Szűzpecsenye egészségesen, szőlővel
Sok zöldséggel sült mangalicamedálok, versenyre
Újabban az egyetlen kikapcsolódási formám, ha elszökünk a Zurammal vagy (szigorúan csak az egyik) gyermekemmel egy hosszú hétvégére. Nemrég az egyik főzős odalon versenyt hirdettek, és pont egy wellness pihenés volt a fődíj.
El is kapott harci kedv, agyaltam egy darabig, aztán rögtön kétféle ételt küldtem be, ez az egyik.
Az étel sajátossága az, hogy egészséges, felesleges zsíroktól és szénhidráttól mentes, emellett pedig szőlőmag-olajat taralmaz, ami feltétel volt.
Megnyerni sajnos nem sikerült a fődíjat, de a második helyet, ezzel együtt pedig egy ajándékcsomagot azért megszereztem :)
Mangalicaszűz karfiolpürével, kelbimbóval és erdei gombával
Hozzávalók 4 főre:
70-80 dkg mangalicaszűz
Só, bors
Olívaolaj (nem extra szűz)
1 nagyobb fej karfiol
Kb. 1 dl kókusztejszín
Fehér bors
30 dkg vegyes erdei gomba
Kis csokor petrezselyem
Pár csepp citromlé
25 dkg kelbimbó
1 kisebb gránátalma magjai
1 ek méz
Szőlőmagolaj
A karfiolról levágjuk a rózsákat, sós vízben teljesen puhára főzzük. Leöntjük róla a vizet, lecsepegtetjük. A kókusztejszínt felforrósítjuk. A karfiolt sóval és fehérborssal turmixolni kezdjük, csak annyi tejszínt adunk hozzá, amennyitől krémes lesz, de ne legyen folyós.
A gombát falatnyi darabokra vágjuk, ha túl nagyok, de ne legyen túl kicsi, mert a hőkezelés során még kisebb lesz. Serpenyőben pár ek szőlőmagolajon átforgatjuk, a végén kicsit sózzuk, borsozzuk, hozzácsepegtetjük a citromlét. Ha kész, hozzáforgatjuk a petrezselymet.
A kelbimbókat megtisztítjuk, sós vízben pár percig főzzük, de ne puhuljon meg teljesen. Leszűrjük, lecsepegtetjük. Szőlőmagolajon serpenyőben szintén átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, megcsorgatjuk a mézzel. Megvárjuk, míg kicsit körbepirul, elzárjuk a lángot és hozzáforgatjuk a gránátalma magjait.
A szüzet lehártyázzuk, végeitől megfosztjuk. Egy forró serpenyőben olívaolajon körbesütjük, majd 200 fokos sütőbe toljuk 10-15 percre (sütőfüggő). Akkor jó, ha a tetejét benyomva már csak éppen hogy rugalmas. Ha túl kemény, akkor kiszárítottuk…
Kivéve 5 percet pihentetjük deszkán, tálalás előtt vastagabb érméket vágunk belőle.
Tálaláskor pár ek pürét tányérra teszünk, rászedünk a gombából és a kelbimbóból is, végül ráültetjük a szűzdarabokat is.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!