2015. dec 26.

Fűszeres paradicsomleves kétszer sült burgonyával

írta: Hajós Ágnes
Fűszeres paradicsomleves kétszer sült burgonyával

Húsmentes finomság sült paradicsommal és sajtos-újhagymás krumplival

A most következő receptet a főzős csatornán láttam nemrég, egy vegetáriánus ex-szupermodell műsorában. Ő Sophie Dahl, aki a megszokott angol finomságokat ülteti át húsmentes környezetbe.

Be kell valljam, az ünnepek környéki nagy kajálások után kifejezetten jól esik némi kímélő étel. Ezt a sült paradicsom-levest most télen, a szinte tök ízetlen paradicsomokból is el lehet készíteni, hiszen sülés közben minden finom íz koncentrálódik benne :)

 

Fűszeres sült paradicsom-leves sajtos-újhagymás, duplán sült burgonyával

DSC_2267s

Hozzávalók 4 főre:

8 nagy, húsos paradicsom

2 fej hagyma

1 egész fej fokhagyma

2 nagy ág kakukkfű

1 ág rozmaring

Só, bors

1 nagy marék barna cukor

3 ek balzsamecet

3 ek Worcestershire-szósz

Olívaolaj

Kevés zöldségalaplé (elhagyható)

Parmezán a díszítéshez

 

8 nagyobb krumpli

6 ek mascarpone vagy krémsajt

6 ek túró

8 ek reszelt parmezán (vagy más, markáns ízű sajt)

1 tojás

Só, bors

2 nagy újhagyma

 

A krumplikat egészben egy nagy tepsin, amin jó szellősen elférnek, betoljuk a 180 fokos sütőbe és nagyjából egy óra alatt puhára sütjük (késsel szúrjuk meg, hogy mindegyik teljesen megpuhult-e). Ha kész, kivesszük, langyosra hűtjük.

Egy nagy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, a paradicsomokat félbevágjuk, elosztjuk benne. A hagymákat meghámozzuk, negyedbe vágjuk, a fokhagymafejet keresztben elvágjuk, maradjon egyben, ha lehet. A fűszernövényekkel együtt a paradicsomokhoz adjuk. Megszórjuk a barna cukorral, meghintjük néhány csipet sóval, megborsozzuk, rálocsoljuk a balzsamecetet és a Wocestershire-szószt. Mehet rá még néhány ek olívaolaj, majd kézzel átforgatjuk az egészet. Betoljuk a 180 fokos sütőbe ¾-1 órára, amíg a hagymák megpuhulnak, a fokhagyma krémes lesz.

Amíg sül, előkészítjük a töltött krumplikat: félbevágjuk, kikaparjuk a húsukat egy tálba, pár mm maradjon csak a héjában. Hozzáadjuk a krémsajtot és a túrót, a sajtot és az apróra vágott újhagymát (a zöldjéből keveset félretehetünk díszíteni). Összekeverjük a masszát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd belekeverünk egy tojást. Kanállal visszatöltjük a krumplihéjakba, mehetnek vissza a sütőbe 210 fokra. Csak addig sütjük, míg a tetejük itt-ott megbarnul.

Addig a sült paradicsomos edényből kihalásszuk a fűszernövények szárát, a fokhagymákat kinyomjuk a héjából. Az egészet alaposan összeturmixoljuk, melegen tartjuk, ha kell, a fűszerezésen igazítunk, ha túl sűrűnek találnánk, kevés zöldségalaplével vagy vízzel hígíthatjuk.

Levesestányérokba osztjuk, reszelt sajttal díszítjük. A közben kisült, petrezselyemmel és újhagymával megszórt burgonyákkal tálaljuk.

 DSC_2270s

DSC_2271s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

paradicsom sajt mascarpone fokhagyma balzsamecet kakukkfű rozmaring újhagyma barna cukor Worcestershire szósz