Sült spárga és paradicsom, fürjtojással
Kevés alapanyag, különleges reggeli
Még tart a spárgaszezon, kihasználom, amíg csak tudom.
Legtöbbször kedvenc füstölt sajtos, bacon-ös sült spárgámat készítem, vagy krémlevest, de minden évben kitalálok valami újat is.
Most a maradék pár db, hűtőben árválkodó fehér spárgából készítettem egészséges reggelit, bár nagyobb mennyiségben könnyű ebédnek is beillene.
Fehér spárga sült paradicsommal és fürjtojással
Hozzávalók 4 főre:
Fél kg fehér spárga
3 nagy paradicsom
10-12 fürjtojás
Olívaolaj
Só, frissen őrölt bors
Fél csokor petrezselyem
A spárgák fás végét letörjük, az alsó 5 cm szárát zöldséghámozóval lehántjuk. Lobogó, sós vízben 5-10 perc alatt puhára főzzük.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon körbepirítjuk, félretesszük, melegen tartjuk. Ha kell, ismét kevés olajat öntünk a serpenyőbe, az 1 cm-es karikákra vágott paradicsomok mindkét oldalát megkapatjuk.
Kivéve sózzuk, borsozzuk.
Kitöröljük, vagy elmossuk a serpenyőt, ismét olajat öntünk bele, óvatosan beleütjük a fürjtojásokat, tükörtojást sütünk belőlük. Közben felaprítjuk a petrezselymet.
Tálaláskor néhány szál spárgát tányérra szedünk, erre tesszük a paradicsomokat, rá a fürjtojásokat, ezt is megborsozzuk. Megszórjuk petrezselyemmel, friss péksüteménnyel (fogyókúrázók anélkül) fogyasszuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!