Sütőtökös, duplán sült burgonya bacon-nel
Tápláló, különleges vacsora az utolsó sütőtökkel
Idén ismét felfedeztem magamnak a sütőben sült krumplit, nemrég közzétettem egy másik változatot is, azt sűrű paradicsomszósszal készítettem.
Most megint kedvet kaptam ehhez a végtelenül egyszerű ételhez, felhasználtam hozzá az utolsó darab sütőtököt, amit a piacon kaptam.
Ha ti már nem kaptok, használjatok helyette édesburgonyát.
Sütőtökös töltött krumpli sajttal, bacon-nel, zsályával, szezámos mártogatóssal
Hozzávalók 4 főre:
8 nagy krumpli
6 szelet bacon
50 dkg sütőtök
8 levél zsálya
7 dkg vaj
2 ek olívaolaj
Só, bors
4 ek reszelt pecorino
4 ek reszelt cheddar
1-1,5 dl habtejszín
A mártáshoz:
3 nagy ek tahini
4 nagy ek joghurt
4 nagy ek tejföl
1 csokor petrezselyem apróra vágva
1 tk citromlé
2 ek földimogyoró-olaj
Só, bors
A mártáshoz valókat összekeverjük, pár órára behűtjük.
A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk, az egész krumplikkal együtt mehetnek a 190 fokos sütőbe kb. 1 órára. Mikor mindkettő megpuhult (kést beleszúrva ellenőrizzük), kivesszük a sütőből, langyosra hűtjük.
A krumplikat félbevágjuk, húsuk nagy részét egy tálba kaparjuk. A sütőtök húsa is mehet bele. A zsályákat 2 dkg vaj és az olívaolaj keverékén ropogósra sütjük, pár perc papírtörlőn száradás után belemorzsoljuk a tálba. Ugyanebben a serpenyőben megsütjük a bacon-t is, ezt is langyosra hűtjük, és a tálba morzsoljuk. Mehet hozzá a maradék vaj, a reszelt sajt, kevés só és sok bors. Villával összenyomkodjuk, nem kell teljesen egyneműre, darabos maradhat. Hozzáöntjük a tejszínt, hogy ne legyen nagyon száraz, de semmiképp ne folyjon. Megkóstoljuk, ha kell, a són még igazítunk. Visszakanalazzuk a krumplihéjakba, majd visszatoljuk a sütőbe 20-30 percre, míg a töltelék széle itt-ott megbarnul.
Az öntettel és némi extra petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!