2015. máj 18.

Csirkés tortilla avokádóval - ahogy a profik készítik

írta: Hajós Ágnes
Csirkés tortilla avokádóval - ahogy a profik készítik

Készíts tortillát otthon Széll Tamás ötlete alapján!

Igazán szeretem a csúcsgasztronómiát, számomra kifejezetten érdekes, mikor a letisztult ízű ételek, szabályos formákban látványos kompozíciót alkotnak a tányéron (ez a mondat lexikonba illene... :D ).

Széll Tamás Magyarországon ennek az egyik mestere, viszont az egyik áruházlánc felkérésére pár hónapja az éppen aktuális kínálatból hétköznapi emberek számára is kivitelezhető fogásokat mutat be. Már készítettem ezek közül rántott húst és tojássalátát, a szokásos helyett kicsit szebben és finomabban, tud az ember, na...

Most egy sokkal hétköznapibb étel van soron, a töltött, sült tortilla, vagyis a quesadilla (ejtsd: keszadijja). Hozzá egy krémes avokádós mártogató társul, amit igazán azoknak ajánlok, akik eddig nem tudták megszeretni ezt a gyümölcsöt. Ez biztosan mindenki tetszését elnyeri!

Csirkés quesadilla avokádós sajtkrémmel

 DSC_3505sp

Hozzávalók 4 főre:

25 dkg csirkemell-filé

20 dkg sajt (gouda, edami vagy jófajta trappista)

3 ek vaj

4 gerezd fokhagyma

1 citrom

½ fej jégsaláta

2 paradicsom

1 kígyóuborka

1 közepes lilahagyma

1 dl olívaolaj

3 ek fehérborecet

 

Az avokádós sajtkrémhez:

2 érett avokádó

2 gerezd fokhagyma

1 chili

1 kápia paprika

1 közepes fej hagyma

Fél csokor snidling

2 lime

2 natúr tömlős sajt

1 kis pohár tejföl

6 ek olívaolaj

Só, frissen őrölt bors

 

A tortillákhoz:

30 dkg liszt + a nyújtáshoz

3 ek olaj

Kb. 2 dl víz

6 g sütőpor

1 gerezd fokhagyma

2 mk só

 

Először készítsük elő a tortillákat: A fokhagymát apróra vágjuk, elkeverjük a vízben. Ezen kívül minden hozzávalót egy tálba teszünk, hozzászűrjük a fokhagyma-aromájú vizet. Addig dagasztjuk, míg sima lesz a tészta, 4 vagy 8 egyenlő részre osztjuk. Fóliába tekerjük, fél órát pihentetjük.

Addig elkészítjük az avokádós krémet. Apróra vágjuk a hagymát, fokhagymát, paprikát, snidlinget, chilit. 2 ek olajon megfonnyasztjuk a hagymát, a végén hozzákeverjük a fokhagymát. Mikor megérezzük az illatát, elzárjuk a lángot. Egy tálban elkeverjük a tejfölt a sajtkrémmel és az avokádók kikapart húsával. Hozzáadjuk a paprikákat, snidlinget és a langyosra hűlt hagymát. Mehet hozzá 2 ek olívaolaj, ízlés szerint 1-2 lime leve és héja. Elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, behűtjük.

Előkészítjük a zöldségeket: a paradicsomot, az uborkát és a lilahagymát vékony félkarikákra vágjuk. A borecetet kikeverjük egy ek olívaolajjal, kis sóval, borssal, összeforgatjuk a zöldségekkel. Ezt is félretesszük kis időre. A salátát csíkokra vágjuk.

Aztán jöhet a tortilla: a gombócokat hajszálvékonyra, 1 mm-esre nyújtjuk. száraz, tűzforró serpenyőben másodpercek alatt mindkét oldalát hólyagosra sütjük. Puha, tiszta konyharuhába bugyoláljuk, míg kihűl, addigra vissza is puhul. (Ha csak később akarjuk felhasználni, teljesen kihűlve csomagoljuk folpackba. Ha így is megkeményedne, kis időre dobjuk a mikroba fogyasztás előtt, míg visszapuhul).

A csirkemellek mindkét oldalát megsózzuk, egy serpenyőben 2 ek olajon körbepirítjuk. Közben a fokhagymát a kés pengéjére csapva összezúzzuk, egy citrom sárga héját nagyobb darabokban levágjuk. Mikor majdnem kész a hús, a vajat, fokhagymát, citromot mellédobjuk, mérsékeljük a lángot. Ezzel a vajjal locsolgatjuk a csirkét pár percig. Kis tepsire ültetjük, ráöntjük a vajat citromostul, fokhagymástul, 180 fokos sütőbe toljuk 8-10 percre, míg átsül. Kivéve pihentetjük, míg langyosra hűl.

Ekkor előveszünk egy tortillát, egyik oldalát megkenjük olívaolajjal. Ráreszelünk a sajtból, a vékony csíkokra vágott csirkemellből, a salátakeverékből és a jégsalátából. A tetejére jöhet megint sajt, majd félbehajtjuk és jól lenyomkodjuk. A serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalukat megsütjük, míg a sajt olvadni kezd. Cikkekre vágva, az avokádós sajtkrémmel tálaljuk.

DSC_3494s

DSC_3501s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

csirke citrom tortilla sajtkrém avokádó