A tökéletes és egyszerű pizza receptje
Készíts otthon igazi olasz pizzát, ismerd meg a trükköket!
Szerencsém volt egy olasz pizzamester mellett dolgozni pár hétig, eszméletlen profi az ember, 10 éves kora óta készít pizzákat. Tőle tudtam meg, hogy egyrészt semmi sincs kőbe vésve pizza-ügyben, másrészt semmit sem szabad túlbonyolítani.
A következőekben szeretném megmutatni, hogyan tudjátok otthon, egyszerűen az igazi vékony tésztájú, ropogós szélű pizzát elkészíteni, hogyan készül az alap paradicsomszósz és hogy miként érdemes feltétezni.
Pizza
Hozzávalók 2 db 30-35 cm-eshez:
Fél kg (ha van, BL80 vagy 00) liszt + a tepsihez
2,5 dkg élesztő
1/2 kk cukor
0,8 dl olívaolaj
3 dl víz
Só
A langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, megsózzuk, közepébe öntjük az élesztős vizet és az olajat. Villával elkezdjük összedolgozni, ha kell, még adunk hozzá a folyadékot. Lágy, majdnem nokedlitészta-szerű masszát kell, hogy kapjunk. Alaposan lisztezett deszkára borítjuk, kétfelé vesszük, bucikat formálunk belőle, pár percig pihentetjük. Akkor a legjobb, ha enyhén meleg helyen dolgozunk és a bucik kicsit elkezdenek kelni. A lehető legmagasabb fokozatra, de legalább 250 fokra előmelegítjük a sütőt.
Egy tepsit kilisztezünk, vagy még jobb, ha szilikonos sütőpapírt teszünk bele. A deszkán alálisztezve, kezünkkel elkezdjük széthúzgálni a tésztát, míg (nagyjából) kerek lesz, a szélét hagyjuk kicsit vastagabbra, ráügyeskedjük a sütőlapra, eligazgatjuk, hogy kerek legyen. Elosztunk rajta vékonyan némi pizzaszószt (recept lejjebb). Rászórjuk a kívánt feltétet, kb. 10 perc alatt megsütjük.
Pizzaszósz
Hozzávalók 4 pizzára:
1 hámozott paradicsom-konzerv
kb. 15 nagy bazsalikomlevél
1 kk oregánó (elhagyható)
Só, cukor
A paradicsomot a fűszerekkel összeturmixoljuk, ízlés szerint sózzuk, ha nagyon savanyú, kevés cukrot adhatunk hozzá.
Tippek, trükkök:
- A kinyújtott pizzán max. 1 merőkanálnyi szószt oszlassunk el. A közepére öntjük, majd elkezdjük a merőkanállal csigavonalban kifelé haladva eloszlatni.
- A paradicsomszószon először oszlassunk el két maréknyi, durvára reszelt sajtot. A legjobb, ha a legtöbb multiban kapható pizza-mozzarellát használunk, ennek lesz a legjobb állaga. Erre tegyük a többi feltétet, majd ha szeretnénk, még mehet rá sajt.
- Szárított fűszert ne tegyünk a tetejére sütés előtt, mert a nagy hőtől megég és elrontja az egész pizza ízét.
- Az igazán jó minőségű szalámit, sonkát (pl. pármait) sütés után tegyük rá, sőt salátával is díszíthetjük!
- És utoljára egy megjegyzés: az olaszok NEM tesznek rá ketchup-öt! Nem is tartottunk az étteremben...
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!