2019. nov 10.

Szűzpecsenye egészségesen, szőlővel

írta: Hajós Ágnes
Szűzpecsenye egészségesen, szőlővel

Sok zöldséggel sült mangalicamedálok, versenyre

Újabban az egyetlen kikapcsolódási formám, ha elszökünk a Zurammal vagy (szigorúan csak az egyik) gyermekemmel egy hosszú hétvégére. Nemrég az egyik főzős odalon versenyt hirdettek, és pont egy wellness pihenés volt a fődíj.

El is kapott harci kedv, agyaltam egy darabig, aztán rögtön kétféle ételt küldtem be, ez az egyik.

Az étel sajátossága az, hogy egészséges, felesleges zsíroktól és szénhidráttól mentes, emellett pedig szőlőmag-olajat taralmaz, ami feltétel volt. 

Megnyerni sajnos nem sikerült a fődíjat, de a második helyet, ezzel együtt pedig egy ajándékcsomagot azért megszereztem :)

 

Mangalicaszűz karfiolpürével, kelbimbóval és erdei gombával

Hozzávalók 4 főre:

70-80 dkg mangalicaszűz

Só, bors

Olívaolaj (nem extra szűz)

1 nagyobb fej karfiol

Kb. 1 dl kókusztejszín

Fehér bors

30 dkg vegyes erdei gomba

Kis csokor petrezselyem

Pár csepp citromlé

25 dkg kelbimbó

1 kisebb gránátalma magjai

1 ek méz

Szőlőmagolaj

 

A karfiolról levágjuk a rózsákat, sós vízben teljesen puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet, lecsepegtetjük.  A kókusztejszínt felforrósítjuk. A karfiolt sóval és fehérborssal turmixolni kezdjük, csak annyi tejszínt adunk hozzá, amennyitől krémes lesz, de ne legyen folyós.

A gombát falatnyi darabokra vágjuk, ha túl nagyok, de ne legyen túl kicsi, mert a hőkezelés során még kisebb lesz. Serpenyőben pár ek szőlőmagolajon átforgatjuk, a végén kicsit sózzuk, borsozzuk, hozzácsepegtetjük a citromlét. Ha kész, hozzáforgatjuk a petrezselymet.

A kelbimbókat megtisztítjuk, sós vízben pár percig főzzük, de ne puhuljon meg teljesen. Leszűrjük, lecsepegtetjük. Szőlőmagolajon serpenyőben szintén átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, megcsorgatjuk a mézzel. Megvárjuk, míg kicsit körbepirul, elzárjuk a lángot és hozzáforgatjuk a gránátalma magjait.

A szüzet lehártyázzuk, végeitől megfosztjuk. Egy forró serpenyőben olívaolajon körbesütjük, majd 200 fokos sütőbe toljuk 10-15 percre (sütőfüggő). Akkor jó, ha a tetejét benyomva már csak éppen hogy rugalmas. Ha túl kemény, akkor kiszárítottuk…

Kivéve 5 percet pihentetjük deszkán, tálalás előtt vastagabb érméket vágunk belőle.

Tálaláskor pár ek pürét tányérra teszünk, rászedünk a gombából és a kelbimbóból is, végül ráültetjük a szűzdarabokat is.

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

gomba kelbimbó tejszín karfiol gránátalma szűz mangalica