2015. okt 22.

Piros-fehér-zöld - pizzafeltétek

írta: Hajós Ágnes
Piros-fehér-zöld - pizzafeltétek

Családom kedvenc pizzái nemzeti színekben

Jön a hosszú hétvége, gondolom sokan mennek családot, barátokat látogatni.

Ilyenkor mindenki kíváncsi a kedves vendéglátó szakácstudományára, de nem kell feltétlenül órákat tölteni a konyhában. Egy finom forralt bor és néhány ízlésesen elkészített pizza tökéletesen megfelel egy nagyobb társaságnak estére, higgyétek el, ezekkel is el lehet kápráztatni még a legfinnyásabb rokont is.

Most az elmúlt pár hónap kedvenceit hozom. Persze egy igazi olasz ilyen pizzákat ki nem adna a keze közül, de ez itt Magyarország, nekünk nagyon is megfelel :)

A legfontosabb: az összes pizza alapja ez a tészta, ez két, kb. 40 cm-es darabhoz elég, a feltéteket 1 db pizzához adtam meg. A paradicsomos pizzaszósz receptje szintén ugyanebben a bejegyzésben található, ha az egész mennyiséget nem használjuk fel, a maradékot simán le lehet fagyasztani.

A tejfölös alap receptje: Turmixoljunk össze 3 dl tejfölt egy ek olívaolajjal, egy nagy gerezd fokhagymával, egy csipet sóval és borssal.

A sütés: a sütőt a legnagyobb fokozatra előmelegítjük, ez az én régi kis sütőm esetében 250 fok. Ha a ti sütőtök ennél is többet tud, az a jó, egy pizzakemence 400 fokos. Abban pont öt perc alatt lesz kész a pizza, nekünk egy kicsit többet kell várnunk :) Pár percenként nézzünk rá, akkor jó, ha a pizza széle kicsit bebarnul és a sajt megolvad, esetleg pár barna folt is belefér.

És jöjjenek a receptek:

Piros:

DSC_0891s

Pepperónis:

3/4 merőkanálnyi pizzaszósz

5 dkg Pizzamozzarella

6 szelet paprikás szalámi

1 kápia paprika

6 szelet paradicsom

5 szem fekete olívabogyó felkarikázva

Olívaolaj, bazsalikom

A pizzatészta közepére öntjük a szószt, belülről kifelé induló, körkörös mozdulatokkal elosztjuk rajta. Durvára reszeljük a sajtot, megszórjuk a felével. Erre jönnek a szalámi-, paprika és olajbogyó-karikák. Rászórjuk a maradék sajtot, rátesszük a paradicsomkarikákat. Sütés után megcsorgatjuk kevés olívaolajjal, bazsalikomlevelekkel díszítjük.

DSC_4680s

Céklás:

3/4 merőkanálnyi pizzaszósz

1 golyó mozzarella

1 db félökölnyi főtt cékla

Fél lilahagyma felszeletelve

Néhány karika kaliforniai paprika

4-5 apró hónapos retek

A pizzatészta közepére öntjük a szószt, belülről kifelé induló, körkörös mozdulatokkal elosztjuk rajta. Apróra tépkedjük a leitatott sajtot, a felét rátesszük. A céklát, lilahagymát, paprikát és retket (2 db kivételével) uborkagyalun lereszeljük, mehet a sajtra. Megsütjük, a sütőből kivéve a maradék sajttal és cikkekbe vágott retekkel díszítjük.

 

Fehér:

DSC_0786s

Soma kedvence:

Tejfölös-fokhagymás alap

5 dkg pizzamozzarella

2 szelet füstölt-főtt tarja

Füstölt sajt

3 marék kukorica (most lemaradt)

A szószból 4 ek-nyit elosztunk a pizzán. Durvára reszeljük a sajtokat, összekeverjük, a felét a pizzára szórjuk. Rátépkedjük a húst, rászórjuk a kukoricát, beborítjuk a maradék sajttal. Mehet a sütőbe.

 

DSC_0899s

Sajtos-paprikás-csirkés:

Tejfölös-fokhagymás alap

1 kisebb tv paprika

5 dkg-nyi fűszeres, sült csirkemell-csík

5 dkg camembert-sajt

3 dkg pizzamozzarella

3 dkg füstölt sajt

A szószból 4 ek-nyit elosztunk a pizzán. A mozzarellát és a füstölt sajtot durvára reszeljük, felét a pizzára szórjuk. Elosztjuk rajta a húst és a paprikát, rászeljük a cemembert-t. Jöhet a reszelt sajt második fele, és irány a sütő.

 

Zöld:

kvfku

ZÖLDséges:

Tejfölös-fokhagymás alap

4-5 kisebb rózsa brokkoli

4 kisebb kelbimbó

2 marék zöldborsó

4 (én csípős) pepperóni

1 marék zöld olívabogyó

5 dkg pizzamozzarella

1 kisebb golyó mozzarella

Olívaolaj, bazsalikom

A brokkoli, kelbimbót és borsót 5 percre lobogó, forró vízben előfőzzük, majd jéghideg vízzel lehűtjük, hogy megmaradjon a színük.

A szószból 4 ek-nyit elosztunk a pizzán. A száraz sajtot durvára reszeljük, a pizzára szórjuk, rátépkedjük a másik mozzarella felét is. Mehetnek rá a zöldségek, majd a sütőben megsütjük. Kivéve megcsorgatjuk kevés olívaolajjal, rátépkedjük a maradék mozzarellát, bazsalikomlevelekkel díszítjük.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért! 

Szólj hozzá

kelbimbó paradicsom sajt fokhagyma tejföl pizza bazsalikom borsó csirkemell cékla retek brokkoli mozzarella füstölt sajt füstölt-főtt tarja