2017. jan 24.

Nokedli osztrák módra, gazdagon

írta: Hajós Ágnes
Nokedli osztrák módra, gazdagon

Spätzle az én ízlésem szerint

Imádom a tojásos nokedlit, meg egyáltalán, mindenféle nokedlit.

Nem tudom, mi ez a vonzódásom a kifőtt tészta ezen fajtájához, mondjuk a gnocchit (magyarosan nudlit :) ) is minden formában szeretem. 

De vissza a nokedlihez: úgy tudom, ezt az osztrákok is a sajátjuknak vallják, bár ha jól tudom, ők tejjel készítik. És meg is variálják sokféleképpen, én ezt a most következőt sok különböző recept alapján készítettem. Plusz kicsit a saját ízlésem szerint alakítottam, nagyon finom lett :)

 

Bacon-ös, újhagymás, sajtos nokedli

Hozzávalók 4 főre:

40 dkg liszt

1 nagy tojás

12 szelet bacon

4 szál újhagyma

15 dkg camembert sajt

3 nagy marék hántolt, sótlan tökmag

1-2 piros chili

Olaj

Só, bors

 

A lisztet összekeverjük 1 tk sóval, beleütjük a tojást. Hozzákeverünk annyi vizet, hogy sűrű, de fakanállal még keverhető masszát kapjunk (nokedlitészta-állagút), nem kell, hogy teljesen sima legyen. Egy nagyobb fazekat ¾-ig töltünk vízzel, felforraljuk, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a tésztát. Mikor a tetejére jöttek, egyszer-kétszer megkeverjük, majd leszűrjük. Hideg vízzel átöblítjük, míg teljesen kihűl, majd egy ek olajjal összeforgatjuk (így előre is el lehet készíteni). Közben egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a tökmagot, félretesszük.

A bacont felkockázzuk, az újhagymát karikákra vágjuk. Egy nagy serpenyőben vagy wokban kiolvasztjuk a bacon zsírját, 1 ek olajjal segíthetünk neki. Mikor elkezd a széle pirulni, hozzáadjuk a felkarikázott chilit és a hagymák nagy részét, egy kicsit félreteszünk díszíteni. Párszor megkeverjük, hozzáadjuk a nokedlit. Ezt is kis ideig pirítjuk, közben kis kockákra vágjuk a sajtot.

Megkóstoljuk a serpenyőben lévőket, ha kell, megsózzuk és alaposan megborsozzuk.

Beleszórjuk a sajtkockákat, többször átkeverjük, míg megolvadnak. Tálaláskor egy adag sajtos, bacon-ös nokedlit tányérra szedünk, a maradék hagymával és a tökmaggal díszítve tálaljuk. Savanyúsággal az igazi!

 Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt bacon nokedli újhagyma camembert