Rakott cukkini bacon-nel, sajttal
Zöldségtorta színesen, krémesen
Tudom, a cukkininek éppen nincs szezonja, de én télen is nagyon szeretem :)
Régebben már mutattam nektek egy görög cukkinilepényt, ami a cukkinin kívül sok sajtot és tojást is tartalmaz (recept itt).
A most következő cukkini "torta" azonban más, bár ehhez is szeletelt cukkini kell, de paradicsomot, hagymát és az íze kedvéért (:D) egy kis bacont is belecsempésztem.
Szívesen ajánlanám, hogy még tűzforrón essetek neki, mert úgy az igazi, puha és krémes. De akár langyosan vagy hidegen is fogyasztható és akkor még a formáját is megőrzni.
Olaszos cukkinitorta
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg cukkini (zsenge)
5 tojás
2 dl zsíros tejszín
2 nagyobb, húsos paradicsom,
15 dkg húsos füstölt szalonna
1 közepes fej lilahagyma
15 nagy levél bazsalikom
5 dkg reszelt parmezán
Só, bors
Vaj a tűzálló tálhoz
A cukkinit pár mm-es karikákra vágjuk, a tojást felverjük a tejszínnel, borssal és 1 tk sóval. A paradicsomot is felkarikázzuk, a cukkininél lehet kicsit vastagabb, a lilahagymát durvára vágjuk. A szalonnát felcsíkozzuk, serpenyőben kisütjük. De nem teljesen szárazra, maradjon kicsit szaftos.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, belerakjuk a cukkini felét. Leöntjük kevés tejszínes tojással, megszórjuk a hagymával és a szalonna felével. Erre jöhet a paradicsom, rátépkedjük a bazsalikomleveleket. Megszórjuk a sajt felével, jöhet rá a maradék hagyma és szalonna, erre a cukkini. Leöntjük a maradék tojással és megszórjuk a sajttal. 180 fokos sütőbe toljuk kb. fél órára, vagy amíg a tojás itt-ott megbarnul.
Mikor kész, langyosra hűtjük, tányérra borítjuk, cikkekre szeletelve tálaljuk. De forrón is isteni :)
Salátát adhatunk mellé.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!