2012. dec 05.

Rukkolapesto gazdag halas és vegetáriánus ételben

írta: Hajós Ágnes
Rukkolapesto gazdag halas és vegetáriánus ételben

Hét hozzávaló, két padlizsános, rukkolás étel

Ismét egy újabb hónap, a Miele-nél ismét megtelt a virtuális kosár. Ez alkalommal a következők a felhasználandó hozzávalók: dió, padlizsán, zöld pesto, hal, szárított paradicsom, feta sajt és tészta. Rengeteget gondolkoztam és most sem tudtam csak egyfélét főzni. Valahogy mindig rögtön kétfelé indulok el, most egy vegetáriánus- és egy halételt készítettem. Egyik sem túl bonyolult, bárki nekiállhat!

Egy megjegyzés: a pesto-t mindkét alkalommal rukkolával és dióval készítettem. Használhatunk a rukkola helyett bazsalikomot, koriandert, a dió helyett fenyőmagot.

 

Padlizsános halragu pesto-s nudlival

DSC_1249s1 

Hozzávalók 4 főre:

500 g lepényhal (vagy más tengeri hal)-filé

1 padlizsán

4 dl főzőtejszín

3 dkg szárított paradicsom

1 kis konzerv sűrített paradicsom

4 gerezd fokhagyma

Só, bors, oregano

10 dkg feta

20 dkg liszt

Fél adag rukkolapesto

1 tojás

4 ek olívaolaj

 

Rukkolapesto:

1 kis csokor petrezselyem

1 nagy marék rukkola

1 dl olívaolaj

1 ek reszelt parmezán

2 ek dióbél

Fél mk só

 

A pestohoz a diót egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd kihűtjük. A többi hozzávalóval együtt botmixerrel simára keverjük. A felét félretesszük, máshoz felhasználjuk. A fél adag pesto-t hozzáöntjük a liszthez, beleütünk egy tojást, hozzáöntünk annyi vizet, hogy galuskatészta-sűrűséget kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, de óvatosan, a pesto is sós. Lobogó forró vízbe szaggatjuk deszkáról késsel, hogy vékony nudlikat kapjunk. Mikor feljöttek a víz tetejére, egy percig még a lángot lejjebb véve főzzük, majd szűrőkanállal 2 ek olívaolajba szedjük és megforgatjuk.

A fokhagymát és az aszalt paradicsomot felaprítjuk, 2 ek olívaolajon megfuttatjuk. A padlizsánt kétcentis kockákra vágjuk, hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, 1 kk oreganóval fűszerezzük. Kevergetjük, míg félig megpuhul, majd felöntjük a tejszínnel. 3-4 centisre kockázzuk a kiolvadt halat, ezt is beletesszük a paradicsompürével együtt. Addig főzzük, míg a tejszín besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.

Tálaláskor a fetát ráreszeljük a nudlik és a ragu tetejére.

DSC_1246ss

Diós bundában sült padlizsán rukkolapestós tésztakosárral és aszalt paradicsomos krémmel

 DSC_1231s1

Hozzávalók 4 főre:

1 nagyobb padlizsán

20 dkg dióbél

2 szikkadt zsemle

4 tojás

Liszt

Só, bors

Olaj a sütéshez

10 dkg spagetti

2 ek reszelt parmezán

1 adag rukkolapesto

8 db aszalt paradicsom

15 dkg feta

25 dkg mascarpone

Vaj a forma kikenéséhez

 

A pestohoz:

1 kis csokor petrezselyem

1 nagy marék rukkola

1 dl olívaolaj

1 ek reszelt parmezán

2 ek dióbél

Fél mk só

 

Az aszalt paradicsomokat a fetával és a mascarponéval késes robotgépben simára keverjük, kóstolás után megsózzuk, borsozzuk. Fogyasztásig hűtve tároljuk.

A pestohoz a diót egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd kihűtjük. A többi hozzávalóval együtt botmixerrel simára keverjük. Sós vízben kifőzzük a spagettit, beleforgatjuk a pestoba, langyosra hűtjük. Hozzákeverjük a 2 ek parmezánt, két tojás sárgáját, majd ezek kemény habbá vert fehérjét. 8 muffinformát kivajazunk, elosztjuk bennük a pestos tésztát. 170 fokos sütőbe toljuk, míg a közepe is megsül.

A dióbelet ledaráljuk, majd a zsemléket késes robotgépbe téve szintén morzsáira őröljük és összekeverjük a dióval. Egy másik tálban felverünk 2 tojást egy csipet sóval, egy harmadikba tesszük a lisztet. A padlizsánt félcentis karikákra vágjuk, megsózzuk, -borsozzuk mindkét oldalukat. Bepanírozzuk a szokásos módon, a végén jól rányomkodjuk a diós morzsát. Egy serpenyőben egy centinyi olajat hevítünk, percek alatt kisütjük a padlizsánok mindkét oldalát, majd papírtörlőre szedjük.

DSC_1234s

Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Szólj hozzá

spagetti dió sajt tejszín mascarpone padlizsán parmezán pesto feta oregano rukkola petrezselyem tengeri hal aszalt paradicsom