2020. már 13.

Rakott cukkini bacon-nel, sajttal

írta: Hajós Ágnes
Rakott cukkini bacon-nel, sajttal

Zöldségtorta színesen, krémesen

Tudom, a cukkininek éppen nincs szezonja, de én télen is nagyon szeretem :)

Régebben már mutattam nektek egy görög cukkinilepényt, ami a cukkinin kívül sok sajtot és tojást is tartalmaz (recept itt).

A most következő cukkini "torta" azonban más, bár ehhez is szeletelt cukkini kell, de paradicsomot, hagymát és az íze kedvéért (:D) egy kis bacont is belecsempésztem.

Szívesen ajánlanám, hogy még tűzforrón essetek neki, mert úgy az igazi, puha és krémes. De akár langyosan vagy hidegen is fogyasztható és akkor még a formáját is megőrzni.

 

Olaszos cukkinitorta

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg cukkini (zsenge)

5 tojás

2 dl zsíros tejszín

2 nagyobb, húsos paradicsom,

15 dkg húsos füstölt szalonna

1 közepes fej lilahagyma

15 nagy levél bazsalikom

5 dkg reszelt parmezán

Só, bors

Vaj a tűzálló tálhoz

 

A cukkinit pár mm-es karikákra vágjuk, a tojást felverjük a tejszínnel, borssal és 1 tk sóval. A paradicsomot is felkarikázzuk, a cukkininél lehet kicsit vastagabb, a lilahagymát durvára vágjuk. A szalonnát felcsíkozzuk, serpenyőben kisütjük. De nem teljesen szárazra, maradjon kicsit szaftos.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, belerakjuk a cukkini felét. Leöntjük kevés tejszínes tojással, megszórjuk a hagymával és a szalonna felével. Erre jöhet a paradicsom, rátépkedjük a bazsalikomleveleket. Megszórjuk a sajt felével, jöhet rá a maradék hagyma és szalonna, erre a cukkini. Leöntjük a maradék tojással és megszórjuk a sajttal. 180 fokos sütőbe toljuk kb. fél órára, vagy amíg a tojás itt-ott megbarnul.

Mikor kész, langyosra hűtjük, tányérra borítjuk, cikkekre szeletelve tálaljuk. De forrón is isteni :)

 

Salátát adhatunk mellé.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

tojás paradicsom sajt cukkini szalonna