2015. okt 12.

Melengető sajtos brokkolileves

írta: Hajós Ágnes
Melengető sajtos brokkolileves

Gazdag, bársonyos krémleves rengeteg sajttal, ropogóssal

Brokkoliból sosem elég :)

Az én anyukám már gyerekkoromban felfedezte, hogy ha nem vagyunk hajlandóak megenni a zöldséglevest, össze kell turmixolni és rögtön szeretjük :) Ő a karfiolnál meg a krumplinál alkalmazta, amit egy NDK-s turistától kapott robotgéppel krémesített.

Én a gyerekeimnek már meg sem mondom, hogy mi van benne, mert akkor idő előtt elkezdődik a finnyáskodás. Csak piros, sárga vagy zöldségleves és kész :)

A brokkoli, szegény, átvette a spenót "közkedveltségét", kb. ugyanannyian szeretik. Pedig kifejezetten jó ízű, a legegyszerűbb brokkolikrémlevesemhez például semmi extra nem kell, csak egy kis technika.

Ez a mostani egy gazdagabb, sajtos változat, ami szerintem az igazi gyerekbarát fajta, mély ízzel és vicces tésztaropogóssal. Próbáljátok ki!

 

Sajtos brokkolileves

DSC_2079s

Hozzávalók f főre:

1 közepes fej brokkoli

1,2 l húslé

15 dkg markáns ízű sajt (ementáli, cheddar esetleg raclette) + egy kevés a díszítéshez

1 hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 ek liszt

2 dl tejszín

1 nagy ág kakukkfű

Só, bors

5 dkg vaj

Negyed csomag leveles tészta

1 tojás

 

A vajat megolvasztjuk egy lábasban, üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát és rászórjuk a lisztet, párszor megkeverjük, míg zsemleszínű lesz. Felöntjük a húslével, beletesszük a rózsáira szedett brokkolit. Beletesszük a kakukkfűágat, sózzuk, borsozzuk.

Addig főzzük, míg a brokkoli puha lesz, a leve nem baj, ha kicsit elfő, pótoljuk a tejszínnel és hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Egy kicsit még rotyogtatjuk, míg a sajt felolvad. Pár rózsát félreteszünk díszíteni, a többit összeturmixoljuk. Nem kell simára, maradhat darabos.

A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, formákat szaggatunk belőle, felvert tojással megkenjük, 200 fokos sütőben világosbarnára sütjük.

Tálaláskor egy adag levest tányérba merünk, teszünk rá a brokkolirózsákból, reszelünk rá némi sajtot, a tésztaropogóssal kínáljuk.

 DSC_2077s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

sajt tejszín vaj kakukkfű brokkoli raclette leveles tészta cheddar