Kenyérsaláta gyümölccsel, sült csirkével
A szikkadt kenyér tökéletes helye olasz módra
Kedvenceim az olasz(os) ételek. A fő jellemzői, hogy könnyen elkészíthetők, nem kell hozzájuk sok összetevő, mégis nagyon finomak.
Ilyen pl. a panzanella, a kenyérsaláta. Az eredetihez szikkadt kenyeret használnak, paradicsomot, olívaolajat, meg ami a kezükbe akad, a változatok száma végtelen. Én már tavaly készítettem egyszer grillrácson, kicsit megvariálva, úgy Ági módra.
A mostani "kicsit" egyszerűbb, legalábbis grillsütő nem kell hozzá :)
Viszont van benne sült gyümölcs és csirke, és természetesen a maradék majdnem száraz kenyeret is felhasználhatjátok benne :)
Panzanella csirkével, gyümölccsel
Hozzávalók 4 főre:
4 nagy szelet ujjnyi vastag (a legjobb, ha szikkadt) kenyér
1 gerezd fokhagyma
Olívaolaj
Só, bors
4 szelet bacon
2 csirke felsőcomb-filé
1 ág rozmaring
20 db koktélparadicsom
2 narancs
1 gránátalma
1 avokádó
A kenyeret 4 cm-es kockára vágjuk vagy kézzel összetépkedjük. 5 ek olívaolajba keverjük az összezúzott fokhagymát, egy csipet sót és pár tekerésnyi borsot. Összeforgatjuk a kenyérrel, elrendezzük egy tepsiben. 200 fokos sütőbe toljuk, addig sütjük, míg a széle megbarnul (10-20 perc).
Közben a csirkecomb-filét és a bacont csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben először megpirítjuk a bacont, félretesszük. A narancsok héját levágjuk, a gerezdeket kivágjuk a hártyák közül (a maradékból kinyomjuk a levet, felfogjuk). A bacon zsírján pár perc alatt kicsit megpirítjuk, ezt is várakoztatjuk. A csirkecsíkokat nagyon kicsit megsózzuk, alaposan megborsozzuk, rászórjuk a rozmaring apróra vágott leveleit. Ugyanebben a serpenyőben ezt is átforgatjuk, ha kell, kevés olívaolajat még hozzáadunk, megpirítjuk.
A paradicsomokat negyedeljük, az avokádót megfosztjuk a héjától, felszeleteljük, a gránátalma magjait kiütögetjük.
Egy edényben összekeverjük a pirított kenyérkockákat a húsokkal, a naranccsal, paradicsommal és avokádóval.
Egy nagy tálban kínáljuk, rászórjuk a gránátalma magjait.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!