Piros-fehér-zöld - pizzafeltétek
Családom kedvenc pizzái nemzeti színekben
Jön a hosszú hétvége, gondolom sokan mennek családot, barátokat látogatni.
Ilyenkor mindenki kíváncsi a kedves vendéglátó szakácstudományára, de nem kell feltétlenül órákat tölteni a konyhában. Egy finom forralt bor és néhány ízlésesen elkészített pizza tökéletesen megfelel egy nagyobb társaságnak estére, higgyétek el, ezekkel is el lehet kápráztatni még a legfinnyásabb rokont is.
Most az elmúlt pár hónap kedvenceit hozom. Persze egy igazi olasz ilyen pizzákat ki nem adna a keze közül, de ez itt Magyarország, nekünk nagyon is megfelel :)
A legfontosabb: az összes pizza alapja ez a tészta, ez két, kb. 40 cm-es darabhoz elég, a feltéteket 1 db pizzához adtam meg. A paradicsomos pizzaszósz receptje szintén ugyanebben a bejegyzésben található, ha az egész mennyiséget nem használjuk fel, a maradékot simán le lehet fagyasztani.
A tejfölös alap receptje: Turmixoljunk össze 3 dl tejfölt egy ek olívaolajjal, egy nagy gerezd fokhagymával, egy csipet sóval és borssal.
A sütés: a sütőt a legnagyobb fokozatra előmelegítjük, ez az én régi kis sütőm esetében 250 fok. Ha a ti sütőtök ennél is többet tud, az a jó, egy pizzakemence 400 fokos. Abban pont öt perc alatt lesz kész a pizza, nekünk egy kicsit többet kell várnunk :) Pár percenként nézzünk rá, akkor jó, ha a pizza széle kicsit bebarnul és a sajt megolvad, esetleg pár barna folt is belefér.
És jöjjenek a receptek:
Piros:
Pepperónis:
3/4 merőkanálnyi pizzaszósz
5 dkg Pizzamozzarella
6 szelet paprikás szalámi
1 kápia paprika
6 szelet paradicsom
5 szem fekete olívabogyó felkarikázva
Olívaolaj, bazsalikom
A pizzatészta közepére öntjük a szószt, belülről kifelé induló, körkörös mozdulatokkal elosztjuk rajta. Durvára reszeljük a sajtot, megszórjuk a felével. Erre jönnek a szalámi-, paprika és olajbogyó-karikák. Rászórjuk a maradék sajtot, rátesszük a paradicsomkarikákat. Sütés után megcsorgatjuk kevés olívaolajjal, bazsalikomlevelekkel díszítjük.
Céklás:
3/4 merőkanálnyi pizzaszósz
1 golyó mozzarella
1 db félökölnyi főtt cékla
Fél lilahagyma felszeletelve
Néhány karika kaliforniai paprika
4-5 apró hónapos retek
A pizzatészta közepére öntjük a szószt, belülről kifelé induló, körkörös mozdulatokkal elosztjuk rajta. Apróra tépkedjük a leitatott sajtot, a felét rátesszük. A céklát, lilahagymát, paprikát és retket (2 db kivételével) uborkagyalun lereszeljük, mehet a sajtra. Megsütjük, a sütőből kivéve a maradék sajttal és cikkekbe vágott retekkel díszítjük.
Fehér:
Soma kedvence:
Tejfölös-fokhagymás alap
5 dkg pizzamozzarella
2 szelet füstölt-főtt tarja
Füstölt sajt
3 marék kukorica (most lemaradt)
A szószból 4 ek-nyit elosztunk a pizzán. Durvára reszeljük a sajtokat, összekeverjük, a felét a pizzára szórjuk. Rátépkedjük a húst, rászórjuk a kukoricát, beborítjuk a maradék sajttal. Mehet a sütőbe.
Sajtos-paprikás-csirkés:
Tejfölös-fokhagymás alap
1 kisebb tv paprika
5 dkg-nyi fűszeres, sült csirkemell-csík
5 dkg camembert-sajt
3 dkg pizzamozzarella
3 dkg füstölt sajt
A szószból 4 ek-nyit elosztunk a pizzán. A mozzarellát és a füstölt sajtot durvára reszeljük, felét a pizzára szórjuk. Elosztjuk rajta a húst és a paprikát, rászeljük a cemembert-t. Jöhet a reszelt sajt második fele, és irány a sütő.
Zöld:
ZÖLDséges:
Tejfölös-fokhagymás alap
4-5 kisebb rózsa brokkoli
4 kisebb kelbimbó
2 marék zöldborsó
4 (én csípős) pepperóni
1 marék zöld olívabogyó
5 dkg pizzamozzarella
1 kisebb golyó mozzarella
Olívaolaj, bazsalikom
A brokkoli, kelbimbót és borsót 5 percre lobogó, forró vízben előfőzzük, majd jéghideg vízzel lehűtjük, hogy megmaradjon a színük.
A szószból 4 ek-nyit elosztunk a pizzán. A száraz sajtot durvára reszeljük, a pizzára szórjuk, rátépkedjük a másik mozzarella felét is. Mehetnek rá a zöldségek, majd a sütőben megsütjük. Kivéve megcsorgatjuk kevés olívaolajjal, rátépkedjük a maradék mozzarellát, bazsalikomlevelekkel díszítjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!