2015. jún 13.

A tökéletes és egyszerű pizza receptje

írta: Hajós Ágnes
A tökéletes és egyszerű pizza receptje

 Készíts otthon igazi olasz pizzát, ismerd meg a trükköket!

Szerencsém volt egy olasz pizzamester mellett dolgozni pár hétig, eszméletlen profi az ember, 10 éves kora óta készít pizzákat. Tőle tudtam meg, hogy egyrészt semmi sincs kőbe vésve pizza-ügyben, másrészt semmit sem szabad túlbonyolítani.

A következőekben szeretném megmutatni, hogyan tudjátok otthon, egyszerűen az igazi vékony tésztájú, ropogós szélű pizzát elkészíteni, hogyan készül az alap paradicsomszósz és hogy miként érdemes feltétezni.

 

Pizza

 DSC_0693s1

Hozzávalók 2 db 30-35 cm-eshez:

Fél kg (ha van, BL80 vagy 00) liszt + a tepsihez

2,5 dkg élesztő

1/2 kk cukor

0,8 dl olívaolaj

3 dl víz

 

A langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, megsózzuk, közepébe öntjük az élesztős vizet és az olajat. Villával elkezdjük összedolgozni, ha kell, még adunk hozzá a folyadékot. Lágy, majdnem nokedlitészta-szerű masszát kell, hogy kapjunk. Alaposan lisztezett deszkára borítjuk, kétfelé vesszük, bucikat formálunk belőle, pár percig pihentetjük. Akkor a legjobb, ha enyhén meleg helyen dolgozunk és a bucik kicsit elkezdenek kelni. A lehető legmagasabb fokozatra, de legalább 250 fokra előmelegítjük a sütőt.

Egy tepsit kilisztezünk, vagy még jobb, ha szilikonos sütőpapírt teszünk bele. A deszkán alálisztezve, kezünkkel elkezdjük széthúzgálni a tésztát, míg (nagyjából) kerek lesz, a szélét hagyjuk kicsit vastagabbra, ráügyeskedjük a sütőlapra, eligazgatjuk, hogy kerek legyen. Elosztunk rajta vékonyan némi pizzaszószt (recept lejjebb). Rászórjuk a kívánt feltétet, kb. 10 perc alatt megsütjük.

 

Pizzaszósz

DSC_3365s

Hozzávalók 4 pizzára:

1 hámozott paradicsom-konzerv

kb. 15 nagy bazsalikomlevél

1 kk oregánó (elhagyható)

Só, cukor

A paradicsomot a fűszerekkel összeturmixoljuk, ízlés szerint sózzuk, ha nagyon savanyú, kevés cukrot adhatunk hozzá.

 

Tippek, trükkök:

  • A kinyújtott pizzán max. 1 merőkanálnyi szószt oszlassunk el. A közepére öntjük, majd elkezdjük a merőkanállal csigavonalban kifelé haladva eloszlatni.
  • A paradicsomszószon először oszlassunk el  két maréknyi, durvára reszelt sajtot. A legjobb, ha a legtöbb multiban kapható pizza-mozzarellát használunk, ennek lesz a legjobb állaga. Erre tegyük a többi feltétet, majd ha szeretnénk, még mehet rá sajt.
  • Szárított fűszert ne tegyünk a tetejére sütés előtt, mert a nagy hőtől megég és elrontja az egész pizza ízét.
  • Az igazán jó minőségű szalámit, sonkát (pl. pármait) sütés után tegyük rá, sőt salátával is díszíthetjük!
  • És utoljára egy megjegyzés: az olaszok NEM tesznek rá ketchup-öt! Nem is tartottunk az étteremben...

DSC_0686s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

paradicsom pizza bazsalikom