Tésztasaláta zöldséggel, szezámmal
Ha marad főtt tészta, készíts vele színes salátát!
Az egyik kedvenc tésztaételem a saláta. A meleg tésztákkal az a bajom, hogy ha a szósszal elkeverjük, akkor rögtön fogyasztani kell, mert megszívja magát vagy összeragad.
De a maradék főtt tészta, ha előtte összekevertük olajjal, jó kezelhető és kedvünkre keverhetünk hozzá kedvenc zöldségeinkből, esetleg maradék főtt vagy sült húst, sajtot, stb. Sőt, az öntettel összekeverve kifejezetten jót tesz neki, ha néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek minél jobban összeérjenek.
Ez alkalommal szezámolajat és szezámmagot is tettem bele, ezzel egy kis egzotikus ízhatást kölcsönöztem neki. Aki nem szereti, ki lehet hagyni, de szerintem vétek lenne :)
Tésztasaláta szezámmal, gazdagon
Hozzávalók 4 főre:
15 dkg csavart tészta
2 ek olaj
Fél doboz retekcsíra
1 marék fekete, magozott olívabogyó
8 db koktélparadicsom
1 ek fekete szezámmag
1 kis répa
Fél kígyóuborka
1 szál újhagyma
4 ek majonéz (receptem itt)
2 ek szezámolaj
1 citrom leve
Só, bors
A tésztát a csomagolás szerint megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, összeforgatjuk az olajjal. Letakarjuk, teljesen kihűtjük.
Az olívabogyót felkarikázzuk, a paradicsomot felezzük (ha nagy, negyedeljük), a répát és az uborkát apróra kockázzuk, az újhagymát felkarikázzuk. A majonézt kikeverjük a szezámolajjal és a citromlével, kicsit sózzuk, nagyon borsozzuk.
Egy nagy tálban összeforgatjuk az előbb leírtakat és a retekcsírát. A tetejét száraz serpenyőben enyhén megpirított fekete szezámmaggal díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!