2015. júl 02.

Grillezett kenyérsaláta töltött csirkemellel

írta: Hajós Ágnes
Grillezett kenyérsaláta töltött csirkemellel

Panzanella grillezett zöldségekkel, mozzarellás csirkemellel

Nemrég a grilles verseny alkalmából többféle ételt is készítettem, ezek egy részét, a vaddisznó-burgert, a lepénykenyeres garnélát és a mézes-sajtos sült gyümölcsöket már be is mutattam nektek.

Most az olasz kenyérsalátát, a panzanellát szeretném bemutatni, amit tradicionálisan száraz kenyérből, paradicsomból és még esetleg némi zöldségből és sajtból készítenek.

Ennél a receptnél viszont meg lett grillezve az összes hozzávaló, sőt, egy kis sajttal töltött hús is került mellé, így adva egy kis pluszt ehhez az amúgy is tökéletes frissítőhöz.

 

Panzanella mozzarellával töltött csirkemellel és barnavajas buggyantott tojással, grillezve

 DSC_4532s

Hozzávalók 4 főre:

2 nagy csirkemell (egyenként kb. 35 dkg), bőrével

10-15 db mini mozzarella golyó

Fél csokor bazsalikom

Olívaolaj

Só, bors

25 dkg koktélparadicsom

1 kisebb kígyóuborka

4 nagy szelet kenyér

Kevés szárított bazsalikom és oregánó

4 tojás

1 ek ecet

2 ek vaj

 

 

A szárított fűszereket még jóval a sütés előtt összekeverjük pár ek olívaolajjal.

Egy liter vizet felforralunk az ecettel, egyenként megfőzzük benne a buggyantott tojásokat (2 perc). A két ek vajat egy lábasban felmelegítjük, alacsony lángon enyhén megbarnítjuk. Mikor megérezzük a barna vaj „dióillatát”, elzárjuk a lángot és félretesszük. Óvatosan megforgatjuk benne a tojásokat, lefedve hűtőbe tesszük felhasználásig.

A csirkemellek lelógó kis részét levágjuk, félretesszük. A vastagabb felükön zsebet metszünk a húsba, kívül-belül megsózzuk, -borsozzuk. A mozzarellát és a néhány bazsalikomlevelet még kisebbre tépkedünk, egy kis olívaolajjal összeforgatjuk. Megtöltjük vele a melleket, a végüket bevarrjuk, nehogy sütés közben kifolyjon.

Közepesen meleg, olajozott grillrácsra tesszük bőrükkel lefelé. A hús oldalán látszani fog, mikor sült meg félig, akkor megkenjük a fűszeres olajjal a nyers felét, megfordítjuk és készre sütjük.

Közben az uborkát félcentisre szeljük, a koktélparadicsomokat félbevágjuk, megsózzuk. A kenyereket és a zöldségeket is megkenjük a fűszeres olajjal, mehetnek a grillre. Nem kell teljesen puhára sütni, elég, ha épp megkapja.

Tálalás előtt a kenyereket szétvágjuk vagy –tépkedjük, egy tányéron elrendezzük a paradicsommal és az uborkával. A húst pár percig állni hagyjuk, kiszedjük belőle a cérnát. Óvatosan szeletekre vagy darabokra vágjuk, a salátára helyezzük. Közben a barnavajas tojások mindkét oldalát max. fél perc alatt felmelegítjük a rácson, ez is jöhet a panzanellára. Díszítésként néhány bazsalikomlevelet szórunk rá, majd megcsorgatjuk kevés olívaolajjal.

DSC_4534s

DSC_4536s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

saláta tojás kenyér paradicsom uborka