2020. jan 12.

Töltött csirkemell kecskesajttal, lila salátával

írta: Hajós Ágnes
Töltött csirkemell kecskesajttal, lila salátával

Ünnepi fogás segészségesen

Pár hónapja részt vettem egy receptversenyen, ahol egészséges ételeket kellett készíteni bizonyos alapanyagok hozzáadásával. 

Én erre akkor két receptet találtam ki, az egyikkel megszereztem a második helyet, ezt itt találjátok.

Szerintem a másik fogás is nagyon finom lett, nekem igazából jobban is ízlett, szóval szeretném ezt is megmutatni nektek.

Szőlőmagolajat akartam "beleépíteni", úgy gondoltam, a köret része lesz, méghozzá a langyos salátáé. 

Egyébként pedig ismét a kedvenc ízkombinációmat, az édes-sós összeállítást fedezhetitek fel az ételben. 

 

Sült kecskesajt és aszalt szilvás csirkemell langyos szőlősalátával

Hozzávalók 4 főre:

2 db csirkemell-filé

15 dkg aszalt szilva

Só, bors

Őrölt gyömbér

Szőlőmagolaj

15 dkg érlelt kecskesajt

5 dkg törökmogyoró

1 kisebb fürt fehér szőlő

1 kisebb fürt piros (pl. othelló) szőlő

1 fej lilahagyma

1 kisebb ökölnyi cékla

1 ág kakukkfű

1 ek balzsamecet

 

A hagymát és a céklát külön-külön alufóliába csomagoljuk, sütőben puhára sütjük. A céklának majdnem kétszer annyi idő kell, késsel ellenőrizzük.

A csirkemelleket felvágjuk, kiklopfoljuk. Minden oldalukat sózzuk, borsozzuk. Az aszalt szilvát apróra vágjuk, elosztjuk a csirkemellek hosszabb oldalán. Meghintjük az őröl gyömbérrel, feltekerjük. Szorosan olajjal megkent alufóliába göngyöljük, egy tepsire ültetjük, fél cm-nyi vizet öntünk alá. 180 fokos sütőbe toljuk fél órára. Mikor kész, kivesszük, a fóliában langyosra hűtjük.

A mogyorót forró száraz serpenyőben rázogatva sütjük addig, míg a héja kicsit megszárad (ne égessük meg), majd papírtörlővel dörzsöljük le. Késsel apróra vágjuk. Felvágjuk a kecskesajtot ujjnyi vastag szeletekre, a vágási felületre nyomkodjuk a mogyorót.

A céklát meghámozzuk, félcentis kockákra vágjuk. A lilahagymát is megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. A szőlőszemeket is elfelezzük, ha nagy, a kisebbeket nem kell.

Egy serpenyőben, kevés szőlőmagolajon átforgatjuk az előzőeket úgy, hogy előtte rálöttyintjük a balzsamecetet és rácsipegetjük a kakukkfű leveleit. Csak pár percig kell rázogatva keverni, míg a balzsamecet szúrós illata elpárolog. Félretesszük, kitöröljük a serpenyőt. Ismét felforrósítjuk közepes lángon, rátesszük a kecskesajt szeleteket és mindkét oldalukon ropogósra sütjük a sajtot, de vigyázva, hogy a mogyoró oda ne kapjon.

Egy másik serpenyőben szintén kevés szőlőmagolajon átforgatjuk a csirkemell-roládokat, csak hogy kevés színt kapjon, majd óvatosan felszeleteljük.

Mikor minden kész, tálalunk: a tányér közepére halmozunk a langyos salátából, elosztjuk rajtuk a kecskesajtot és az aszalt szilvás csirkét.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

szőlő kecskesajt csirkemell aszalt szilva