Rukkolapesto gazdag halas és vegetáriánus ételben
Hét hozzávaló, két padlizsános, rukkolás étel
Ismét egy újabb hónap, a Miele-nél ismét megtelt a virtuális kosár. Ez alkalommal a következők a felhasználandó hozzávalók: dió, padlizsán, zöld pesto, hal, szárított paradicsom, feta sajt és tészta. Rengeteget gondolkoztam és most sem tudtam csak egyfélét főzni. Valahogy mindig rögtön kétfelé indulok el, most egy vegetáriánus- és egy halételt készítettem. Egyik sem túl bonyolult, bárki nekiállhat!
Egy megjegyzés: a pesto-t mindkét alkalommal rukkolával és dióval készítettem. Használhatunk a rukkola helyett bazsalikomot, koriandert, a dió helyett fenyőmagot.
Padlizsános halragu pesto-s nudlival
Hozzávalók 4 főre:
500 g lepényhal (vagy más tengeri hal)-filé
1 padlizsán
4 dl főzőtejszín
3 dkg szárított paradicsom
1 kis konzerv sűrített paradicsom
4 gerezd fokhagyma
Só, bors, oregano
10 dkg feta
20 dkg liszt
Fél adag rukkolapesto
1 tojás
4 ek olívaolaj
Rukkolapesto:
1 kis csokor petrezselyem
1 nagy marék rukkola
1 dl olívaolaj
1 ek reszelt parmezán
2 ek dióbél
Fél mk só
A pestohoz a diót egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd kihűtjük. A többi hozzávalóval együtt botmixerrel simára keverjük. A felét félretesszük, máshoz felhasználjuk. A fél adag pesto-t hozzáöntjük a liszthez, beleütünk egy tojást, hozzáöntünk annyi vizet, hogy galuskatészta-sűrűséget kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, de óvatosan, a pesto is sós. Lobogó forró vízbe szaggatjuk deszkáról késsel, hogy vékony nudlikat kapjunk. Mikor feljöttek a víz tetejére, egy percig még a lángot lejjebb véve főzzük, majd szűrőkanállal 2 ek olívaolajba szedjük és megforgatjuk.
A fokhagymát és az aszalt paradicsomot felaprítjuk, 2 ek olívaolajon megfuttatjuk. A padlizsánt kétcentis kockákra vágjuk, hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, 1 kk oreganóval fűszerezzük. Kevergetjük, míg félig megpuhul, majd felöntjük a tejszínnel. 3-4 centisre kockázzuk a kiolvadt halat, ezt is beletesszük a paradicsompürével együtt. Addig főzzük, míg a tejszín besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor a fetát ráreszeljük a nudlik és a ragu tetejére.
Diós bundában sült padlizsán rukkolapestós tésztakosárral és aszalt paradicsomos krémmel
Hozzávalók 4 főre:
1 nagyobb padlizsán
20 dkg dióbél
2 szikkadt zsemle
4 tojás
Liszt
Só, bors
Olaj a sütéshez
10 dkg spagetti
2 ek reszelt parmezán
1 adag rukkolapesto
8 db aszalt paradicsom
15 dkg feta
25 dkg mascarpone
Vaj a forma kikenéséhez
A pestohoz:
1 kis csokor petrezselyem
1 nagy marék rukkola
1 dl olívaolaj
1 ek reszelt parmezán
2 ek dióbél
Fél mk só
Az aszalt paradicsomokat a fetával és a mascarponéval késes robotgépben simára keverjük, kóstolás után megsózzuk, borsozzuk. Fogyasztásig hűtve tároljuk.
A pestohoz a diót egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd kihűtjük. A többi hozzávalóval együtt botmixerrel simára keverjük. Sós vízben kifőzzük a spagettit, beleforgatjuk a pestoba, langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a 2 ek parmezánt, két tojás sárgáját, majd ezek kemény habbá vert fehérjét. 8 muffinformát kivajazunk, elosztjuk bennük a pestos tésztát. 170 fokos sütőbe toljuk, míg a közepe is megsül.
A dióbelet ledaráljuk, majd a zsemléket késes robotgépbe téve szintén morzsáira őröljük és összekeverjük a dióval. Egy másik tálban felverünk 2 tojást egy csipet sóval, egy harmadikba tesszük a lisztet. A padlizsánt félcentis karikákra vágjuk, megsózzuk, -borsozzuk mindkét oldalukat. Bepanírozzuk a szokásos módon, a végén jól rányomkodjuk a diós morzsát. Egy serpenyőben egy centinyi olajat hevítünk, percek alatt kisütjük a padlizsánok mindkét oldalát, majd papírtörlőre szedjük.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!