Franciasaláta, ami nagyon is magyar
Minden hidegtál alapja, itt az én kedvelt receptem
Ez az a saláta, ami a legtöbb vitát kiváltja. Pontosan milyen zöldségek is kerülnek bele, ki készítette először, és főleg, hogy mennyire legyen "szaftos". Én most egyikre sem szeretnék kitérni, csak megmutatom a sajátomat. Sokan szeretik, remélem, nektek is tetszeni fog.
Hidegtál-készítésnél az első dolgom az, hogy nekiállok a franciasalátának. Bármilyen furcsa, igazán jó ízt akkor tudunk vele elérni, ha legalább egy, de inkább két napig állni hagyjuk a hűtőben így rendesen összeérnek az ízek. Sokan a krumplisalátát is több nappal fogyasztás előtt elkészítik, innen jött az ötlet.
Egy szó, mint száz, ha ezt a változatot próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!
Franciasaláta
Hozzávalók 1,5 kg-hoz:
20 dkg sárgarépa
20 dkg krumpli
20 dkg alma
20 dkg zöldborsó
15 dkg ecetes/csemegeuborka
3-4 adag tartármártás
Pár csepp citromlé
A tartárhoz valókat összekeverjük, a són, cukron és a citromlén igazítunk ízlés szerint. Míg a zöldségek elkészülnek, hűtőben tartjuk.
A sárgarépát és a krumplit megtisztítjuk. A borsón kívül mindent egycentisre kockázunk (az almát megcsepegtetjük citromlével, hogy ne barnuljon be), külön-külön tartjuk.
Egy kb. 3 l-es lábasban 1,5 l vizet forralunk, először a répát tesszük bele. Újraforrás után jöhet bele a borsó, ismét felforraljuk, 3-4 perc után jöhet bele a krumpli. A következő felforralás után 5 perccel leszűrjük a zöldségeket, összekeverjük az almával és az uborkával. Kicsit több mártással keverjük össze, mint amennyit szeretünk, mert állás közben a zöldségek magukba fognak szívni valamennyit. Hűtsük le teljesen, egy napi állás kifejezetten jót tesz neki. Fogyasztás előtt forgassuk össze még némi tartárral, így lesz tökéletes.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!