Spárgaszezon - mindjárt vége!
A legegyszerűbb krémleves, csak botmixer kell
Gyerekkoromban nem találkoztam a spárgával. Biztos lehetett akkor is kapni, de anyukámnak valahogy nem került az útjába. Pedig ő már akkor is készített krémleveseket, praktikus okokból. Ugyanis az öcsémmel együtt válogattuk-turkáltuk ki a zöldségeket, amitől érthető módon idegbajt kapott. Aztán az egyik NDK-s fizetővendég hozott neki konyhai robotgépet (amin botmixer is volt) és ezt bevetve onnantól mi krémleveseket ettünk. Mindenfélét és nagy örömmel.
Szóval, felnőtt koromban próbáltam ki először a spárgát, rögtön meg is szerettem. Legnagyobb kedvencem a Bacon-be tekert, füstölt sajtos, sütőben sült változat, de már sokféleképpen elkészítettem.
Most a legegyszerűbb krémleves receptjét hoztam, ami garantáltan kicsik és nagyok kedvence lesz. És mivel össze van turmixolva, így a szezon végén már az esztétikailag kifogásolható darabokat is simán felhasználhatjuk hozzá :)
Spárgakrémleves
Hozzávalók 4 főre:
1 csokor spárga (én fele-fele arányban használtam fehéret és zöldet)
1,2 l hús- vagy zöldségleves
2 dl tejszín
1 ek étkezési keményítő
1 ek olívaolaj
A spárgák alsó 3 cm-ét levágjuk, a maradék szárát az aljától 3 cm-en meghámozzuk. Három-négy darabba vágjuk a szárakat, a csúcsukat félretesszük. Ezeket az olívaolajon kevergetve pár perc alatt ropogósra pirítjuk, a szárdarabokat feltesszük főni a húslevesben. Mikor puhák, az egészet összeturmixoljuk. Én utána egy szitán át is szoktam szűrni, mert még maradhatnak benne fás darabok.
A tejszínt kikeverjük a keményítővel és a sima krémlevessel egyszer újra felforraljuk.
A ropogós spárgacsúcsokkal tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!