2015. nov 22.

Franciasaláta, ami nagyon is magyar

írta: Hajós Ágnes
Franciasaláta, ami nagyon is magyar

Minden hidegtál alapja, itt az én kedvelt receptem

Ez az a saláta, ami a legtöbb vitát kiváltja. Pontosan milyen zöldségek is kerülnek bele, ki készítette először, és főleg, hogy mennyire legyen "szaftos". Én most egyikre sem szeretnék kitérni, csak megmutatom a sajátomat. Sokan szeretik, remélem, nektek is tetszeni fog.

Hidegtál-készítésnél az első dolgom az, hogy nekiállok a franciasalátának. Bármilyen furcsa, igazán jó ízt akkor tudunk vele elérni, ha legalább egy, de inkább két napig állni hagyjuk a hűtőben így rendesen összeérnek az ízek. Sokan a krumplisalátát is több nappal fogyasztás előtt elkészítik, innen jött az ötlet.

Egy szó, mint száz, ha ezt a változatot próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!

 

Franciasaláta

DSC_4160s

Hozzávalók 1,5 kg-hoz:

20 dkg sárgarépa

20 dkg krumpli

20 dkg alma

20 dkg zöldborsó

15 dkg ecetes/csemegeuborka

3-4 adag tartármártás

Pár csepp citromlé

 

A tartárhoz valókat összekeverjük, a són, cukron és a citromlén igazítunk ízlés szerint. Míg a zöldségek elkészülnek, hűtőben tartjuk.

A sárgarépát és a krumplit megtisztítjuk. A borsón kívül mindent egycentisre kockázunk (az almát megcsepegtetjük citromlével, hogy ne barnuljon be), külön-külön tartjuk.

Egy kb. 3 l-es lábasban 1,5 l vizet forralunk, először a répát tesszük bele. Újraforrás után jöhet bele a borsó, ismét felforraljuk, 3-4 perc után jöhet bele a krumpli. A következő felforralás után 5 perccel leszűrjük a zöldségeket, összekeverjük az almával és az uborkával. Kicsit több mártással keverjük össze, mint amennyit szeretünk, mert állás közben a zöldségek magukba fognak szívni valamennyit. Hűtsük le teljesen, egy napi állás kifejezetten jót tesz neki. Fogyasztás előtt forgassuk össze még némi tartárral, így lesz tökéletes.

DSC_4159s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

alma répa krumpli uborka tejföl majonéz borsó petrezselyem