Melengető sajtos brokkolileves
Gazdag, bársonyos krémleves rengeteg sajttal, ropogóssal
Brokkoliból sosem elég :)
Az én anyukám már gyerekkoromban felfedezte, hogy ha nem vagyunk hajlandóak megenni a zöldséglevest, össze kell turmixolni és rögtön szeretjük :) Ő a karfiolnál meg a krumplinál alkalmazta, amit egy NDK-s turistától kapott robotgéppel krémesített.
Én a gyerekeimnek már meg sem mondom, hogy mi van benne, mert akkor idő előtt elkezdődik a finnyáskodás. Csak piros, sárga vagy zöldségleves és kész :)
A brokkoli, szegény, átvette a spenót "közkedveltségét", kb. ugyanannyian szeretik. Pedig kifejezetten jó ízű, a legegyszerűbb brokkolikrémlevesemhez például semmi extra nem kell, csak egy kis technika.
Ez a mostani egy gazdagabb, sajtos változat, ami szerintem az igazi gyerekbarát fajta, mély ízzel és vicces tésztaropogóssal. Próbáljátok ki!
Sajtos brokkolileves
Hozzávalók f főre:
1 közepes fej brokkoli
1,2 l húslé
15 dkg markáns ízű sajt (ementáli, cheddar esetleg raclette) + egy kevés a díszítéshez
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek liszt
2 dl tejszín
1 nagy ág kakukkfű
Só, bors
5 dkg vaj
Negyed csomag leveles tészta
1 tojás
A vajat megolvasztjuk egy lábasban, üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és rászórjuk a lisztet, párszor megkeverjük, míg zsemleszínű lesz. Felöntjük a húslével, beletesszük a rózsáira szedett brokkolit. Beletesszük a kakukkfűágat, sózzuk, borsozzuk.
Addig főzzük, míg a brokkoli puha lesz, a leve nem baj, ha kicsit elfő, pótoljuk a tejszínnel és hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Egy kicsit még rotyogtatjuk, míg a sajt felolvad. Pár rózsát félreteszünk díszíteni, a többit összeturmixoljuk. Nem kell simára, maradhat darabos.
A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, formákat szaggatunk belőle, felvert tojással megkenjük, 200 fokos sütőben világosbarnára sütjük.
Tálaláskor egy adag levest tányérba merünk, teszünk rá a brokkolirózsákból, reszelünk rá némi sajtot, a tésztaropogóssal kínáljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!