, vagyis a szokásos módon felvágjuk (mi nagyobb darabokra) a paprikát és paradicsomot, se hagyma, se ízesítés, se semmi. Feltesszük főni, egyet "rottyan" (vagyis éppen csak felforr) elzárjuk a lángot és kész is. Üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakot, fejre fordítjuk 10 percre és mehet a polcra.

Nekem ebből jó pár üveg be van tárazva, így télen is simán fel tudom idézni a nyár ízeit. Nemrég ötletem sem volt, hogy mit főzzek, lementem a pincébe, aztán ezt készítettem:

 

Téli lecsó padlizsánnal, tojással

DSC_4186s

Hozzávalók 4 főre:

1 közepes padlizsán

1 db 7 dl-es üveg lecsó (szezonban fél kg paradicsom és fél kg paprika)

2 közepes hagyma

2 ek pirospaprika

Só, bors

2 ek sertészsír

3 ek apróra vágott snidling

4 tojás

1,5 dl tej

2 dl alaplé

 

1 ek zsíron üvegesre pirítjuk az apróra hagymákat, hozzáadjuk a 2 cm-esre kockázott padlizsánt. Az alaplevet aláöntjük és megsózzuk, fedő alatt félpuhára pároljuk. Megszórjuk a pirospaprikával, ráöntjük a lecsót, felforraljuk.

Addig a tojásokat felverjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk. A másik ek zsírt felolvasztjuk egy serpenyőben, a tojásos keveréket beleöntjük, alacsony lángon omlettet sütünk belőle. Mikor kocsonyás a teteje, egy tányérra csúsztatjuk, fordítva visszatesszük a serpenyőbe, pár perc alatt készre sütjük. Egy deszkán csíkokat vágunk belőle, ezeket is 2-3 darabba.

Mikor a lecsó felforr, megkóstoljuk, beállítjuk a sóját, megborsozzuk. Elzárjuk a gázt, óvatosan beleforgatjuk a tojásdarabokat. A snidlinggel megszórva tálaljuk.

DSC_4188s

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

paradicsom paprika lecsó