Kelbimbó leves fokhagymásan, bacon-nel
Melengető, krémes zöldségleves
Hiába van május, a mostani időjárás egyáltalán nem késő-tavaszias...
Komolyan vágytam valami forró, krémes, jó sűrű (sőt, csípős) levesre, ami felmelegít.
Találtam a hűtő aljában egy kis kelbimbót (fagyasztottból is készülhet, akkor persze nem kell félbevágni), bacon-t és fokhagymát pedig mindig tartok, szóval a kezdőkészlet adott volt :)
Őszintén szólva nekem elég is volt, annyira laktatóra sikerlt, hogy nekem nem is hiányzott semmi utána. Max. egy kis édesség... :D
Tejszínes-fokhagymás kelbimbókrémleves
Hozzávalók 4 főre:
30 dkg kelbimbó
1 l alaplé
1,5 dl tejszín
1 ek étk. keményítő
2 gerezd fokhagyma
4 szelet bacon
+ pirított kenyérkocka
A bacon-t felcsíkozzuk, egy lábasban kiolvasztjuk a zsírját, a pörcöket félretesszük. Beletesszük a félbevágott kelbimbókat, a zsíron minden oldalukat körbepirítjuk, rányomjuk a fokhagymát. Mikor megérezzük az illatát, felöntjük a levessel. Felforraljuk, 20 percig főzzük, amíg a kelbimbók teljesen megpuhulnak. Pár db-ot kiveszünk, majd összeturmixoljuk az egészet, visszaöntjük a lábasba. Ha híg, a keményítőt elkeverjük a tejszínnel, fokozatosan egy, majd két merőkanál levest öntünk hozzá, simára keverjük. Végül visszaöntjük a levesbe, besűrítjük. Ha elég sűrű, kihagyjuk a keményítőt, de a hőkiegyenlítést így is elvégezzük.
Megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, a pirított bacon-nel, kenyérkockákkal és a maradék kelbimbóval tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!