2019. júl 10.

Céklás-majonézes heringsaláta

írta: Hajós Ágnes
Céklás-majonézes heringsaláta

Orosz eredetű ünnepi étel az én változatomban

A halakkal hadilábon állok, bár az olajos halak még beleférnek. 

A céklát viszont imádom, mikor nemrég céklás salátát kerestem a neten, ebbe futottam. 

A saláta, ha minden igaz, orosz eredetű, bár ők ecetes-hagymás heringet használnak hozzá. De ugye, ahány ház, annyi szokás.

Én az íze és a gyönyörű színei miatt is ünnepi asztalra ajánlanám, de egy egyszerű hétvégi ebédet is feldobhatunk vele. 

Ja, az előkészületek kissé időigényesek, viszont 1-2 nappal előre simán elkészíthető, egy kis állás kifejezetten jót tesz neki.

 

 

Orosz céklás heringsaláta

Hozzávalók 4 főre:

2 közepes krumpli

2 ugyanakkora cékla

2 ugyanannyi mennyiségű sárgarépa (mármint kb.)

2 konzerv olajban eltett heringfilé (összesen kb. 20-25 dkg)

2 nagy vagy 4 kisebb szál újhagyma

2,5 dl majonéz (kb. 1 adag, ha a receptem alapján készíted)

1,5 dl tejföl

Fél lédús citrom leve, min. 1 ek

Só, frissen őrölt bors

 

A krumplit héjában, a répát tisztítva, de egészben megfőzzük. Ne legyen vajpuha, inkább csak félig puhuljon meg, mert reszelni fogjuk. A céklát alufóliába csomagoljuk és megsütjük. Mindent kihűtünk, a krumplit, répát és a céklát meghámozzuk és külön-külön lereszeljük. A halat lecsepegtetjük, falatnyi darabokra vágjuk.

Az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk. A majonézt kikeverjük a tejföllel, szép adag borssal és a citromlével. Megsózzuk, egy picivel legyen sósabb az ízlésünknél.

Elkezdjük rétegezni egy kb. 2 l-es tálban (lehet kicsit nagyobb is).

Először jön a krumpli fele, majd a répa fele, végül a cékla fele. Ezen elosztjuk a hering felét, majd a majonézes szósz felét, végül megszórjuk az újhagyma felével.

Az egészet megismételjük. Lefedjük, hűtőbe tesszük pár órára vagy még jobb, ha egy egész napra, hogy jól összeérjenek az ízek.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

orosz répa krumpli hering majonéz cékla olajos hal