2012. jún 16.

Eggs Benedict, a kedvenc reggelim

írta: Hajós Ágnes
Eggs Benedict, a kedvenc reggelim

Benedek tojás - luxus reggelire

Mint többször említettem, szeretem a tartalmas reggeliket. Ez a legfontosabb étkezés, ilyenkor megengedettek az olyan magas kalóriatartalmú ételek is, amit a nap folyamán nem merek fogyasztani :) Mondhatnám úgy is, hogy magyarázkodás nélkül bűnözhetünk, hiszen a szervezetnek szénhidrátra van szüksége ahhoz, hogy az ember agya (esetleg egy végighisztizett éjszaka után is) beinduljon. Ezek jegyében osztom a kedvencemet.

 

Eggs Benedict - Benedek tojás

dztkfz

Hozzávalók 2 főre:

A muffinhoz recept itt.

 

A hollandi mártáshoz:

2 tojássárgája

20 dkg vaj

Só, cayenne bors

Negyed citrom leve

 

4 tojás

4 szelet kerek bacon

 

A muffinokat szerencsésebb előző nap elkészíteni. Ehhez a recepthez csak 2 darabra lesz szükség, de szerintem a többi is el fog fogyni:)

A hollandi mártás elkészítése: a vajat megolvasztjuk, kissé kihűtjük. A tetejére kiült "piszkot" szűrőkanállal leszedjük. Egy kis lábasban ujjnyi vizet forralunk, ráteszünk egy fém keverőtálat, úgy, hogy ne érjen a vízbe. Beletesszük a 2 tojássárgáját hozzáadunk 2 ek vizet, habverővel folyamatosan keverjük, míg felmelegszik, kissé habos lesz.  Vékony sugárban, folyamatosan keverve hozzáöntjük a meleg vajat, de vigyázzunk, a tisztított vaj alján levő fehér folyadékot ne adjuk hozzá! Mikor mártássá sűrűsödött, vegyük le a lábasról, de még 2 percig keverjük, mert az edény oldala forró. Tegyünk bele egy csipet sót és cayenne-borsot, hozzácsepegtetjük a citrom levét. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk.

Elkészítjük a buggyantott tojásokat. Egy lábasban vizet forralunk, hozzáadunk  1 kk ecetet. Mikor már forr, egyenként óvatosan beleengedjük a tojásokat. (2-3-nál ne főzzünk többet egyszerre, mert összeakadnak). Pontosan 2 perc után szűrőkanállal kiszedjük őket, szalvétára helyezzük.

A muffinokat kettéválasztjuk, belül kicsit megpirítjuk. 4 szelet bacon-t szintén megpirítjuk.

Minden muffindarabra 1db bacon-t, erre egy tojást helyezünk, majd leöntjük a mártással.

DSC_2888s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

 

Szólj hozzá

tojás citrom szalonna bacon benedict hollandi english muffin