Még egy luxus tojásétel, a legjobb hangulatjavító :)
Firenzei tojás camembert-mártással
Gyengéim a tojásételek, minden formában. Sőt én a tojássárgát nyersen is imádom...
Eggs Benedict-et (Benedek tojást) már sokszor készítettem, ez egy pirított zsemle vagy angol muffin, ropogós bacon, tojás és hollandi mártás.
Nos, a Florentine-tojás ennek annyiban továbbfejlesztett verziója, hogy kissé megfonnyasztott, zsenge spenóttal tálalják. Így is isteni, de a most közölt változat ha lehet ilyet mondani, a legfinomabb, amit valaha ettem.
A receptet itt és itt találtam, nem tudom, ki volt korábban :)
Florentin tojás Ági módra
Hozzávalók 1 főre:
1 ciabatta zsemle
2 tojás
2 nagy marék bébispenót
1 ek ecet
2 tk vaj
10 dkg jó érett camembert
2 nagy ek szeletelt mandula
2 nagy ek mascarpone
1 dl tejszín
Só, bors
1 kis paradicsom
A mandulát illatosra pirítjuk egy serpenyőben, hozzátépkedjük a camembert-t, majd beletesszük a mascarpone-t és a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, összeolvasztjuk, majd simára turmixoljuk.
Egy kisebb lábasban 1 l vizet forralunk, beleöntjük az ecetet. Mikor forr, egyenként óvatosan beleengedjük a tojásokat. Pontosan két és fél percig főzzük (közben egyszer óvatosan alányúlva elválasztjuk az edény aljától. Szűrővel kivesszük, papíron felitatjuk.
Egy másik serpenyőben felolvasztjuk a vajat, a kettévágott zsemlét vágási felülettel lefelé beletesszük, megpirítjuk. kivesszük, mérsékeljük a lángot és beletesszük a spenótot. Párszor átforgatjuk, míg kissé összeesik.
A paradicsom magjait kivágjuk, félretesszük, a húsát apró kockákra vágjuk
A zsemléken elosztjuk a zöldséget, rátesszük a tojásokat. Meglocsoljuk a camembert-mártással, végül elrendezzük rajtuk a paradicsom-kockákat. Azonnal fogyasztjuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!