2016. máj 19.

Grillezett taco zöldségekkel, mézes-mustáros csirkemellel

írta: Hajós Ágnes
Grillezett taco zöldségekkel, mézes-mustáros csirkemellel

Ropogós tortilla-szendvics gazdagon, faszénen sütve

Találtam még egy receptet, amit a tavalyi grilles versenyre készítettem. Ez is kicsit eltér a szokásostól, mert ugyan egyszerű csirkemellet sütöttem, viszont mellette a zöldségeket is meggrilleztem, sőt, a tortilla is grillen lett ropogós.

Ez utóbbihoz Széll Tamás receptjét használtam, itt már mutattam vele egy quesadilla-t, de a többi tortillás receptemhez is használhatjátok, ezek itt vannak.

Az alábbi volt az egyik kedvencem az összes recept közül, rám jellemzően ez is kicsit macerás, de szerintem simán megéri :)

 

Taco grillezett zöldsalátával és mézes, mustáros, diós csirkemellel

DSC_4542s

Hozzávalók 4 főre:

2 kisebb cukkini

2 érett avokádó

1 brokkoli (kb. fél kg)

Só, bors, 1 kisebb chili

1 dl olaj

2 kisebb, bőrös csirkemell

1,5 dl méz

1,5 dl mustár

1 mk fekete egész bors

1 mk rózsabors

2 gerezd fokhagyma

1 nagyobb ág kakukkfű

1 tk só

3 nagy marék dió

 

A tortillához:

300 g liszt

30 ml olaj

2 dl víz

1 gerezd fokhagyma

6 g sütőpor

1 nagy csipet só

 

A tortillához valókat összegyúrjuk, fél órát folpackba tekerve hűtőben pihentetjük. Utána enyhén lisztezett deszkán nyolcfelé vágjuk, tenyérnyinél valamivel nagyobb, hajszálvékony lapokká nyújtjuk. Száraz, tűzforró grillrácson mindkét oldalukat pár pillanat alatt megsütjük, konyharuhába csomagolva hagyjuk kihűlni.

A mézet és a mustárt simára keverjük a sóval, durvára összetört borssal, átnyomott fokhagymával és a kakukkfű lecsipegetett leveleivel. Felét félretesszük, a másik felébe beleforgatjuk a két csirkemellet, 2 órára félretesszük pácolódni. Közben a diót durvára daráljuk.

Sütés előtt kissé lecsepegtetjük a húsokat, beleforgatjuk a dióba és bőrrel lefelé a grillrácsra tesszük.

A cukkinit zöldséghámozóval vékony csíkokra vágjuk, az avokádót meghámozzuk, cikkekre szeljük. A brokkolit rózsáira szedjük, ezeket el is felezzük, hogy könnyebben megsüljenek.

Az olajat összekeverjük a sóval, borssal, apróra vágott chilivel. Ezzel megkenjük a zöldségeket, ezek is mehetnek sülni. A húst, ha a feléig átsült, megfordítjuk. Akkor jó, ha a méz rákaramellizálódik, kívül ropogósra sül, belül pedig puha, szaftos marad.

Tálalás előtt a tortillák egyik oldalát megkenjük a chilis olajjal, félbehajtjuk és így a grillen átsütjük, hogy kissé megkeményedjen. Beleszedünk a zöldségekből, a felszeletelt csirkemellből, a maradék mézes-mustáros szósszal meglocsolva fogyasztjuk.

DSC_4518s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

méz tortilla csirkemell chili brokkoli avokádó